vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.15. 

Csorja Gergely: Egy korszak lezárult – eltemették Elie Wieselt

Semmiképpen sem érdemes újranyitni a holokausztvitát. Maradjunk a kétségtelen ténynél, hogy a II. világháború talán legnagyobb hatású és mindenképpen borzasztó eseménye a borzasztó események sorából kinőtt és viszonyulási ponttá vált. A viszonyulási pont körül olyan vastag rétegek jöttek létre, melyek egy egész nép identitásává erősödtek, sőt azon túl; világpolitikai hatóerővé váltak. Az 1960-as évektől kialakuló új világ – melynek a liberálissá váló Nyugat a meghatározó ereje – egyik fontos kérdése lett a holokauszthoz és ezzel együtt a zsidósághoz, valamint a zsidó államhoz, Izraelhez való viszonyulás.

Ezzel párhuzamosan a Nyugat zászlajára tűzte a liberális demokráciát, és ezen belül az Egyesült Államok küldetésének érezte, hogy ezt a sajátos társadalmi rendszert – mely tulajdonképpen az élet minden területén, a jogon és az államszervezeten túl a gazdaságban, a kultúrában, a pénzügyi rendszerben és mindenhol, még az egészségügyben is megteremtette a maga rendszereit – tűzzel-vassal terjessze a glóbuszon.

A 60-as évektől megjelenő liberális demokráciafelfogás viszonyulási pontnak tekinti a holokausztot, mégpedig úgy, hogy lám, ha a liberális demokráciától eltérő rendszerek erőre kapnak, akkor bármikor újra megtörténhet a borzalom. Azaz a liberális demokrácia globális elterjedése az egyetlen társadalmi rend, mely garantálja, hogy ne lehessen többé holokauszt.

A liberális demokrácia a teljes intézményrendszerével együtt mély válságban van, sőt a válságon túl – többek között – az angoloknak az EU-ból történt kilépésével fordulóponthoz, egy korszak végéhez jutott.

Ezzel együtt a holokauszt mint viszonyítási pont is egyre több meghatározó csoporton belül kérdőjeleződik meg.

Elie Wiesel, aki a holokauszt kifejezést kitalálta és elterjesztette, akinek hitelességét legalább annyi vita övezte, mint az általa kitalált kifejezés mögött meghúzódó tényeket, a hónap elején meghalt. S éppen halálakor indultak meg visszafordíthatatlan változások a 60-as évek óta épülő rendszerben.

Egy korszak lezárult.