vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.03. 

A Cívisvárosból Minnesotába

Az A-csoportos vb-n fenomenálisan védő Vay Ádám az NHL-be szerződött

Három hónappal ezelőtt még kimaradt az olimpiai selejtezőn jégre lépő válogatottkeretből, csak a lelátóról szurkolhatott társainak. A szentpétervári A-csoportos világbajnokságra azonban ő is utazott, és hol máshol, mint Kanada ellen kapott először lehetőséget. Már ott is jól teljesített, ám amit a későbbi világbajnok, Finnország ellen művelt, az valóságos csoda volt. Nem véletlen, hogy a világ legerősebb bajnokságának (NHL) több csapata is ajánlatot küldött számára, ezek közül végül kanadai származású válogatott csapattársa, Frank Banham javaslatára a Minnesota Wild mellett döntött.

Sportrovatunkban a héten azzal a Vay Ádámmal beszélgetünk, aki jelen állás szerint a magyar jégkorongsport első NHL-játékosa lesz. Észak-amerikai tervei mellett az A-csoportos vb-n szerzett tapasztalatairól és szerződése részleteiről is kifaggattuk.

– Szívből gratulálunk minnesotai szerződéséhez! Mindenekelőtt azonban arra kérném, hogy idézze fel szentpétervári élményeit! Mit érzett, amikor megtudta, hogy Bálizs Bence helyett ön utazhat a vb-re?

– Eléggé jó évet zártam a MOL Ligában, közel 92%-os volt a védési hatékonyságom. Emiatt reménykedtem abban, hogy a világbajnoki felkészülésre meghívást kapok a szakmai stábtól. Amikor ez bekövetkezett, csak arra összpontosítottam, hogy ott mindent kiadjak magamból, hiszen azzal, hogy meghívtak, az előzetes bizalmat én is megkaptam. A felkészülés ideje alatt jól ment a védés, ám ennek ellenére nagy meglepetést okozott számomra is, hogy az utazó keret tagja lettem.

– Kanada ellen a kispadon kezdett Hetényi Zoltán mögött. Számított arra, hogy esetleg lesz kapuscsere a meccsen és akkor jégre lép?

– Őszintén szólva akkor is elégedett és boldog lettem volna, ha egy percnyi lehetőséget sem kapok, csupán a padról nézem végig a meccseinket. Így, hogy még védtem is, különösen emlékezetes lesz számomra a nemrégiben befejeződött vb. Kérdésére válaszolva, eszembe jutott a 2009-es Kanada elleni meccsünk, ahol 9 gólt rámoltak be a juharlevelesek a kapunkba és a második harmadban kapust is cseréltünk. Kanada ellen játszva ennek lehetőségével számolni kell, de egy kapusnak ettől függetlenül is minden meccsre úgy kell felkészülni, hogy bármelyik pillanatban készen álljunk a jégre lépésre. Amikor kiderült, hogy Hetényi Zoli helyett be kell állnom, elfogott az izgalom, de ez csak egy pillanatig tartott. Utána már időm sem lett volna az izgalomra figyelni, olyan gyorsak voltak a kanadai játékosok.

– A finnek ellen már ön kezdett és az egész vb egyik legemlékezetesebb kapusteljesítményét produkálta. Belülről is olyan katartikus élmény volt ez a meccs, mint nekünk, akik kívülről csodáltuk az ön produkcióját?

– A helyzet az, hogy csak arra emlékszem, amikor bekorcsolyáztam a jégre, meg aztán amikor már ott álltunk a meccs végén a kék vonalon. A közte eltelt idő teljes egészében a mérkőzésre koncentrálás jegyében telt. Erre szükség is volt, hiszen a finnek 51 alkalommal lőttek kapura. Extázisban védtem végig, és ahhoz, hogy ez a meccs ilyen jól sikerült, kellett az egész csapat káprázatos játéka, önfeláldozó teljesítménye is. Egyedül egy kapus semmire sem megy, ezt fontos kihangsúlyozni.

– Ezen a meccsen figyeltek fel önre az NHL-csapatok?

– Pontosan nem tudom, hogy melyik meccsen keltettem fel az érdeklődésüket, ám az biztos, hogy még ott, a világbajnokság helyszínén megkerestek. Szövetségi kapitányunk is jelezte, hogy több NHL-gárda is érdeklődik irántam. Engedélyt kaptam arra, hogy ezeket az ajánlatokat meghallgassam. Az érdeklődő csapatok között ott volt a Calgary Flames és a Chicago Blackhawks is, ám kanadai származású csapattársam, Frank Banham véleményét kikérve úgy határoztam, hogy nem írok alá rögtön sehová sem. Frankie azt mondta, hogy várjak, mert nem szabad kapkodni, érkezhetnek ugyanis további megkeresések is, amelyek esetleg előnyösebbek lesznek. Igaza lett, hálás vagyok neki, hogy segített a tanácsaival, tapasztalataival. A Minnesota ajánlata jobb volt, mint a két korábbi, így örülök, hogy nem siettem el az aláírást.

– Mit tartalmaz pontosan ez a bizonyos Minnesota-ajánlat?

– Kétéves, NHL-szerződésről van szó, tehát hivatalosan is a Minnesota NHL-csapatának tagja lettem ezáltal. Tudni kell azonban, hogy az én szerződésem is olyan, mint ami itt megszokott: úgynevezett entry level contract, azaz kétéves, belépő szerződés. Ez azt jelenti, hogy a szerződés kétirányú, vagyis a Minnesota Wild adott esetben leküldhet az AHL-ben vagy az ECHL-ben szereplő farmcsapatához, és bármikor vissza is rendelhet onnan az NHL-ben szereplő csapatához. A megállapodás ezzel a kitétellel együtt is hatalmas lehetőség számomra, hálás vagyok mindenkinek, aki pályafutásom során segített abban, hogy ilyen szintű csapat szerződtessen.

– Mi a további időszak programja? Hogyan készül és mikor kell megjelennie Minnesotában?

– Már felvették velem a kapcsolatot a Wild-tól, elküldték részemre a rám vonatkozó, önálló felkészülési programot, amelyet el kell végeznem. A felkészülés első szakasza lényegében tehát már most megkezdődött. Júliusban kiutazom az újonctáborba, ahol megismerkedem személyesen is a Minnesota szakmai stábjával, valamint azon csapattársaimmal, akik hozzám hasonlóan most kerültek a Wild kötelékébe. Ezután csatlakozom az NHL-keret edzőtáborához, ahol a csapat legjobbjaival készülök majd együtt a bajnokság szeptemberi rajtjáig. Itt dől el majd az, hogy az NHL-keret tagja leszek a bajnokság indulásakor, vagy valamelyik farmcsapaté.

– Korábban játszott már két évet a tengerentúlon, így nyelvi nehézségei nem lesznek. Mi az, amit az A-csoportos vb-n szerzett tapasztalataiból profitálni tud majd Minnesotában?

– Az mindenképpen előnyömre válik, hogy a saját bőrömön tapasztalhattam meg, milyen gyors a játék ezen a szinten, és hogy milyen erejű lövésekre kell számítanom. Ezek teljesen új tapasztalatok voltak számomra, hiszen eddig nem védtem még ilyen szintű meccseken. Ezeknek egészen biztosan látom majd az előnyét, hiszen az NHL-ben ugyanerre a sebességre kell felkészülnöm.

– Mikor jöhet el a nagy nap? Mikor mutatkozhat be a világ legerősebb jégkorong-bajnokságában?

– Ez egy nagyon sok összetevős dolog, sokféleképpen alakulhatnak majd a dolgok Minnesotában. Éppen ezért erre most még nem is igazán lehet választ adni. Az ugyanakkor biztos, hogy minden edzésen a maximumot fogom nyújtani és minden erőmmel azon leszek, hogy mielőbb teljesüljön az, ami a gyermekkoromtól fogva az álmom volt: jégre lépni az NHL-ben.

 LADÁNYI BALÁZS: CSAK JÓT TUDOK MONDANI ÁDÁMRÓL

Vay Ádám tavaly nyáron igazolt Debrecenbe, a MOL Liga egyik legfiatalabb csapatához. A hajdúságiak sportigazgatóját, a korábbi 227-szeres válogatott csatárt, Ladányi Balázst az újsütetű Minnesota-játékosról, valamint Vay NHL-szerződésének hozadékairól kérdeztük.

– Könnyű volt-e tavaly nyáron hazacsábítani Ádámot Amerikából?

– Igen, olyan értelemben könnyű volt, hogy találkoztak az elképzeléseink. Mi okvetlenül szerettünk volna egy második számú kapust Száva Borogyin mögé, Ádám pedig nyitott volt arra az ajánlatra, amit a Debrecen kínált a számára. Az igazság az, hogy már az első edzések során feltűnt, hogy milyen kitűnő tehetség, olyannyira, hogy csakhamar első számú kapusként kezdtünk gondolkodni a személyéről. Így is lett, lényegében végigvédte az előző idényünket, kiváló, 92%-os védési hatékonyságot produkált, amelyre rövid időn belül a válogatott szakmai stábja is felfigyelt.

– A közös munka során milyennek ismerték meg Vay Ádám személyiségét? Látták-e benne a kiugrás lehetőségét?

– Ha az emberi kvalitásokat nézzük, akkor is csak jót tudok mondani Ádámról. Elmúltam 40 éves, igen hosszú ideje a sportágban vagyok, de ilyen komoly és profi gondolkodású játékossal csak nagyon kevéssel találkoztam. Különösen igaz ez akkor, ha Ádám korosztályát, a húszas éveik elején járó fiatalokat vesszük alapul. Rengeteg pluszmunkát végzett, állandó vendége volt a konditeremnek, tudatosan fejlesztette az izomzatát, fizikai felkészültségét is. Tudni kell, hogy eleve kiváló fizikai adottságokkal rendelkezik, ám nem mindegy, hogy valaki fejben mennyire jó, mennyire akarja, áhítja a sikert, az előrelépést. Miután Ádámban ezek így együtt megvannak, végső soron azt tudom mondani, hogy igen, láttuk benne a kiugrás lehetőségét. Igaz, azt nem sejthette senki, hogy mindez előbb az A-csoportos vb-n való remeklésben, ennek folyományaként pedig egy NHL-szerződésben ölt majd testet.

– Mindössze két MOL Liga-idénye van eddig a Debrecennek. Ez alapján mit jelent ez a szerződés a klub életében? Előny lehet-e például új játékosok megkeresésekor?

– Ami a konkrét számokat, adatokat illeti, erre nem tudok mondani semmit, mert ugye a magyar jégkorongsport sajnos nem hemzseg az NHL-szerződésű játékosokkal, emiatt aztán semmilyen viszonyítási alap sincs, amely alapján – más klubok ilyen irányú tapasztalatainak figyelembe vételével – következtetéseket vonhatnánk le. Az viszont biztos, hogy Ádám szerződése csak pozitívumokat hoz majd csapatunknak. Egyrészt nagyon jó ajánlólevél a Debrecen számára, hogy lám, nem csupán a válogatottba lehet tőlünk bekerülni, de akár onnan egy komoly szerződés is összejöhet. Emiatt a korábbiaknál valóban vonzóbbá válhatunk egy olyan játékos számára, aki több klub közül választhat. Ugyanilyen fontosnak érzem azonban azt is, hogy a már most is a kötelékünkbe tartozó játékosok számára kiváló példa lehet Vay Ádám helyzete: kemény, alázatos munkával még a magyar jégkorongból is ki lehet emelkedni. Ennek hozadéka pedig a napi munkában, és ebből következően a pályán elért eredményekben is megjelenhet majd a jövőben.

 NÉVJEGY

VAY ÁDÁM

Budapesten született 1994. március 22-én.

Pályafutása: Káposztásmegyeren, a Budapest Stars csapatában kezdett el jégkorongozni. Kiemelkedő tehetségnek számított, amit az is mutat, hogy 10 éves korában rendszeresen a három-négy évvel idősebbek között védett. Csakhamar megkeresték felvidéki korosztályos csapatok, amelyek jóvoltából Léván, Pozsonyban és Nagyszombaton is védett. Jó teljesítménye eredményeként 2012 nyarán az akkor induló orosz bázisú utánpótlás-bajnokság, az MHL részben magyar érdekeltségű csapatánál, a Patriot Budapestnél jutott szerephez. Annak ellenére, hogy még csak 18 éves volt, 9 meccsen őrizhette a Patriot kapuját. Képességeire felfigyeltek a tengerentúlon is, ajánlatot kapott a nyugati parti jégkorongligában (WSHL) szereplő El Paso Rhinos együttesétől. Két idényt töltött el az amerikai csapatnál, ahol WSHL-bajnoki címet is ünnepelhetett 2014-ben, illetve a bajnokság legjobb kapusa címet is elnyerte. Egy évvel később a MOL Ligában újonc Debrecen kereste meg. Ajánlatukra igent mondva hazatért és első magyarországi felnőtt idényében rögtön a hajdúságiak első számú kapusa lett. A MOL Ligában produkált védési átlagaival hívta fel magára a felnőtt válogatott stábjának figyelmét, amely behívta az A-csoportos vb-re készülő bő keretbe is. Miután a legvégső rostán sem esett ki, Szentpétervárra is a csapattal tarthatott. A világbajnokságon Kanada, Finnország és az Egyesült Államok ellen is szerepet kapott. Finnország ellen az egész világbajnokság egyik legjobb kapusteljesítményével zárt, 51 lövésből 48-at hárított, ami kimagasló védési hatékonyságot jelent a legjobbak között is. A vb-n mutatott teljesítménye révén három NHL-csapat is szerződéstervezetet küldött számára, melyek közül – a korábbi NHL-játékos, Frank Banham tanácsára – a Minnesota Wild által kínált kontraktust írta alá. Mivel kétéves NHL-szerződést kötött, minden esély megvan arra, hogy ő legyen a magyar jégkorongsport első játékosa, aki NHL-meccsen jégre léphet.

 

Kovács Attila