vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.08. 

Újjászületett a kőbányai Újhegyi sétány

Riogatja A Város Mindenkié csoport a Hős utcai telep lakóit

Közösségi házat építettünk, a kicsiknek játszótér, az idősebbeknek, felnőtteknek, sportolni vágyóknak fitneszpark készült. Olyan felújítást végeztünk, ami elősegíti a közösség életét – számolt be örömmel a fejlesztésekről Kovács Róbert Kőbánya polgármestere, aki a nehézségekről is szólt, így a Hős utcai telep áldatlan állapotáról, a hajléktalan-ellátásról és az illegális szemétlerakóról.

 A Város Mindenkié csoport álltása szerint a Hős utcai telepet a Kőbányai Önkormányzat belátható időn belül felszámolja. Valóban kezdetét vette a háztömbök szanálása?

 Biztos vagyok benne, hogy sokan örülnének, ha belátható időn belül sikerülne ezt a két épületet szanálni, de ez nem lehetséges. Az ott lakóknak sem lenne kifogásuk ellene, ha méltóbb körülmények között élhetnének. Nyilvánvalóan nem lehet más célunk, minthogy azt a két épületet, ami semmilyen körülmények között nem felel meg a XXI. századi lakhatási körülményeknek, szanáljuk. Több lakás komfort nélküli, szobakonyhás, a mellékhelyiségek a folyóson vannak, – az épület olyan rossz állapotú, hogy nem éri meg felújítani. 300 lakás van körülbelül a két épületben, azok fele magántulajdonban. Tehát a tulajdonviszonyokból következik, hogy rövidtávon nem lehet rendezni ezt a kérdést. Önkormányzatunk immár 5. éve nem ad bérbe a Hős utcába lakást, hanem igyekszünk az önkormányzati lakásokat kiüríteni. Gondoskodunk azokról a bérlőinkről, akik el akarnak költözni; erre az idei költségvetésben 100 millió forintot különítettünk el. Mindez csak azokra a bérlőkre vonatkozik, akik rendelkeznek bérleti szerződéssel, nincsenek közműtartozásaik, fizetik a lakásbérleti díjat. Eddig 80 önkormányzati lakást tettünk üressé, és ki is vontuk azokat lakásállományból. A magántulajdonosok nagyon nehéz helyzetben vannak. Nagyon magas a közösköltség a Hős utcában, mert a 2000-as évek elején volt ott egy gázrobbanás. Akkor az önkormányzat felújította a sérült részeket, az elvégzett munkát viszont – mert a lakosoknak nem volt pénzük annak kifizetésére –a közös költségbe építette be. Vártuk, hogy a tulajdonosok kifizetik majd a rájuk jutó hányadot. Ez nem történt meg, a tulajdonosok közel 100 millió forintos közös költséggel tartoznak, és sokan a közműcégek felé is jelentős összeggel. Az önkormányzat pert indít a kintlévőségei miatt, vagy megpróbálja behajtani valamilyen módon.

 Tehát megfelel a valóságnak A Város Mindenkié csoport állítása?

 –Az nem igaz, hogy a lakók tájékoztatása nélkül, és azonnal sor kerül a szanálásra. A Hős utcai lakók tájékoztatása is folyamatos. Nyilván, akiknek nagyon magas a díjtartozásuk, s akik ellen az önkormányzat pert indított, bizonyára elhiszik, amivel a Város Mindenkiért csoport riogatja őket. Az viszont elfogadhatatlan, hogy egy városban 3-4 millió forintos tartozást halmozzon föl valaki, mert úgy véli, neki teljesen ingyen jár a lakhatás. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a helyzet megoldódjon. Részletfizetést ajánlunk fel, különböző támogatási formákat, de csak azokkal tudunk együttműködni, akik maguk is tenni akarnak sorsuk rendezése érdekében.

 Kőbánya elsőként csatlakozott az „Elsőként lakhatást!” programhoz. Eddig milyen sikert értek el a projekten belül?

 –Húsz lakást biztosítottunk eddig a hajléktalan sorban élők számára. Június 21-én is tárgyalt egy ilyen ügyről a szociális bizottság. Nem tudtuk mind a húsz lakást bérbe adni, így a mai napig várjuk a csatlakozókat. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy igen nehezen megy a többség számára elfogadható életforma elsajátítása. Kevesen járnak rendszeresen munkába, az utcán való kóválygás, kéregetés vonzóbb számukra. De nem adjuk fel, mert mindig van olyan ember, aki tud és akar változtatni a saját élethelyzetén. Azon a területen az ellátást tovább bővítettük; naponta a Baptista Szeretetszolgálattal 600-700 adag meleg ételt adunk, és be fogjuk vezetni a fodrász-pedikűrüs-manikűrös, valamint a mosodai szolgáltatást, hogy aki nem is választja a nálunk való elhelyezést, és a munkát, mégis tisztán járjon az utcán.

 Nem csak karitatív munkát végeznek, hanem fejlesztenek is. Május végén adták át az újhegyieknek a felújított sétányt. Csupán egy sétány felújításáról van szó, vagy közösségi terek is nyíltak?

 –A sétány akadálymentessé vált, és közösségi terek is nyíltak. Még korábban odaköltözött az egyik bank, s ezt követték egyéb szolgáltatók. Évekkel ezelőtt kidolgoztunk egy programot, amely nem csak burkolatcseréről szólt, hanem olyan minőségi felújításról, ami utcaburkolatokat, szökőkutat, fitneszparkot, játszótereket is tartalmaz. Olyan felújítást végeztünk, ami elősegíti a közösség életét. Közösségi házat is létesítettünk, hiszen ez a kisvárosnyi lakótelep korábban ilyennel nem rendelkezett. Emellett kis üzlethelyiségek jöttek létre, és kialakítjuk az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáját. Piacot szervezünk ezen a területen, illetve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gyermekkönyvtár fiókját is korszerűsítettük, bővítettük. A sétány megtelt élettel, a gyerekek játszanak, pingpongoznak, a felnőttek a padokon beszélgetnek egymással, tehát minden adott az igazi közösségi lét kialakulásához.

 Az önkormányzat meg is óvja a fejlesztéseit a vandáloktól?

 –Ez jó kérdés, mert sokszor érzem azt, hogy amit nappal építünk, azt éjjel lebontják, de az tény, hogy minél igényesebb, szebb egy környezet, annál inkább odafigyelnek rá, óvják az emberek, és figyelmeztetik azokat, akik nem megfelelő módon bánnak a köz vagyonával. A területen elhelyezett térfigyelő kamerák szintén a védelmet szolgálják, illetve rendszeresen járőröznek a közterület-felügyelők.

 Térjünk rá egy díjra, melyhez gratulálunk. Ismét elnyerték a Kerékpárosbarát Település címet, mellyel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kőbánya kerékpárosokért tett intézkedéseit, törekvéseit ismerte el. Ebből arra következtethetünk, hogy több kerékpárút épült?

 –A kerékpáros közlekedés feltételein nem csak kerékpárút építésével lehet javítani. Fontos, hogy biztonságosan közlekedjenek a védett útvonalakon a kerékpározók, emellett kerékpárút –barát útvonalakat jelöltünk ki, ahol az alacsonyabb forgalmú közterületeken biztonsággal lehet biciklizni. Olyan rendezvényeket szerveztünk, ahol népszerűsítettük a kerékpárhasználatot nemcsak a mindennapi közlekedésben, hanem a város megismerésében. Az Óhegy-parkban eszközöket, bicikliket lehet kölcsönözni, s az ott kialakított KRESZ parkban a szabályos közlekedéssel is megismerkedhetnek a gyerekek. Minden eszközzel igyekszünk a városi, vagy túrakerékpározás feltételeit biztosítani és hangsúlyozom, nem csak kerékpárutak építésével.

 A kerékpárutakat valóban megépítették, vagy a járdán húztak egy sárga sávot?

 –Nem támogatjuk ezt a megoldást. A kerékpár is közlekedési eszköz, aminek nem a járdán a helye. A járdát a gyalogosoknak, a bicikliutat a kerékpárosoknak építjük.

 S ha úgy tartja kedvük a kőbányaiaknak, felpattannak a kerékpárra, és megnéznek egy kiállítást, vagy előadást. Igaz, hogy még több forrással támogatják a kőbányai kultúraközvetítő intézményeket?

 –A már említett újhegyi közösségi házunk nagy színházteremmel is rendelkezik, s ezt a közösségi teret a civil szervezetek ugyanúgy használhatják, mint az intézmények. A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ szervezi az ottani közművelődési programokat. Kőbánya helytörténeti gyűjteménye igen méltatlan helyen, egy pincében várja a látogatókat, ezért négy szakaszban építünk egy új helytörténeti gyűjteményt, kerületünk központjában. A munka már elindult.

 Azért még vannak feladatok. Mikor számolják föl a Nemes utca–Hortobágyi utca sarkán található illegális szemétlerakót?

 –Tavaly májusban keletkezett egy magántulajdonú ingatlanon nagy mennyiségben építési törmelék és egyéb hulladék felhalmozása. Az illetékes Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordultunk a problémával, ők illetékesek eljárni ebben az ügyben. Már elértük, hogy az ottani hulladék nagy részét elszállították. A magántulajdonost az önkormányzat szabálysértés miatt több százezer forinttal büntette meg, amit a tulajdonos nem fizetett ki, így bírósági szakaszba került az ügy. Azt is felajánlottuk a tulajdonosnak, hogy az önkormányzat hajlandó megvásárolni ezt az ingatlant, hiszen az olyan helyen fekszik, ami nem fejleszthető, nem beépíthető. De a tulajdonos elutasította ajánlatunkat, s most büntetőeljárás folyik ellene.

 

Medveczky Attila