vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.15. 

Már a gimnazisták is szolgálnak és védenek

Diákok segítik a rendőrök munkáját Baranyában

Közösségi szolgálatra jelentkező középiskolás diákok számára tartott képzést a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya. Selényi Miklósné rendőr alezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt előadója elmondta, hogy a hozzájuk jelentkező diákok szimpatizálnak a rendőrséggel, sokan azért is jelentkeznek ide, mert a későbbiekben rendőrök szeretnének lenni. Nagyon sokan úgy távoztak tőlük tavaly, hogy bár teljesítették az előírt 50 órát, visszatérnek idén is, és nem bánják, ha nem kapnak ezért semmiféle jutalmat, elismerést.

 Már tavaly is jelentkeztek középiskolás diákok közösségi munkára a rendőrségnél. Mit mutatnak a számok, mennyire népszerű a tanulók körében ez a tevékenység?

 –A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tavaly hirdette meg először a megyei középiskolák számára azt a lehetőséget, hogy a diákok bűn-és baleset-megelőzési területen is vállalhatják a közösségi szolgálatot. 2015-ben, júniusban és decemberben, illetve idén júniusban is tartottunk képzéseket. A három képzésen összesen 329 diák vett részt. Huszonkét iskolával kötöttünk eddig együttműködési megállapodást. Hiszen úgy kezdődik a tanulók foglalkoztatása, hogy az iskolákkal a megyei főkapitányság megköti az együttműködési megállapodást, és csak azt követően vehetnek részt a diákok a négy órás képzésen. A képzéseken bűnmegelőzési, baleset-megelőzési, bűnügyi, közlekedési ismereteket adunk át számunkra, illetve munkavédelmi, tűzvédelmi tájékoztatót hallhatnak.

 A jelentkezőket az esetleges incidensek elhárítására is felkészítik?

 –Ők elsősorban a július 1-jétől Pécsett, a Széchenyi téren üzemelő „Tourist Police” pavilonban teljesítenek szolgálatot. A diákokat, és a munkájukat az egyenruhás belvárosi járőrök és polgárőrök segítik. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, az állampolgárok bizalommal fordulnak a diákok felé, hiszen ők segítő szándékkal végzik a felvilágosító munkájukat. Főleg a rendőrséget érintő és turisztikai kérdésekkel keresték föl őket az érdeklődők, és erre minden esetben képesek válaszolni. Tavaly a pavilon nyitva tartása alatt, a kb. 1600 fő turista közül senki sem távozott onnan megfelelő tájékoztatás nélkül.

 Ez a turisztikai információs rész. Ezen kívül bűnmegelőzési feladatokat is ellátnak a diákok?

 –Így van, mert a „Tourist Police” pavilonon túl már egyéb programokra, akciókra is szeretnénk őket bevonni, ahogy eddig is tettük. Két hónapig működik a pavilon, és ezen kívül vannak egész tanévben futó programjaink, illetve nyáron is egyéb irányúak. Például ifjúságvédelmi őrjáratokat szervezünk, melyek keretében hármas-négyes csoportokban a délutáni és esti órákban az utcán csellengő gyerekeket keressük fel. A baleset-megelőzés területén ügyességi versenyeket, „ki mit tudok?” –at rendezünk, és a diákok zsűriznek, pontoznak. A turisztikai idényben kiemelkedők az úgynevezett idegenforgalmi őrjáratok, amikor strandokat, strandok előtti, és olyan parkolókat ellenőrzünk, ahol a turisták gyakran megfordulnak. Arra figyelnek a diákok, hogy a parkoló gépkocsikban nem hagytak-e értékeket, nem hagyták-e véletlenül nyitva az ajtót, ablakot, és ahol ilyet észlelnek, ott szórólapokkal figyelmeztetik a gépjármű-tulajdonosokat a lehetséges veszélyekre. A diákokat nem hagyjuk magukra, hanem rendőrökkel, polgárőrökkel végzik feladataikat. Emellett a tanulók az éppen aktuális helyre vonatkozó bűnmegelőzési kiadványokat osztogatnak. Tehát a strandokon a strandi lopások megelőzését tartalmazó füzetecskét, a gépkocsi-feltörés elkerülése érdekében pedig az arra vonatkozó szórólapot.

 Reggelente eligazítást kapnak a programban résztvevők, ahogy a rendőrségnél szokás?

 –Elmondjuk nekik a napi feladatot, annak végrehajtását, és mellettük állnak a segítők, ha a diákok valamivel nem boldogulnak, problémájuk, kérdésük merül föl. A pavilonba is kihelyezünk egy hasznos információkat tartalmazó füzetecskét, mely olyan telefonszámokat is tartalmaz, hogy esetleges segítség esetén kikhez forduljanak.

 Mennyire fontos az idegen nyelv ismerete?

 –A pavilonban idegen nyelvet beszélő diákokat alkalmazunk. Hiszen tavaly is az érdeklődök jelentős része külföldi állampolgár volt. A diákok angolul, németül, esetleg horvátul, és szerbül beszélnek.

 Amennyiben egy tanuló szabálysértést, vagy bűncselekményt észlel, kit értesítsen?

 –A belvárosban járőröző rendőrökkel telefonkapcsolatban állnak a diákok. Amennyiben akut esetről van szó, akkor közvetlenül az ügyeletet is hívhatják.  

A lakosság, a pihenni vágyók elégedettek a diákok munkájával?

 –Az eddig tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy szükség van erre a pavilonra. Nagyon elégedettek az állampolgárok és a turisták. Ezért mindent elkövetünk a annak érdekében, hogy ez a pavilon jövőre is működhessen.

 2015-től a teljesítő tanulók jóvoltából mennyiben javult nyaranta a megye köz- és vagyonbiztonsága?

 –A válasz egyértelmű: javult, bár azt nem tudjuk kijelenteni, hogy csak ennek köszönhetően, hiszen a rendőrségi bűnmegelőzési munka eredményessége statisztikailag nehezen mérhető.

 A munka során felmerülő problémák közös megoldása elősegíti azt, hogy a felnövekvő nemzedékben a rendőr, a rendőri hivatás, valamint a rendőrség egésze tekintetében szimpátia, bizalom alakuljon ki?

 –A hozzánk jelentkező diákok szimpatizálnak a rendőrséggel, és olyan segítséget kapnak kollegáinktól, hogy szinte szívükbe fogadják a rendőrséget. Nagyon sokan úgy távoztak tőlünk tavaly is, hogy bár teljesítették az 50 órát, visszatérnek idén is, és azt sem bánják, ha nem tudjuk őket fizetni. Elképzelhető, hogy néhány fiatal, aki részt vesz ezen a különleges nyári munkán, rendőrnek jelentkezik. Sőt néhány diák kifejezetten azért jelentkezik erre a munkára, mert rendőr szeretne lenni.

 A rendőrük számára mekkora türelem szükséges ahhoz, hogy 14-18 éves fiatalokat kiképezzenek, felkészítsenek erre a feladatra?

 –A három képzésen azt tapasztaltuk, hogy rendkívül fegyelmezett diákok jönnek hozzánk, nem késnek el a megbeszélt időpontokról, lelkiismeretesen végzik munkájukat. Ezért sincs szükség különösebb fegyelmezésre.

 

Medveczky Attila