vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.03. 

Robert Fico: Az iszlámnak nincs tere Szlovákiában

“Ha valaki azt állítja, hogy Szlovákia multikulturális állam akar lenni, akkor azzal megy szembe, ami ennek az országnak a lényege” – jelentette ki a kormányfő a TASR hírügynökséggel készült interjújában. Fico ezúttal is megerősítette, amíg ő vezeti az országot, Szlovákia álláspontja a menekültkvótákkal kapcsolatban változatlanul elutasító marad.

A miniszterelnök szerint a szlovák álláspont helyességét a valóság is alátámasztotta. „Ha látnám, hogy a többi ország, amelyek annyira küzdenek a kvótákért, teljesítik is azokat, akkor a mi álláspontunk sem lenne ennyire szilárd. De ha megnézik, hány embert helyeztek el a menekültkvóták alapján, akkor két hatalmas nullán kívül mást nem látnak” – jelentette ki Fico, aki szerint az ország érdeke a saját hagyományainak megőrzése.

 Ezzel összefüggésben megismételte azt a korábbi kijelentését, miszerint nem szeretné, ha Szlovákiában „zárt muzulmán közösség” alakulna ki. „Én nem akarom, hogy néhány tízezer muszlim legyen itt, akik fokozatosan a saját dolgaikat akarják majd érvényre juttatni” – fogalmazott a kormányfő a máltai tapasztalatokra utalva. „Néhányszor már konzultáltam a máltai kormányfővel, aki azt mondta, nem az a gond, hogy a migránsok idejönnek, hanem hogy megváltoztatják az ország jellegét” – mondta Fico hozzáfűzve, „mi pedig nem akarjuk az országunk jellegét megváltoztatni, amely a cirilli-metódi hagyományokon alapszik”.

 Júniustól teljes gőzzel végzi a kötelességeit

 Júniusban kerül sor az Európai Bizottság és a szlovák kormány találkozójára az uniós elnökségünkkel kapcsolatban. De ekkor lesz a brit népszavazás is az ország Európai Unióban maradásáról. „Nem akarom elképzelni sem, mit jelentene az Európai Unióból való kilépést ajánló eredmény, azért sem, mert ez több országnál is hasonló eljárás beindulását eredményezhetné” – fogalmazott a kormányfő.

 Drucker miniszter élvezi a kormányfő bizalmát

 Az egészségügyi miniszteri poszt apolitikus szakemberrel való betöltése helyes döntésnek mutatkozik, vélekedett a kormányfő a beszélgetés során. Fico szerint bár az egészségügy a választási kampány egyik témája volt, amikor döntésre került sor, nem volt nagy verekedés a posztért még a jelenlegi koalíciós partnerek közt sem. Fico szerint mivel a felelősség az egészségügyi tárcáért a Smerre maradt, jogos a kérdés, nem volt-e több a politika ebben, mint a lényeg megoldására irányuló szándék.

 A válságkezelő menedzsment felállításáról szóló döntés során a kormányfő azonban dicsérte a koalíciós partnerek hozzáállását, méltányolta, hogy együtt kívánnak működni a miniszterrel, s felelősséget vállalnak a megoldásban.

 

(Felvidék.Ma/TASR)