vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.15. 

Nagycsaládosnak lenni életforma

A CSOK előtt nem vállalt szerepet az állam az otthonteremtés területén, a devizahitelezés jellemezte az időszakot

Nem győzködéssel, hanem tartalmi, valós és működő példánkkal szeretnénk bíztatni azokat, akik gyermekvállalás előtt vagy a több gyermek vállalásának döntése előtt állnak: van okuk a bizalomra –szögezte le Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. Elnök Asszonyt megértük, közölje olvasóinkkal, miért érdemes csatlakozni egyesületükhöz, mennyire erős az anyaság, a házasság és az élet értékének tisztelete társadalmunkban, s elégedettek-e a kormány népesedés-és oktatáspolitikájával.

 Mennyiben változott meg a NOE feladata tavasztól, mikor önt választották az egyesület elnökének? A cél eléréséhez szükséges eszközökben sem lesz változás?

–A NOE fő feladata változatlan: a nagycsaládos értékek képviselete, az anyaság, a házasság, és az élet értékének tisztelete, a jövő generációiért érzett felelősség, valamint a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése. A hangsúlyok és az eszközök azonban változnak. Fontos, hogy a NOE minden esetben valamiért és nem valami ellenében végzi tevékenységét. Nem gondoljuk, hogy bárkinél különbek lennék azért, mert több gyermeket vállaltunk, azt azonban igen, hogy érdemes ennek örömét, valóságát megmutatnunk, annak érdekében, hogy mindazok, akik ezt megtehetik, egyre többen válasszák a nagycsaládos életformát. Az egyesületen belül – úgy érzem – hogy annak az ideje jött el, hogy egyre többet legyünk egymás társaságában, egyre többet figyeljünk egymásra, hogy minél élőbb, minél izgőbb-mozgóbb közösség legyünk, hiszen a gyermekvállalás, a gyermekek szeretete köt össze bennünket, s ez egy nagyon erős kötelék, nagyon erős kohézió. Ezért sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a közösségi programok, hogy ne csak a vezetők érezzék, hogy érdemes ide tartozni, hanem minden tagunk.

 Mi indokolja az idősügyi munkacsoport létrehozását?

 –Jövőre lesz harminc éves a NOE. Azok közül, akik már az induláskor is velünk voltak, többen már elérték a nyugdíjkorhatárt, illetve elértek ahhoz az életszakaszhoz, amikor már a legkisebb gyermekeik is „kiröpültek a fészekből”, így az a sok-sok tennivaló, ami a gyermekek felnevelésével járt, immár nincs. Az elmúlt két hónapban már nagyon sok szervezetünknél megfordultam az ország különböző pontjain, és ezeken a beszélgetéseken egyre többen vetették fel, hogy úgy érzik, rájuk már nincs szükség, pedig még bőven van erejük és energiájuk tenni, segíteni. Hetvenezer tagunk van, ebből adódóan egyre többen vannak, és lesznek a jövőben ebben a léthelyzetben, s úgy gondolom, hogy az a minimum, hogy e munkacsoport révén is megpróbáljuk megszólítani, aktivizálni őket. Biztos vagyok abban, hogy számtalan módon hozzá tudnak járulni a sikeres működéshez, ami azt jelenti, hogy egy valóban élő, egymásra figyelő és segítő közösségként tekinthetünk magunkra.

 Miért érdemes csatlakozni önökhöz? A közösségi programok miatt, vagy azért, mert bizonyos helyeken olcsóbban vásárolhatunk a tagkártyával?

 –A NOE egy személyes kötődéseken alapuló befogadó közösség, így talán nem is elsősorban a megfontolások játszanak szerepet belépéskor, sokkal inkább a természetes emberi igények, a közös élethelyzetek megélése. Ugyanakkor valóban komoly figyelmet fordítunk a közösségépítésre, azokra a programokra, amikor találkozhatunk egymással, akár régión belül, akár azokat átívelően. Ez egyre fontosabb számunkra, s ezért ezen alkalmak számát növelni is szeretnénk a közeli jövőben. A tagsággal járó előnyök között persze meg kell említeni azt a számtalan módot, amelyek az Operaháztól a kisgépszerelőn át, az utazási irodákig vagy a strandokig, nyári táborozási lehetőségekig tagjaink rendelkezésére állnak. Az előnyök sora azonban itt még nem ér véget, mert emellett pótolhatatlan értékünk egymás segítése. Ha valakinek a gyermeke az ország másik végében kerül kórházba – ahogy ez nemrég meg is történt – akkor biztosan számíthat rá, hogy lesz olyan nagycsaládos a közelben, aki meglátogatja, visz neki ajándékot, vigasztalja és odafigyel rá, amíg a szülők meg nem érkeznek. Egymás miatt érdemes a NOE tagjának lenni.

 Hogyan látja, az anyaság, a házasság és az élet értékének tisztelete mennyire erős társadalmunkban, amikor sokan a válások miatt sem mernek családot alapítani?

 –Létezik egy nagyon fontos fogalom, ami az alapját képezi ezeknek az értékeknek: a bizalom. Én úgy látom, hogy amikor egy társadalomban erősödik az egymásba, a másikba, és egyáltalán a jövőbe vetett bizalom, akkor ezek az értékek is jobban érvényesülnek, maguktól értetődőkké válnak. Nem gondolom, hogy az emberek nem mernek családot alapítani, egész egyszerűen több időre van ahhoz szükség, hogy társadalmunkban a jelenleginél többen érezzék ezt a bizalmat és éljenek is vele. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy akár csak 1981-től – amikor először csökkent hazánk lakossága –hány és hány traumán ment át társadalmunk. Nem sorolom fel őket, biztos vagyok abban, hogy akik megélték ezeket, emlékeznek is azokra. Abban is biztos vagyok, hogy a magyar társadalom tagjaiban egyre növekszik azok száma, akikben – amikor egy ilyen sorsdöntő kérdésről döntenek, mint a gyermekvállalás – a felelős döntés során ez a bizalmi tényező egyre erősebbé válik. A statisztikák is azt mutatják, hogy az elmúlt években már lassult a népességcsökkenés mértéke. Az első biztató jelek tehát már megmutatkoznak. Amikor mi nagycsaládosok kiállunk a társadalom többi tagja elé, akkor már csupán a jelenlétünkkel is azt üzenjük, hogy lehetséges nagycsaládban élni, működik ez az életforma. Nem győzködéssel, hanem tartalmi, valós és működő példánkkal szeretnénk bíztatni azokat, akik gyermekvállalás előtt vagy a több gyermek vállalásának döntése előtt állnak: van okuk a bizalomra.

 Miként tudnak pozitív mintákat felmutatni azok számára, akik még nem vállaltak gyermeket?

 –Nagyon egyszerűen: önmagunkat adjuk, s ezt mutatjuk meg minél szélesebb körben. Nem hiszem, hogy annál a boldogságnál, annál az örömnél, ami a gyermekekkel együtt jár, jobbat kellene kitalálni. Nagycsaládosnak lenni életforma, amit csak őszinte, értő szavakkal és tettekkel lehet és érdemes megmutatni. Nagyon fontos, hogy nem sürgetünk senkit: minden nagycsaládos gyermektelenként, majd egygyermekesként kezdi, mi csupán arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a több gyermek vállalása nem őrültség, és nem is túlzott tehervállalás, mert a mérleg másik serpenyőjében azt találjuk, hogy gyermekeink kiapadhatatlan szeretet és energiaforrások. Aki gyermeket nevel, az jól tudja: a gyermek jelentősen élesíti a látást, a reumatikus panaszokra fittyet hányva képes bennünket mozgásra bírni, és mintha a csontjaink is többet bírnának. Nem állítjuk azt sem, hogy mindez könnyű, csak azt, hogy nekünk örömünk telik benne. Ennek érdekében programjaink szinte kivétel nélkül nyilvánosak, azokra eljöhet bárki, aki szeretne ott lenni. Ezért vállalunk közösségi feladatokat és – végső soron – ezért adunk interjúkat, ezért mondjuk el véleményünket minden lehetséges fórumon. A nyilvánosság a mi legfőbb eszközünk mások megszólítására, elérésére. Elsősorban a közvetlen, személyességen alapuló, lakókörnyezeti nyilvánosság, de a média által kínált csatornákra is szükségünk van, s ezért örülünk annak, ha megkeresnek bennünket egy-egy kérdéssel.

 Kik vállalnak tudatosan több gyereket?

 –Azt biztosan állíthatom, hogy a NOE tagcsaládjaiban felnövő fiatalok igen. Van olyan tagegyesületünk, ahol már három generáció is tagunk valamennyi családból.

 Július 11. a Népesedés Világnapja. Az előrejelzések szerint az egy nőre jutó átlagos gyermekszám a világban a reprodukciós szint alá, 1,99-ra csökken a század végére. Ez automatikusan a népességnövekedés megállását jelenti? Az említett előrejelzés hazánkra is érvényes?  

–A világ népessége rohamosan növekszik, már hét milliárdnyian élünk itt a földön. Ez a statisztika – úgy tűnik – inkább csak a föld egyes részeinek számait mutatja. Magyarországon ez a szám nagyon alacsony, ha jól emlékszem 1,34.

 Mennyire elégedettek a kormány népesedéspolitikájával, főleg a családi otthonteremtési kedvezménnyel?  

–Az egyik legfontosabb minden család életében a kiszámíthatóság, a tervezhetőség. Úgy tűnik, hogy ebből a szempontból -–a családtámogatások más területeihez hasonlóan -–egyre kedvezőbb a népesedéspolitikai klíma a családok számára. A CSOK kapcsán egy mondat erejéig felidézném a múltat. A CSOK előtt nem vállalt szerepet az állam az otthonteremtés területén, a devizahitelezés jellemezte az időszakot, amelynek hatásait senki számára nem kell ma már bemutatni. Tehát egyrészt már az a tény, hogy a magyar állam újra szerepet vállal, és ismét fontosnak tartja ezt, fontos és értékelendő, ugyanakkor az állami szerepvállalás egyfajta garanciát is jelent a tekintetben, hogy a CSOK igénylői nem járhatnak úgy, mint sok devizahitelesek. Ismét előkerült a bizalom fogalma, amely azért is fontos, mert az otthonteremtés az önálló családi lét kezdetét jelenti, vagyis hosszú távon meghatározza egy család lehetőségeit az, hogy milyen mértékű támogatást kap ehhez. A bankok együttműködése is szükséges ahhoz, hogy ez sikeresen működjön, hiszen rajtuk is sok múlik.

 Elképzelhetőnek tartja, hogy valaki csak azért vállal majd több gyereket, mert azzal nagyobb lakáshoz juthat?

 –Úgy gondolom, hogy főként azok vállalnak e támogatás megszerzése érdekében több gyermeket, akik egyébként is szerettek volna még egy vagy két gyermeket, de nem vállalták, mert nem volt arra lehetőség, hogy nagyobb házba, nagyobb lakásba, vagy családtagjaikhoz, esetleg munkahelyeikhez közelebb költözzenek. Mára már a magyar társadalom tagjai jobban tudatában vannak annak, hogy ez egy hosszú távú elköteleződés, mind a gyermek, mind pedig a támogatás okán, és talán tudatosabban mérlegelik lehetőségeiket. Ugyanakkor ne legyünk álszentek: várhatóan lesznek, akiknél ez a kérdésében megfogalmazottak szerint működik.

 Az egyedülálló szülőknek mennyivel lett nehezebb a megélhetés, s ha igen, hogy tudnak rajtuk segíteni?

 –Családszervezeti konferenciát szerveztünk június 15-én, ahova elhívtuk az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetőit is, épp azzal a céllal, hogy őket is bevonjuk az együttgondolkodás folyamatába. Nekem erről személyes tapasztalataim is vannak, hiszen szüleim útjai elváltak, így egyszülős családban nőttem fel. Ezért tudom azt is, hogy milyen komoly segítséget jelentenek a barátok, és az olyan támogató közösségek, mint a NOE. Az adománygyűjtéstől, a baráti odafigyelésen, a hiányzó szülő „helyettesítéséig”, számtalan módon segíthetünk ilyen esetekben. Ugyanakkor ne feledjük el, hogy a másik szülőt, a társat, a férjet vagy feleséget, semmilyen közösség sem pótolhat. Ezek személyes emberi viszonyok, amelyek épp ez okból is változékonyak. A legfontosabb ebben az esetben is a gyermek. Én nagyon tisztelem azokat az anyukákat és apukákat, akik egyedül nevelik gyermekeiket: számíthatnak ránk.

 Milyen többlettel jár, hogy június 15-én stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek az Emberi Erőforrások Minisztériumával?

 –A többlet elsősorban az elvégzett munkában és ránk háruló felelősségben jelentkezik. Ez nem egy protokoll-megállapodás. Nagyon konkrétan lefektetésre kerültek az együttműködés témakörei és annak módjai. Mi egy civil szervezet vagyunk, s most a legszorosabb együttműködésre kért fel minket a minisztérium. Nekünk nincsenek háttérintézményeink, főosztályaink, de van hetvenezer olyan „szakértőnk”, akik elsőként érzik meg egy-egy intézkedés hatásait. Természetesen tagjaink között nagyon sok szakember is van, akik aktivizálására az eddigieknél nagyobb szükségünk lesz. Újjászerveztük munkacsoportjainkat, s bízom benne, hogy ennek rövidesen láthatjuk majd előnyeit. Ez nem csupán megtiszteltetés számunkra, de kihívás is, aminek igyekszünk maximális mértékben megfelelni, mert erre predesztinál bennünket alapszabályunk és az abban megfogalmazott alapértékek is.

 Mely területeken működnek együtt?

 –Gyermek- és ifjúságpolitika, a gyermek- és az ifjúságvédelem tárgykörén belül a gyermekek napközbeni ellátása, valamint az örökbefogadás, a családpolitika, a nőpolitika, és az idősügy.

 Civil szervezetekkel is szeretnék felvenni a kapcsolatot?

 –A kapcsolatfelvétel fázisán már túl vagyunk, a NOE már korábban is számos civil szervezettel működött együtt. Ahogy már utaltam rá, ez év június 15-én  kezdeményezésünkre tizenöt hazai családokkal foglalkozó szervezetet hívtunk tanácskozásra, amelynek legfőbb célja az operatív, gyakorlati együttműködés feltételeinek kialakítása, egymás munkájának mélyebb megismerése. Úgy tapasztaltuk, hogy mindenki nagyon komolyan vette megkeresésünket és örömmel jött el. Minden szervezet részéről pozitív visszajelzést kaptunk ezen együttműködés működtetésére. Mi ezt nagyon komolyan gondoljuk itt a NOE elnökségében, és hamarosan több konkrét együttműködésre is lesz alkalom.

 Ha már az EMMI szóba került; a köznevelési kerekasztal munkájában is részt vesznek. Több javaslatukat is elfogadta a kormány?

–A köznevelési kerekasztalon annak hat munkacsoportjában veszünk részt a szülői oldal képviseletében. Megkértük a munkacsoportok tagjait, hogy az eddig eltelt időszak eredményeit foglalják össze. Nem egyenletes az egyes munkacsoportokban elért eredmények eloszlása, ezért, miután az új elnökség átnézte az eddigi eredményeket egyes esetekben újragondolja a képviselet fontossági pontjait. Ugyanakkor az esélyegyenlőség, a tanodák, az iskolaigazgató mozgásterének bővítése kapcsán sikerült eredményeket elérnünk. A kerekasztal munkája még nem ért véget, így több javaslatunk is még tárgyalási szakaszban van.

 Idén elnök asszony családja – melyben hat gyermeket nevelnek -– kapta az érdi „Év Családja Díjat”, amihez szívből gratulálunk! Hogyan képes a gyermekek mellett eleget tenni az elnöki tisztségből adódó feladatoknak?

 –Nagyon sokan segítenek ebben a munkában. Köszönet illeti minden nap a családomat, a férjemet, a gyermekeimet, akik megértették, hogy ez szolgálat és mellettem állnak, hogy ezt a szolgálatot be is tudjam tölteni. Mellette pedig csodálatos az a nagycsaládos közösség, ami körbevesz. Gondolok itt az elnökség tagjaira, a NOE munkatársaira és arra a mintegy 1500 önkéntesre, akikkel együtt dolgozunk a családokért.

 A NOE 1987-ben alakult. Milyen rendezvényekkel készülnek a jövőre, a 30 éves születésnapra?

 –Most alakítjuk ki a nyár folyamán a születésnappal kapcsolatos teendőinket, ez egy hosszabb tervezési és döntési feladat, még korai lenne erről nyilatkozni.

 

Medveczky Attila