vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.03. 

Kézdi sajtot vegyenek! – A példás összefogás eredménye

Százszázalékos tehéntejből készült, Kézdi márkanévvel ellátott sajtot, tejet, tejfölet, szánát és túrót kóstolhattak meg az érdeklődők tegnap délelőtt a kézdialmási művelődési otthonban. A kóstolóval egybekötött bemutatón ismertették meg először a közönséggel a felső-háromszéki tejtermelők nyersanyagából készített termékeket.

A piacra egyelőre félzsíros tej és négyféle tehénsajt kerül. A Kézdi Lacto Coop Szövetkezet Székelykeresztúron és Csíkszépvízen elkészített első termékei – amelyek nevükben is a helyi jellegzetességeket (Kézdi Céhes Sajt, Kézdi Perkő Sajt) reklámozzák, már kaphatóak a Bertis üzletekben, hétfőtől pedig a megye más élelmiszerboltjaiban is megvásárolhatóak lesznek.

 Tavaly Fejér László Ödön képviselő kezdeményezésére kezdték el szervezni a Kézdi Lacto Coop Szövetkezetet, amelynek elsődleges célja, hogy az állattartó gazdákat összefogja és arra ösztönözze, hogy saját kezükbe vegyék sorsukat: ne csak tejet állítsanak elő, hanem azt dolgozzák is fel. Miután a sepsiszentgyörgyi Covalact Rt. egyoldalúan felmondta a termelőkkel kötött szerződést, más megoldást kellett keresni.

 E hónap eleje óta a napi körülbelül 6000 liter felső-háromszéki tejet a szépvízi és a székelykeresztúri szövetkezetek feldolgozóüzemeibe szállítják, ahonnan a késztermék Kézdi márkanévvel kerül vissza az üzletekbe. Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elmondta: a természetes alapanyagokból, adalékok felhasználása nélkül előállított termékek már ezen a héten megjelennek az üzletekben, könnyű őket felismerni, hiszen a Kézdi szó olvasható rajtuk. Fejér László Ödön képviselő kifejtette: a székelység összefogásának konkrét eredménye az, hogy ma már kézbe foghatjuk a termékeket, viszont csak az út felénél állunk: következik a kézdivásárhelyi tejfeldolgozó létrehozása.

 Ennek kapcsán a bemutatón jelen levő Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester messzemenő támogatásáról biztosította a gazdákat, így sikeres pályázat után a szentkatolnai úton levő, kedden átvett 2-es számú ipari parkban kaphat helyet az új vállalkozás. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, ez a szövetkezet a székelyek csattanós válasza azzal szemben, hogy a nagy felvásárlók cserbenhagyták a helyi gazdákat.

 „A kis ügyeket a nagy ügyektől az különbözteti meg, hogy egymagunkban nem tudunk semmi előremutató lépést megtenni, csak közösen” – hangsúlyozta a megyei önkormányzat vezetője, aki arra biztatott mindenkit, hogy vásárolják és népszerűsítsék a Kézdi terméket. Az ozsdolai Nagy Károly, a Kézdi Lacto Coop Szövetkezet elnöke szerint sokat léptek a tej útja érdekében: képzéseken vettek részt, több mint 400 gazdával találkoztak, elemezték a hibákat, és tanultak belőle. „Nagy kő esett le a szívemről, amikor az első autó elgördült a tejjel, és amikor megérkeztek az első termékek. Egy éve nem gondoltam volna, hogy ma Almáson a mi, egészséges termékünket kóstolhatjuk” – mondotta a szövetkezet elnöke.

 Az eseményen minden hozzászóló az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Tankó László, a keresztúri szövetkezet ügyvezető igazgatója szerint a termékek egyelőre Hargita megyében készülnek, hamarosan közel hetvenféle sajt, tejszín, szána, vaj, vajkrém, sima és gyümölcsös joghurt és egyéb kerül az üzletekbe. Hangsúlyozta: fel kell készülni arra, hogy számos nehéz­séggel szembesülnek, ugyanakkor mindenkit a tejtermékek vásárlására, népszerűsítésére buzdított.

 Elmondása szerint, amennyi­ben tízezer kézdiszéki naponta csak öt deka sajtot vagy más terméket fogyaszt a Kézdi vagy keresztúri termékekből, a szövetkezet már önfenntartóvá válik. Árakról is szó esett: egy liter palackozott, eredeti, házi tehéntej 2,5 lejbe kerül, míg egy nagyáruházban az importból származóért akár öt lejt is elkérnek.

 

Iochom István

Háromszék