vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.15. 

Megint állt a bál a szlovák parlamentben

A július 6-án 7-ére elhalasztott rendkívüli ülést Robert Fico kormányfő leváltására harmadik próbálkozásra sem sikerült megnyitni. Ugyanazon okok miatt, mint 6-án: bár a teremben elég képviselő ült, nem nyomták meg a jelenlétüket jelző gombot padjaikban. A kormánypárti képviselők folytatták a macska-egér játékukat.

Negyedszerre végre sikerült megnyitni az ülést, a tanácskozás Robert Ficóról elkezdődhetett – volna. A parlament ellenzéki alelnöke, Lucia Nicholsonová (SaS) ugyanis anélkül nyitotta meg az ülést, hogy a képviselők prezentálták volna magukat a szavazóberendezéseiken keresztül. „Nyilvánvaló, hogy a parlament határozatképes. Látható ez az ülésteremben jelenlévő képviselők számából, meg a jelenléti ívek aláírásaiból is. A teremben pillanatnyilag 82 képviselő van, az ülés megkezdéséhez kötelező minimális képviselőszám pedig 76. Sem a házirend, sem az Alkotmány nem beszél arról, hogyan kell az egyszerű többséget a parlamentben megállapítani” – jelentette ki Nicholsonová.

 A kormánypárti képviselők azonban nem fogadták el ezt az érvelést, és most azon veszekednek, mi legyen a következő lépés. A parlament Alkotmányjogi bizottságának elnöke, Róbert Madej (SMER-SD) ragaszkodik ahhoz a véleményéhez, hogy Nicholsonová durván megsértette a házirendet. Gál Gábor (Most-Híd), aki szerint az ülést nem lehet megnyitottnak tekintetni, azt üzente, hogy a parlamentnek jóváhagyott szavazási szabályai vannak, amelyek szerint kell eljárni. (Érdekes, hogy ellenzéki képviselőként, amikor ugyanezt a forgatókönyvet anno pártelnöke, Bugár Béla kifogásolta, nem tiltakozott.)

 Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a szavazóberendezés segítségével történő prezentálás a szavazásokra vonatkozik, nem a jelenlét igazolására. „A parlament házirendjének 146-os paragrafusában az áll, hogy ha kétségek merülnek fel a további eljárásról, az ülésen elnöklő dönt, és az jelenleg én vagyok” – mondta Nicholsonová.

 Miroslav Číž (Smer-SD) azonban példanélkülinek tartotta Nicholsonová eljárását. „Ez elég indok a tisztségéből való leváltására. Meg tudja mutatni a megbízatást, amely alapján az ülést vezeti? Puccsot akar? A parlament elnökének megbízása nélkül akar eljárni? Nem szégyelli magát?” – sorjázta a kérdéseket Nicholsonová irányába.

 Andrej Hrnčiar (#Sieť) parlamenti alelnök szerint egyedül neki van megbízatása Andrej Danko házelnöktől, hogy az ülést vezesse. Nicholsonová azonban azzal érvel, hogy így egyeztek meg Hrnčiarral, aki azonban tagadja ezt.

 A testület már háromszor próbálkozott az ülés megnyitásával, a harmadik próbálkozás ma reggel volt, ám a parlament akkor sem volt határozatképes. A teremben mindig 76-nál kevesebb képviselő prezentálta magát.

 

(Felvidék.ma/TASR)