vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.03. 

Legalább az iskolák működtetése maradjon nálunk

Bevételeink jó része az idegenforgalomból származik

Az lenne a jó, ha minden önkormányzat önmaga dönthetné el, hogy képes-e fenntartani az iskoláit. Természetesen, csak akkor, ha kapnak elegendő pénzt a fenntartáshoz – véli Keszey János polgármester. Balatonalmádi településvezetőjét arról is kérdeztük, mire pályáznak a mostani uniós ciklusban.

 Arról cikkeznek a lapok, hogy több polgármester úgy véli, államosítják az iskolákat, s a településvezetők csupán bábok, nincs hatáskörük, feladatuk, ön is így érzi?

 – Én egy másik nézőpontból közelíteném meg ezt a témát. Az elmúlt időszakban elég sok saját forrással támogattuk a városi iskolákat, hogy olyan állapotba kerüljenek, hogy bennük egyáltalán taníthassanak. Mindez összességében több százmillió forintos beruházást jelent. Kisvárosi önkormányzatként viszonylag alacsony költségvetés mellett igyekeztünk figyelni iskoláink állapotának javítására. Attól félek, hogy ez a több százmillió forint bizonyos értelemben kidobott pénz lesz, ha a működtetést is elveszik tőlünk. Gimnáziumunk korábban megyei fenntartásban volt, és amíg nem került vissza hozzánk, addig a megye nemigen fordított rá figyelmet. Nagyon kevés pénz jutott karbantartásra, felújításra pedig szinte semmi. Önkormányzatunk ehhez képest még idén is tervezi egy pályázat beadását a gimnázium kollégiumi részének energetikai korszerűsítésére. Ehhez a pályázathoz nem kell önrész, de azt tudjuk, olyan pályázat még nem volt, amihez az önkormányzatnak még ne kellett volna saját forrást hozzátenni. Ugyanezen épületszárny vizesblokkjainak felújítására – az elmúlt két évhez hasonlóan – 15 millió forintot szánunk.

 Azt szeretné, hogy a fenntartás maradjon az átalakult Kliknél, de a működtetés az önkormányzatoknál?

 – Az lenne a jó, ha minden önkormányzat önmaga dönthetné el, hogy képes-e fenntartani az iskoláit. Természetesen, csak akkor, ha kapunk elegendő pénzt a fenntartáshoz. Az volt az ideális állapot, persze lehet ezzel vitatkozni, amikor az önkormányzatok voltak a fenntartók és a működtetők is. Úgy érzem egyébként fogalmi zavar áll fenn, mert amit mi végzünk jelenleg az a fenntartás, és az oktatás jelenti a tartalmi működtetési részt. Az iskolák az elmúlt években megtapasztalhatták a különbséget az önkormányzati és a Klik általi fenntartás, illetve működtetés között.

 De volt arra elég forrás?

 – Voltak annak a rendszernek problémái is, mert amit az államtól a fenntartásra kaptunk, az nem volt elegendő. Előfordult, hogy szinte ugyanannyit kellett nekünk a működtetésre és a fenntartásra költenünk, mint amennyit az államtól kaptunk erre a célra. S ezért más feladatainktól kellett forrásokat elvonnunk.  

A pedagógussztrájk elérte-e a várost is?

 – A tantestületek megvitatták ezt az ügyet, de többségbe kerültek azok, akik nem akartak sztrájkolni. Tehát nem volt sztrájk Almádi iskoláiban.

 Minden Balaton-parti település bevételét meghatározza a nyári szezon forgalma. Mire számítanak?

 – Balaton melletti város polgármestereként optimista vagyok, mert bevételeink egy része az idegenforgalomból származik. Viszont csak két-három Balaton-parti önkormányzat bevételét nem befolyásolja jelentősen a kiszámíthatatlan időjárás. Mi sajnos nem tartozunk ezen települések közé. Ha az időjárás olyan mostoha lesz, mint két évvel ezelőtt, akkor bármit is teszünk, elmaradnak a turisták. Amennyiben olyan szezonunk lesz, mint a tavalyi, akkor nem lesz okunk panaszra.

 Mire pályáznak a mostani EU-s ciklusban, aminek a kormányzat szerinti prioritása a gazdaságfejlesztés?

 – Mivel gazdaságfejlesztésre 60%-ot szánnak, így mi önkormányzatként, a fennmaradó részre tudunk pályázni. Mintegy hat EU-s pályázatot készítettünk el. Ezek egy részével már elkészültünk. Vidékfejlesztésre is óhajtunk pályázni. Beadtuk az egészségügyi alapellátás fejlesztésére a TOP-os pályázatot; a vörösberényi városrészben szeretnénk gyermek- és felnőttorvosi rendelőt kialakítani. S az ott működő kis postát is meg akarjuk tartani. A tervezett projekt összköltsége közel 120 millió forint, aminek a felét teszi ki az önerő. Szintén benyújtottuk a fenntartható közlekedésfejlesztésre, a Veszprém és Balatonalmádi közti kerékpárút fejlesztésére a 265 millió forintos összköltségű pályázatunkat – ehhez nem kell önerő. Környezetvédelmi infrastruktúrafejlesztésre is pályázunk. A turizmusfejlesztésre vonatkozó pályázatot benyújtottuk; a Wesselényi-strandon parti bárt, egy vízi színpadot, csúszdaparkot és strandi sportpályát szeretnénk építeni. Ennek a bekerülési összköltsége 183 millió forint. Ehhez kell önrész is, hiszen a parti bár profitot termelő egységként szerepel a pályázatban. Teljesen új, tíz csoportos óvodát szeretnénk építeni. Ez forrás tekintetében is a legnagyobb tervünk: közel 600 millió forintba kerülne a beruházás. Jelenlegi óvodaépületeink korszerűtlenek, és felújításuk sem térülne meg.

 

Medveczky Attila