2016.07.15.
Átadták a Hungrana Kft. hárommilliárdból
épült új pelletüzemét
Mintegy hárommilliárd
forintból épített új, takarmány pelletet előállító üzemet
a Hungrana Kft., amelyet július 6-án avattak a Fejér megyei
Szabadegyházán. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter
avatóbeszédében stratégiai fontosságúnak nevezte az osztrák-amerikai
tulajdonú vállalatot, és hangsúlyozta, a cég minőségi
magyar alapanyagból, négyezernél több hazai beszállítóval,
magyar munkaerővel, folyamatos fejlesztésekkel gazdasági sikertörténetet
épít. Véleménye szerint a Hungrana nemcsak itthon, hanem a
nemzetközi piacokon is Magyarország versenyképességét bizonyítja.
A
miniszter elmondta, hogy a Hungrana Kft. Fejér megye harmadik
legnagyobb árbevételű vállalata, a Top 100-as lista szereplője
évek óta, és a magyar élelmiszeripari export 5,5 százalékát
adja. Rámutatott, hogy e sikerek mögött fenntarthatóság és
innováció, lendületes építkezés, kölcsönös megbecsülésen
alapuló partneri viszonyok húzódnak, ami Seszták Miklós
szerint az ország gazdasági sikerének egyik záloga is lehet.
Johann Marihart,
az egyik tulajdonos, az Agrana ügyvezető igazgatója kiemelte: a
másik tulajdonos ADM-mel közösen mindent megtesznek a
szabadegyházai gyár fejlesztéséért, miközben figyelembe
veszik a piaci lehetőségeket és a kukoricatermést. Példaként
említette, hogy az üzem kapacitása az elmúlt 26 évben tízszeresére
nőtt, miközben etanol üzemük az egyik legversenyképesebb a
világon.
Anthony Sepich, a másik tulajdonos, az ADM értékesítési
igazgatója közölte, hogy az új gyáregységben alkalmazott
biztonságos technológiához hasonló nemcsak Magyarországon, az
Európai Unióban sincs.
Kelemen Kálmán, a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó
és Forgalmazó Kft. ügyvezetője és pénzügyi igazgatója a
beruházást komoly lépésnek nevezte a vállalat életében,
amelynek révén még hatékonyabban és eredményesebben működhet
a jövőben. Emlékeztetett arra, hogy a tulajdonosok az elmúlt
10 évben 230 millió eurót fektettek be Szabadegyházán, s
ezzel az egyik leghatékonyabb élelmiszeripari termelő céggé
tették. Hozzátette, hogy az új, világszínvonalú üzem új
lehetőség számukra a piacokon, miközben minimalizálja a
technológiai veszteségeket és komoly lépés a munkabiztonság
növelésében.
Az új üzemegységben kukoricarostból és egyéb fehérjében
dús komponensekből állítanak elő pelletált állati takarmányt.
Az új gyárrészleg indulásával a vállalat újabb nyolc
embernek ad munkát. A Hungrana több mint 100 éve meghatározó
szereplője a magyarországi élelmiszeriparnak. A vállalat éves
szinten több mint egymillió tonna magyar kukoricát dolgoz fel.
A termékek előállításához szükséges gőz kétharmadát környezetbarát
módszerrel, biomassza kazán segítségével állítja elő.
A 320 alkalmazottat foglalkoztató társaság tavaly a fennállása
óta egyik legsikeresebb üzleti évét zárta. A cég Európa
legnagyobb kukoricafeldolgozó üzemét működteti, az Európai
Unióban termelt izocukor - folyékony állapotban lévő cukor -
mintegy harmadát, 250 ezer tonnát a vállalat állítja elő. A
társaság a teljes magyar kukoricatermelés 15 százalékát
használja fel.
A Hungrana által előállított izocukor, illetve bioetanol
kétharmadát külföldön értékesítik, főleg az Európai Unió
nyugat-európai tagállamaiban, de Lengyelországba, Norvégiába
és Dániába is szállítanak.
A szabadegyházi gyárat melasz alapon működő alkoholüzemként
alapították 1912-ben, majd később, a kukoricafeldolgozó vonal
elindítását követően az izocukorgyártás is elkezdődött
1981-ben. A privatizációt követően az állami tulajdonú
Szabadegyházi Szeszipari Vállalat értékesítésével létrejött
a Hungrana Kft.
A gyárat folyamatosan fejlesztik, így a 90-es évek közepének
napi 400 tonnás kukoricafeldolgozó kapacitását napjainkra közel
3500 tonnára növelték.
(MTI)
|