vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.15. 

Sokan kiegyeznének ezzel az eredménysorral

A világklasszis kapuvédő sikeresnek ítéli a Veszprém szezonját

Rendkívül sikeres idény zárt az MKB Veszprém kézilabda-csapata. Megnyerte a SEHA Ligát, a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát is, a legrangosabb kupasorozatban, a Bajnokok Ligájában pedig döntőt vívhatott és csupán hétméteresekkel maradt alul a végső győztes, lengyel Kielce ellenében. Amilyen sikeres volt a veszprémi év, annyira felemásra sikeredett a férfi válogatott szereplése, hiszen a gyenge eredménnyel zárult Európa-bajnokság után nemzeti együttesünk Szerbiát kiütve kvalifikálta magát a jövő januári világbajnokságra.

A mögöttünk hagyott idény értékelésére a válogatott és a Veszprém világklasszis kapusát, Mikler Rolandot kértük fel.

 – A klub- és a válogatott vonatkozásában is aktuális a kérdés: milyen érzésekkel tekint vissza az idényre annak fényében, amit elértek idén?

– Elsőként a klubszereplésről beszélnék. Azt hiszem, túlzás nélkül mondhatjuk, hogy abszolút sikeresnek könyvelhető el a most véget ért szezon. Utólag visszatekintve hosszú, tartalmas idényen vagyunk túl. Ahogyan az évről évre lenni szokott, ezúttal is sok helyen kellett helytállni párhuzamosan, ami úgy pszichésen, mint fizikailag roppant megterhelő volt. Ami az eredményeket illeti, van mire büszkének lenni, hiszen a négy sorozatból hármat megnyertünk, a negyedikben pedig döntőt játszottunk. Szerintem nagyon sokan kiegyeznének egy ilyen eredménysorral, és ez még akkor is igaz, ha természetesen valamennyiünk számára nagyon fájó, hogy az BL-t nem sikerült megnyernünk.

– Ha már a BL-t szóba hozta, meg kell említeni, hogy rendkívül nagy viharokat kavart az elveszített döntő. Miként élték ezt meg?

– Ketté kell választani ezt a dolgot, mert megítélésem szerint van egy szakmai és egy emberi oldala is a történetnek. Egyértelmű, hogy a BL minden értelemben kiemelkedik a versenysorozatok közül, így az ott elért eredmény megítélése is lényegesen nagyobb visszhangot kap. Ezt tapasztalhattuk idén is, ráadásul ahogyan a döntő eredménye alakult, az tovább tetézte a csalódottságot. Ami a BL a szakmai oldalát illeti, el lehet mondani, hogy a Veszprém egyértelműen ott van Európa legszűkebb elitjében. Ez örömteli tény, amelyre büszkék lehetünk. Ugyanakkor rendkívül fájó dolog, hogy magabiztosan kézben tartott mérkőzésen nem sikerült feltennünk az i-re azt a bizonyos pontot és végül kikaptunk. Emiatt mindannyiunkban igen komoly hiányérzet van. A másik, az emberi oldal legalább olyan fájó, hiszen számos fanyalgó, lekicsinylő véleményt lehetett olvasni, hallani, pedig a döntőbeli vereség ellenére csapatunk erre nem szolgált rá. Nekem, aki amúgy is komolyan a lelkemre veszek minden vereséget, különösen is rossz volt ezt megélni.

– Az igazi szurkolók azért értékelték az ezüstérmet is, és a nemzetközi megítélés is magas szinten értékelte a Veszprém kölni teljesítményét.

– Igen, ez igaz, és ez segített átlendülni a kritikus hangokon. Azt gondolom, még annak ellenére sem tekinthető kudarcnak egy BL-ezüstérem, ha egy csapat komoly előnyről veszíti el végül a döntőt. Emellett valóban jellemző az, amit ön is említ, hogy a kritikus megjegyzések nem szakmai körökből és főleg nem vérbeli szurkolóink részéről érkeztek, hanem inkább azoktól, akik bármilyen vereségről is van szó, szeretnek fanyalogni, bírálni. A győri kézis lányok például gratuláltak, ahogyan mi is nekik az ő ezüstérmükhöz, hiszen kölcsönösen tudjuk, hogy mekkora munka áll egy ilyen eredmény mögött.

– Térjünk rá a válogatottra, hiszen ott is történt egy s más az elmúlt fél évben. Hogyan értékeli az Eb-szereplést, illetve azt, hogy annyira fiatal és tapasztalatlan csapattal vágtunk neki a kontinensviadalnak?

– Őszintén mondom, hogy nem a válasz vagy az értékelés alól szeretnék kibújni, hiszen tagja voltam az Eb-csapatnak, ám mivel már nem Talant Dujsebajev a szövetségi kapitány, így nem tartanám etikusnak, hogy utólag bármilyen értelemben is minősítsem az általa alkalmazott válogatási elveket, vagy a meccsekre kidolgozott taktikáját. Ezért csak annyit mondanék, hogy csalódásként éltük meg a szereplésünket, szerettünk volna lényegesen jobb helyezést elérni, hiszen egy kiemelkedő szerepléssel még a riói olimpiai kvalifikációra is maradt volna sanszunk. Sajnos nem így alakult.

– Azért azt csak meg kell kérdeznem: rutinos, sokat megélt játékosként előre sejtette, hogy baj lehet az Eb-n, vagy osztotta a szövetségi kapitány előzetes optimizmusát és ön is hitt a csapatban?

– Egy sportoló nem mehet fel úgy a pályára, hogy nem hisz saját magában, illetve csapatsportágban szereplőként a saját csapatában. Én is reméltem, hogy sikerül kiemelkedően szerepelnünk, ám a csapat összetétele mégiscsak döntő jelentőségű a teljesítményben. A mi esetünkben kevés volt a komoly nemzetközi rutinnal rendelkező játékos, így fennállt a lehetősége már előzetesen is annak, hogy ez az Eb nem rólunk szól majd. Sajnos a rosszabbik forgatókönyv vált végül valósággá.

– Ezzel egyben bizonyságot nyert akkor az is, hogy még mindig az elmúlt évek sikereit szállító alapemberekre kell építeni?

– Igen, az eredmények is azt mutatják, hogy ez így van. Visszacsatolnék arra, amiről az előbb beszéltem: az összetételen nagyon sok múlik, és erre a Szerbia elleni vb-selejtező az igazolás. A Dujsebajev helyére ideiglenesen kinevezett kapitány, Javier Sabaté visszanyúlt a régi játékosokhoz, és ez azonnal eredményre vezetett. Ezek a játékosok nemcsak a szükséges rutin és tapasztalat birtokában vannak, de korábban többször is bizonyították már, bennük van az a tudás, ami képessé teszi őket arra, hogy az igazán kiélezett helyzetben is sikeresek legyenek. Szerintem itt volt a vb-selejtező sikerének kulcsa, hiszen ez egy kétmeccses párharc volt, amelynek győztese kijutott a vb-re, a vesztes viszont lemaradt a seregszemléről. Nem volt tehát más választás, nyerni kellett, ehhez viszont a régi harcosok csatába küldésére volt szükség. Örülök, hogy sikerült a vb-kvalifikáció.

– Az Eb után sokan leírták a férfi válogatottat is, hasonlóan, mint a BL-döntő után a Veszprémet. A sikeres vb-kvalifikáció miatt érez-e elégtételt a csapat, és személy szerint ön?

– Igen, akár azt is mondhatjuk, hogy ez egyfajta elégtétel, hiszen a szurkolóinknak és saját magunknak is sikerül bizonyítanunk, hogy nem felejtettünk el kézilabdázni, és igenis van keresnivalónk a világ legjobbjai között. Ami a becsmérlést illeti, való igaz, hogy a válogatottról is sokan leszedték a keresztvizet az Európa-bajnokság után. Ám lelkizés ide vagy oda, muszáj ezeket a helyén kezelni és csak annyira mérvadónak tekinteni, amennyire valójában azok. Az igazság az, hogy – amint más sportágakban is megfigyelhető – a kézilabdában is van egy olyan szurkolói réteg, amelyet akár divatszurkolónak is nevezhetünk. Számukra a vereség esetén már nem ugyanazok a sportemberek vagyunk, mint győzelemkor, viszont éppen ezért nem is kell túlértékelni az ő véleményüket. Igazán mérvadónak azon szurkolók számítanak, akik jóban-rosszban a csapat mellett állnak, és szerencsére ők vannak sokkal többen. Hozzátenném, hogy részükről legfeljebb kritika szokott érkezni, becsmérlés sosem, ami nagy különbség.

– Milyen célokkal vág neki a felkészülésnek, a következő idénynek csapat és egyéni szinten?

– Hála Istennek, a sikeres vb-selejtező miatt nemcsak a klubbal, de a válogatottal is szép feladatok várnak majd ránk a következő szezonban. Ami a Veszprémet illeti, a cél nagyon egyértelmű: minden létező fronton győzelemre törünk majd. Az idei év már bizonyította, hogy képesek vagyunk erre, hiszen a négyből három sorozatban győztünk. Igazán nemes cél, hogy jövőre végre a BL-ben is csúcsra érjünk. Látva mindazon erőfeszítéseket, amelyeket a vezetés megtesz, ez jogos elvárás felénk, játékosok felé, hiszen rendre klasszis játékosokkal erősítik meg az amúgy is nagyon erős keretet. A válogatottal elsődlegesen a világbajnokságon való tisztes helytállás lehet a cél, megmutatni, hogy nem véletlenül vagyunk ott. Személyes célokról csak a csapaton belül tudok beszélni, hiszen rendszerint elmondom, hogy én csak egy játékos vagyok a csapaton belül. Szeretnék ugyanolyan jól teljesíteni, mint az ezt megelőző szezonban, és úgy a klubban, mint a válogatottban hasznos tag lenni, nagy védésekkel segíteni közös céljaink elérését.

– A nyáron új szövetségi kapitányt is szerződtet a szövetség a férfi válogatott élére, hiszen Javier Sabaté csak átmenetileg kapta kezébe a karmesteri pálcát Dujsebajev távozása után. Milyen kapitánynak örülne személy szerint?

– Egy játékosnak semmiképpen nem feladata, hogy kívánságokat fogalmazzon meg az új kapitány kiválasztása kapcsán. Annyit viszont azt hiszem, az egész csapat nevében mondhatok, hogy olyan kapitányra van szükségünk, aki nem csupán a legerősebb keretösszetétel megtalálására képes, de alkalmas arra is, hogy hozzátegye játékunkhoz azt a pluszt, amellyel kihozza belőlünk a maximumot. Ez akár már a világbajnokságon is megvalósulhat, ami szép eredményt jelentene.

– Végezetül egy személyes kérdés: itt a nyár és a nem túl hosszú, de jól megérdemelt pihenő ideje. Mi lesz a Mikler család programja?

– Tekintettel a BL négyes döntőre, valamint a júniusi vb-selejtezőre, a szezon csak nemrég ért véget, így a nyaralás érdemi szervezésével még nem volt idő foglalkozni. Most mérjük majd fel a lehetőségeket, és komoly esélye van, hogy idén nem megyünk külföldre, helyette itthon pihenünk és töltődünk fel. De konkrét helyszín még nincs, az viszont már egészen biztos, hogy a kézilabda nem marad ki nyáron sem: eleget téve egy kedves meghívásnak, pár napig részt veszek egy kézilabdás kapustáborban.

 ***

NÉVJEGY

Mikler Roland

Dunaújvárosban született 1984. szeptember 20-án.

Pályafutása: Szülővárosában, Dunaújvárosban kezdett kézilabdázni, tizenegy évesen lett igazolt játékos. Végigjárta a szamárlétrát, és korosztályról korosztályra haladva 2002-től a felnőtteknél is szerepet kapott. Csakhamar alapembere lett az akkor még állandó dobogós Duna-parti csapatnak. Nem véletlen, hogy amikor a Dunaferr megszűnt, rögvest nagy nevű kérője akadt: a Pick-Szeged. Elfogadta a kék-fehérek ajánlatát, így a Tisza-parti együttesben mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, majd lett bajnoki ezüstérmes és a Magyar Kupában is második a csapattal. Négy sikeres szegedi év után klubot váltott és a nagy vetélytárs, Veszprém hálóőre lett. Rögvest kezdőkapus lett az MKB Veszprém csapatában, amellyel immár két bajnoki címet, két SEHA Liga-győzelmet és két BL-döntőt vívhatott. Tehetségét a válogatottnál dolgozó szakemberek is hamar észrevették. Már állandó tagja volt a különböző korosztályos válogatottaknak, amikor 2004 novemberében Franciaország ellen a felnőtt nemzeti együttesben is bemutatkozhatott. Azóta túljutott a századik válogatott fellépésén is. Azzal, hogy szerepet kapott Londonban, ő lett az első szegedi kapus, aki részt vehetett a nyári olimpiai játékokon. A korábbi kubai és magyar válogatott Carlos Perez búcsúmeccsén a világválogatottban is pályára léphetett.

Sikerei: EHF Kupa-győztes (2014), kétszeres BL-döntős (2015, 2016), kétszeres SEHA Liga-győztes (2015, 2016). Olimpiai 4. helyezett (London – 2012), világbajnoki 7. helyezett (2011), Európa-bajnoki 8. helyezett (2008), Világkupa 7. helyezett (2004), junior világbajnoki bronzérmes (2005), junior Európa-bajnoki 4. helyezett (2004), ifjúsági Európa-bajnoki 8. helyezett (2003). Kétszeres magyar bajnok (2015, 2016), kétszeres Magyar Kupa-győztes (2015, 2016). Többszörös bajnoki ezüst- és bronzérmes, valamint Magyar Kupa ezüst- és bronzérmes a Pick-Szeged, illetve a Dunaferr csapatával.

 

Kovács Attila