vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.15. 

Vissza kell adni a nemzeti kormányoknak a döntés jogát

Gyurcsány Brüsszel magyar hangja

Gyurcsány Ferenc minden eszközt bevet, hogy megakadályozza a kényszerbetelepítés elleni népszavazást. A brüsszeli bevándorláspárti politika sodorta bajba Európát, és erre adott válasz a brit népszavazás eredménye. A britek ugyanis nem kérnek egy olyan Európából, ahol nem hallgatják meg a polgárok véleményét – mondta Hollik István.

 Meglepte a brit népszavazás eredménye, vagy számított rá?

 –Ha a várakozásaimból indulok ki, akkor meglepett, mert azt szerettem volna, ha britek bent maradnak az Európai Unióba, hiszen ők nagyon komoly szövetségesei voltak az unión belül Magyarországnak az EU megreformálásának kérdésében. Ha viszont az Európai Unió jelenlegi helyzetét vizsgálom, akkor nem lepődtem meg a kilépés-pártiak győzelmén. Abból a szempontból sajnos nem kell csodálkozni, hogy a brit állampolgároknak elegük lett abból, hogy nem a saját maguk urai, látván, miként vezetik Brüsszelből az uniót. Azt sem tudták elfogadni, hogy az uniós bürokraták rájuk akarják kényszeríteni, hogy kikkel éljenek együtt. David Cameron is a bevándorlást jelölte meg a legégetőbb problémaként, és egyre többen mondják azt, hogy a migráns-kérdés volt az, ami a briteket arra sarkalta, hogy kilépjenek az Európai Unióból. Tehát egyfelől meglepett, másfelől viszont nem.

 Lapunk címoldalán olvasható, hogy az angol válogatott kapitánya lemondott, mert csapata kiesett az EB-ből. Az angol miniszterelnök is lemond, mert a nép kiszavazta az országot az EU-ból. A vezetők a demokráciában felelősek tetteikért. Mit gondol, Junckert nem terheli a felelősség azért, mert ilyen helyzetet teremtett?

 –Dehogynem! Az angol választók azt üzenték a világnak, hogy Európa nem Brüsszel. Márpedig ma a brüsszeli döntéshozók akarják irányítani kontinensünket, s ebből nem kértek a britek. Fel kell tenni a kérdést, hogy vajon jó irányba halad-e az Európai Unió? A britek szerint nem. Ha viszont nem halad jó irányba, akkor az egyértelmű, hogy a jelenlegi európai vezetés felelőssége. Ezért nekik is el kell gondolkodniuk azon, hogy az az ideológia, ami alapján vezették az EU-t, s ez a tényleges föderáció ideológiája, ami egyértelműen az „Európai Egyesült Államok” irányába vezet, jó út volt-e. A kormány és a Fidesz-KDNP határozott véleménye, hogy ez nem jó irány. Éppen ezért kezdeményezzük a népszavazást a kényszerbetelepítésről, mert ezzel is üzenetet akarunk küldeni Brüsszelnek, hogy rossz úton járnak. Ugyanis mi nem kilépni szeretnénk az unióból, hanem azt belülről megreformálni. Ehhez pedig az kell, hogy legalább a népszavazáshoz hasonlóan erős üzeneteket küldjünk Brüsszelnek, hogy végre észrevegyék, vissza kell adni a nemzeti kormányoknak a döntés jogát, és nem mehetünk el a föderációs Európa felé, hiszen azt senki nem fogadja majd el - de ezt mutatja a brit népszavazás is.

 Tehát vissza kell térni ahhoz a gondolathoz, hogy az Európai Unió alapját a tagállamok adják, nem pedig az uniós intézmények?

 –Ezt szeretnénk elérni. Európa most még 28 tagállamból áll, és ezek alkotják a legfontosabb részét, nem pedig az uniós intézményrendszer. Gondoljuk bele, hogy mikor az Európai Uniót létrehozták, három fontos alapértéket jelöltek meg. Az egyik a szubszidiaritás elve – ezt a csúnya szót nem szeretem – , ami hozzájárul ahhoz, hogy a döntések meghozatalára az állampolgárokhoz lehető legközelebbi szinten kerüljön sor. Amit az elmúlt években, és amit a migrációra adott brüsszeli válaszban látunk, az mind ennek ellentéte. Nem azt mondják az EU vezetői, hogy minden tagállam maga döntse el, hogy be akar-e fogadni migránsokat, s hogy saját hatáskörben döntsenek arról, hogy átléphetik-e az országuk határát migránsok tömkelege, hanem kényszerbetelepítést, kötelező mechanizmust akarnak ráerőltetni Európára. A június végi Európa Tanács üléseinek konklúzióiban is szerepel a kényszerbetelepítés, tehát a brüsszeliek nem mondanak le erről a tervről, így ez továbbra is valós veszély hazánk számára. Éppen ezért fontos a magyar népszavazás, mert ezzel nyomást tudunk gyakorolni Brüsszelre, hogy végre adja oda a döntések jogát a nemzetállamoknak.

 A baloldal szerint a népszavazással az Orbán-kabinet zsarolja Brüsszelt. Mi erről a véleménye?

 –Ennél még durvábbakat is mondanak, hiszen Gyurcsány Ferenc azt állítja, hogy fújja le a kormány az őszre tervezett kvótareferendumot, különben Magyarország is kívül találhatja magát az Európai Unión. Ez félrevezetés, ijesztgetés, hazugság. Mi azt mondjuk, hogy éppen az ilyen népszavazásokkal lehet a legerősebb üzeneteket küldeni Brüsszel számára. Ez a népszavazás nemhogy kilépeti hazánkat az EU-ból, hanem az unió megreformálásának célját szolgálja. A brüsszeliek a kényszerbetelepítést erőltetik. Gyurcsány Ferenc és pártja pedig egyértelműen Brüsszel magyar hangja, Brüsszel bevándorláspárti politikáját képviseli. Teljesen világos, hogy Gyurcsány, a hazai baloldal, Szigetvári Viktor és Fodor Gábor, egyformán arról győzködi a kormányt, hogy fogadja el az uniós megoldási javaslatot. Ők mind Brüsszel magyar hangjai. Mi pedig velük ellentétben a magyar emberek magyar hangja szeretnénk lenni, ezért tartjuk fontosnak a népszavazást.

 A visegrádi országok is érdekeltek ebben reformálási folyamatban?

 –Nem csak a V4-ek, hanem egyre több ország ismeri fel, hogy ami ma Brüsszelben zajlik, nagyon rossz irányba vezet. Azt is be kell látnia az uniónak, hogy amit Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának képviselője utolsó európai parlamenti beszédében mondott, hogy a briteket még több ország is követheti, az abban az esetben valós veszéllyé válik, ha Brüsszel nem változat mostani egységesítő politikáján. Amennyiben a brüsszeli vezetők továbbra sem képesek meghallani az európai emberek hangját, akkor nagyon rossz irányba mozdíthatja az uniót. Mi ezt nem szeretnénk, mert érdekünk, hogy az Európai Unió újra sikeres legyen. Ennek viszont alapfelvétele, hogy a döntés jogát adják vissza a nemzeti kormányoknak, a tagállamokban élőknek, mert csak így lehet Európa újra erős és sikeres.

 Bár ez történelmietlen kérdés, de ha most lenne hazánkban az EU-s népszavazás, akkor nehezebben tudná meggyőzni választóit arról, hogy igennel voksoljanak?

 –Annak ellenére, hogy hiszek az EU megreformálhatóságában, bizony nehezen – ám ez valóban történelmietlen kérdés. Ha az unió 2004-es és a 2016-os helyzetét vetjük össze, akkor egyértelmű, hogy nem ugyanazt az Európai Uniót látjuk. 2004-ben az EU gazdasági prosperitást, fejlődést és biztonságot tudott adni az európai állampolgároknak. Így akkor kifejezetten vonzó volt az unió tagjává válni. Azonban ma Brüsszel alig tud gazdasági előnyöket biztosítani, és képtelen garantálni az európai emberek biztonságát – gondoljunk a szörnyű terrorcselekményekre.

 Ha az unió bürokratái megfogadták volna a magyar javaslatot – amely szerint a határnál fel kell tartóztatni mindenkit, és az EU-n kívül kell elbírálni a bevándorlási kérelmeket –, akkor egész Európa olyan biztonságban lenne, mint Magyarország?

 –Mi a kerítésépítéssel eleget tettünk a schengeni egyezményben foglaltaknak, és ha minden tagállam ezt tette volna, akkor Európa nagyobb biztonságban lenne, és nem állna akkora kihívás előtt, mint jelenleg.

 

Medveczky Attila