vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.03. 

Bourbonok

Van der Bellen, azt ígérte, ha ő lesz az elnök, a következő választáson nem engedi koalíciós kormányt alakítani az FPÖ-t...

Ez a liberális demokrácia felfogás a végső bukásukhoz kell hogy vezessen. Tudniillik tarthatatlan. Igaz, hogy az osztrák szövetségi kancellár (németül: Bundeskanzler) az Osztrák Köztársaság kormányának (Szövetségi Kormány: Bundesregierung) vezetője, az ország legnagyobb reálpolitikai hatalommal rendelkező politikusa, az osztrák szövetségi kancellárt a szövetségi államelnök (Bundespräsident) nevezi ki, és de jure valóban teljesen szabadon dönthet a kinevezendő személyről, de facto azonban figyelembe kell vennie az osztrák Nemzeti Tanács (Nationalrat) többségi viszonyait. A szövetségi kormány további tagjait a kinevezett szövetségi kancellár javasolja az államelnöknek, kinevezésre.

A felesketés (Vereidigung) megtörténte után a szövetségi kormány, és vele a szövetségi kancellár azonnal átveheti a kormányzati ügyeket, az alsóház részéről további megerősítés nem szükséges, de az bármikor visszahívhatja a kormányt, bizalmatlansági indítvány sikeres megszavazása útján. A most megválasztott Van der Bellen kijelentése kapcsán megállapíthatjuk, hogy Talleyrand híres kijelentése, mely szerint „a Bourbonok semmit sem tanultak, és semmit sem felejtettek” örök érvényű. Még hogy a Bourbonok!

 

czyla