vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.15. 

Szász-magyar egyetértés a KAP egyszerűsítéséről

Érdekeltek vagyunk a közös agrárpolitika támogatási rendszerének egyszerűsítésében, hatékonyabbá tételében – hangsúlyozta dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Thomas Schmidt úrral, Szászország környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszterével folytatott egyeztetésén. A gazdák elvárásainak jobban megfelelő, kevésbé bürokratikus és átlátható EU-s agrártámogatási rendszerre van szükség – ebben a tárgyaló felek között teljes egyetértés volt.

Dr. Fazekas Sándor hangot adott azon véleményének is: fontos, hogy az új támogatási rendszer pénzügyileg kellő háttérrel rendelkezzen, annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelés folyamatos legyen, s a gazdák jövedelembiztonsága stabil alapokon álljon.

A kétoldalú agrár – és környezetügyi kapcsolatok jövőbeni perspektíváinak áttekintése során a magyar agrártárca vezetője aláhúzta, hogy Magyarország alkotmányos szinten áll ki a köztermesztés GM-mentességéért. Elmondta továbbá, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonít a szász fél álláspontja megismerésének a GMO-mentesség kapcsán. A tartományi miniszter álláspontja szerint a tudományos vitáknak továbbra is fontos szerepet kell szánni, azonban a társadalmi elvárásokat és közhangulatot figyelembe véve, politikailag egyre inkább a magyar álláspont vállalható mind a német szövetségi, mind az uniós szinten.

 

(FM Sajtóiroda)