vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.15. 

A felvidéki magyar habitus és fejlődésének hátterei

A magyartalanítás halálangyala nem csak a magyar nemzet ezen országba szakadt részén elkövetett lelki genocídiumot hozta magával a reszlovakizáció és a kitelepítések formájában. A háború utáni jogfosztottságunk éveiben tomboló, magyarok és németek ellen irányuló állami vezényletű bosszúnacionalizmus titkon szervezett tömegmészárlásba csapott át. Ezen időszak rémtetteivel több újságíró, kutató is foglalkozott. A szlovák újságírók közül Vladimír Jancura publikált több cikket az üggyel kapcsolatosan, legutóbb pedig Dunajszky Géza és Szabó József publicisták hajtottak végre e téren kutatást, mely munkák eredményei a modern felvidéki magyar lelkület alakulásának lényeges mozaikdarabjait tárják a következőkben elénk.

A pozsonyligetfalui mészárlások a második világháború után néhány héttel 1945. június 20-a körül kezdődtek a németek és magyarok számára megszervezett gyűjtőtáborban. A haláltábort ezen gyűjtőtáboron bévül szervezték meg, miután Prágából Pozsonyba érkezett a csehszlovák hadsereg 17. gyalogezrede. A haláltábort a gyanús magyar és német egyének és a különböző, sokszor mondvacsinált okok miatt veszélyesnek tartott magyarok és németek likvidálására szervezték.

Viszont sokszor csak amiatt találták magukat a haláltáborban az emberek, mert egyáltalán nem beszéltek, vagy nem beszéltek jól szlovákul. Az embereket sokszor az is a halálosztag elé juttatta, hogy a begyűjtést végzők hiénalelkülete nyálát csorgatta egy-egy általuk birtokolt vagyontárgyra. A haláltábort a már említett 17. gyalogezred működtette, amely Prágából Pozsonyba tartó útján 265 német és magyar civil embert gyilkolt le, közülük 120 volt a nő és 71 a gyermek. A tömegmészárlást a csehországi Prerov város mellett hajtották végre. Az áldozatok német és magyar nemzetiségű, cseh bányákban dolgozó, Szlovákia területére hazatartó munkáscsaládok voltak. A mészárlást Karol Pazúr hadnagy és Bedrich Smetana ideológiai tiszt rendelte el, aki tettében a Benes-dekrétumokra hivatkozott. A 17. gyalogezred a legfelsőbb katonai vezetés parancsára, konkrétan maga az államfő Edvard Benes elrendelésére indult útnak. A parancs eredetije meg lett semmisítve, de fönnmaradt a parancs kísérőlevele, amely megrendelőjét, tehát Benes nevét tartalmazza. Hogy milyen célok teljesítését tűzte ki a parancs, arra Benes hírhedt 1945. május 16-iki beszéde, és a gyalogezred nem sokkal a beszéd után megkezdett halálmissziója együttesen adhatnak választ. Benes hírhedt beszédének egy részlete így szólt: „Mindenekelőtt könyörtelenül likvidálni a németeket a cseh országrészekből és a magyarokat Szlovákiából úgy, ahogy annak végrehajtása csak lehetséges, a csehek és szlovákok közös nemzetállamának érdekében. Jelszavunk lészen: végérvényesen germántalanítani hazánkat a kultúra, a gazdaság és politika terén…”

A gyalogezred Pozsonyba való érkezésekor a városban állomásozó Vörös Hadsereg vezetése már értesült a prerovi mészárlásról, és Karol Pazúrt a mészárlások egyik parancsnokát letartóztatta, ellenben a tömeggyilkosság eszmei atyját, Bedrich Smetanát nem. Pazúr helyére Eduard Kosmel lépett, és Smetanával az 1945 júniusától 1947 tavaszáig tartó pozsonyligetfalui tömegmészárlások végrehajtói lettek. Nagyszámú kivégzést végeztek az osztrák határ felé eső kiserdőnél. Itt az újkori kutatások szerint kilencven 16 és 20 év közti magyar fiatal földi maradványait találták meg. Lemészárolt magyar leventék tömegsírjára bukkantak valójában e helyen, kik németországi kényszermunkából voltak hazatérőben 1945 nyarán, és valószínűleg a „megbízhatatlan magyar elemek” benesi kategóriájába sorolta őket a 17. gyalogezred általi magyarellenes tobzódás. A lentebb említett Bacúsan-ügy kapcsán már 1947-ben a bíróság tudtára jutott a leventék lemészárlása, az akkori csehszlovák sajtóban is megszellőztetették az ügyet, ám a Bacúsan-ügyben vádlott három egyenruhás garázda a levente gyilkosságért sosem lett elítélve, habár a tanúvallomások és a 90 levente tetem néma vallomása ellenük szólt. Ezen ügy az akkori hatóság tudta ellenére sosem lett végérvényesen kivizsgálva. Mint ahogy a további tömegsírokban fekvő áldozatok legyilkolása sem, melyeket szemtanúk jelöltek meg, illetve melyekre a ligetfalui lakótelep építésekor bukkantak. A fennmaradt dokumentumok és tanúbeszámolók szerint a több részben lefolyt tömegmészárlás legkevesebb 530 áldozatot követelt, viszont egyes feltételezések szerint ezerre is rúghatott az áldozatok száma, amire egy orvos vallomása utal, akinek a táborban tett 1945. augusztusi látogatásakor 2900 fogva tartott személyről volt tudomása. Az áldozatok hat tömegsírban nyugszanak. A kivégzések német fegyverekkel, töltényekkel lettek végrehajtva a jövőbeni nyomozások megtévesztése végett. A kivégzéseket nagyrészt 15 fős csoportokra való hajnali fegyveres tűznyitással hajtották végre. Ezt bizonyítják a környék lakói is, akik hangos puskaropogásra panaszkodtak a gyűjtőtábornak álcázott haláltábor területéről a kora reggeli órákban, amelyek miatt nem tudtak nyugodtan aludni.

Habár gátként csapódott az állami vezényletű magyartalanítók és ezzel lassan a pozsonyligetfalui haláltábor önkényes gyilkosai elé is az 1948. május 9-i kommunista alkotmány, a kommunizmus hatalomra lépése Csehszlovákiában csak szüneteltette, illetve megváltoztatta magyartalanító működését e szláv lelkekbe beágyazódott magyarellenes szellemnek. A nemzetek közti egyetértés elve, az internacionalizmus eszméje megfosztotta a nemzetközileg és államilag megszentelt fegyvereitől a Csehszlovákiában tomboló magyartalanító és elszlovákosító szlovák elemeket. Eszközeitől, fegyvereitől igen. Nézeteitől, elveitől viszont nem. A reszlovakizáció és a kitelepítések eszmei atyjai, vezénylői és végrehajtói továbbra is állami hivatalokban, rendőrségnél, katonaságnál, az iskolarendszerben és a kultúra terén folytatták munkájukat. Sok esetben magasabb pozíciókra is vitték, lelkükben tovább éltetve és gondozva a magyartalanítás elvét, mely későbbi munkájukra akarva akaratlanul kihatott. A reszlovakizáció egyik meghatározó alakját, Gustáv Husákot 1975-ben a legmagasabb állami funkcióba, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság államfői székébe emelte a kommunista gondviselés, amely tisztségét 1989-ig töltötte be. A kommunista gondviselés ilyen módon építette be a Csehszlovák Szocialista Köztársaság társadalmába és szerveibe a fentebb említett tömeggyilkosságok felelőseit is, miután 1948. szeptember 30-án a tábort bezárták. Ám még a táborban való működésükkor, ha nem is a tömeggyilkosságokért, de legalább egy gyilkosságsorozatukért felelősségre lettek vonva, habár akkor sem az etnikai tisztogatás vádjával.

1947-ben a belügyi megbízott Gustáv Husák volt. Husák Bacúsan nevezetű irodafőnöke az évben büntetőjogi eljárást kezdeményezett egy hármas gyilkosság kapcsán. Az ügy vádlottjai között a haláltábor vezetői, Eduard Kosmel és Bedrich Smetana szerepeltek. Az irodafőnök Bacúsan testvérét, Ervín Bacúsant ugyanis a pozsonyi etnikai tisztogatások idején a 17. gyalogezred őrjárata tartóztatta le, akit barátnőjével és annak fiával együtt hurcoltak el a pozsonyligetfalui haláltáborba. Ervín Bacúsan a háborús Tiso-féle Szlovák Állam idején a pénzügyi hivatal dolgozója volt. Párhuzamosan e hivatalával a partizán mozgalom titkos pénztárosi funkcióját is ellátta. Több kilónyi aranyat és nagy mennyiségű készpénzt is találtak nála. Ez a tény írta alá a három letartóztatott halálos ítéletét. A haláltábor területén tűnt el a nyomuk a lefoglalt arannyal együtt. A bíróság 50 tanút hallgatott meg az ügyben, elkezdték a holttestek tömegsírokból való exhumálását. Habár a tanúk rengeteg, a táborban elkövetett szörnyűségről számoltak be és még további több száz fős tömegsírokról beszéltek, a bíróság nem indított az etnikai tisztogatás kapcsán büntetőeljárást. Ezen ügy kapcsán került nyilvánosságra a leventék lemészárlása is. A bíróság csak a hármas gyilkosság vádját tartotta szem előtt a három vádlottal szemben. A hármas gyilkosság ügyének fő vádlottjai a táborvezető, Kosmelt 9 évre, Smetanát 12 évre és a harmadik vádlottat, Jozef Jancót 6 év börtönbüntetésre ítélték, viszont a különböző államfői kegyelmeknek köszönhetően szabadlábra került mindhárom elítélt még a büntetés végrehajtásának elkezdése előtt. A védelem arra a benesi dekrétumra hivatkozott, amely az 1938. szeptember 30-tól 1945. október 28-ig lezajlott antifasiszta ellenállás keretén belül tett cselekedetekre vonatkozó államfői közkegyelemről szól. E dekrétumot vonatkoztatták a 90 magyar levente és több száz pozsonyi és Pozsony környéki magyar és német lakos kivégzésére is a pozsonyligetfalui haláltábor területén.

Eduard Kosmel a nyitrai főiskola katonai tanszékén lett tanár, később a prágai Károly Egyetem tanári posztjáig vitte. Smetana Magyarországon keresztül Izraelbe szökött. Érdekesség, hogy a prerovi német és magyar bányamunkás családok gyilkosa Karol Pazúr, kit a Vörös Hadsereg állított félre, sikeres katonai karriert futott be a csehszlovák hadseregnél. Eduard Kosmel tömeggyilkosságainak esete még egyszer 1965-ben napvilágra került, amikor is a Nyitrai Főiskola prorektora nyomozást kezdeményezett az akkor Nyitrán tanító Eduard Kosmel pozsonyligetfalui etnikai tisztogatásaival kapcsolatban. A nyomozás eredménye a kommunista párt központi bizottsága elé került, melynek tagjai viszont nagyrészt a nyomozás lezárása mellet szavaztak, és elrendelték a bizonyítékok megsemmisítését. Ebben az időben a csehszlovák kommunista párt főtitkára, Jozef Lenárt, akinek az apja a prerovi mészárlások kivégzőosztagának egyik tagja volt. A kommunista párt döntése által a tömeggyilkosságban nyomozó személyek félre lettek állítva. A nyomozó prorektor különös körülmények között elhalálozott, és a mészárlások témája a rendszerváltozásig ezzel le is lett zárva.

Ezen ügyből láthatjuk, hogy Pozsony város magyaroktól és németektől való benesi megtisztítása milyen bűnlavinát indított el. E bűnlavina keresztmetszetéből viszont képet kapunk a magyartalanító eszme vírusának tombolásáról, lappangásáról, majd más tünetek formájában való újbóli előbukkanásáról a szláv testvéreink társadalmának anyagában, mint ahogy a következőkben a felvidéki magyarság testében való pusztításáról is szó lesz. Láthatjuk, hogy e benesi magyargyilkos eszme gyakorló hóhérai – mint ahogy a reszlovakizáció magyartalanító eszméjének legelszántabb kiszolgálói is – hivatalos munkájuk végeztével milyen állami-, katonai- és oktatásügyi pozíciókba ágyazódtak be, a társadalmi pozícióik által egymást miképpen védték, és a következőkben azt is láthatjuk majd, hogy a magyarellenesség szellemével beárnyékolt tudatuk munkája miként hatott az akkori Csehszlovák Szocialista Köztársaságban élő és dolgozó több mint félmillió magyar amúgy is meggyúrt, asszimiláció felé terelt lelkére.

 

Jancsó Badacs Károly