vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.03. 

Becsapják a vásárlókat

Megvédjük a magyar fogyasztókat a
silány minőségű tejektől, tejtermékektől

Lesújtó a tejágazat ellenőrzésének eddigi eredménye, amelyből megállapítható, hogy főleg a külföldi, import UHT-tejekkel csapják be a vásárlókat – ismertette Zsigó Róbert. A földművelési tárca államtitkára megerősítette: a kormány a friss tej áfáját csökkenti, ezzel is szorgalmazza, hogy a vásárlók elsősorban hazai, jó minőségű, friss tejet vásároljanak.

 Mi indokolta a tejágazat ellenőrzését?

 –A kormány és a Földművelésügyi Minisztérium legfőbb célja, hogy a családok asztalára mindenkor kiváló minőségű, egészséges és biztonságos, lehetőleg magyar élelmiszerek kerüljenek! Fontos ez azért, mert a jó minőségű élelmiszerek fogyasztása hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, de azért is, mert előállításuk és vásárlásuk munkahelyeket teremtve visszahat a magyar gazdaság fejlődésére. A Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mindent megtesz annak érdekében, hogy a termőföldtől az asztalig biztosítsa az élelmiszerlánc zavartalan működését, megteremtve ezáltal az előállítók, a forgalmazók és természetesen a magyar emberek számára a mindennapok nyugodt légkörét. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a tejtermelők és -feldolgozók képviselői is megkereséssel fordultak a Földművelésügyi Minisztériumhoz a tejágazat helyzete ügyében. A kormány számára fontos a szakmai és civil szervezetek véleménye. Célunk volt az általuk jelzett probléma feltárása, tárgyilagos kivizsgálása is, ami szintén megerősítette az ellenőrzéssorozat szükségességét.

 Eddig mennyi tejet ellenőriztek, s milyen körülmények között?

 –2012 óta rendszeresen vizsgáljuk a tisztességtelen forgalmazói magatartás jelenlétét az ágazatban. Az elmúlt négy évben majd négy tucat ilyen irányú ellenőrzést végzett a NÉBIH. Ennek eredményeként 15 alkalommal jártak el a szakemberek és több mint 96 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabtak ki – védve ezzel mind a tisztességes forgalmazók, mind pedig a vásárlók érdekeit. Az idén, április elején elrendelt komplex ágazati ellenőrzés során vizsgáltuk és jelenleg is vizsgáljuk, hogy a kereskedelemben kapható UHT tejek és félkemény sajt termékek megfelelnek-e az élelmiszerbiztonsági és minőségi előírásoknak.

 Miért pont az UHT-tejekre terjedt ki a figyelmük?  

–A külföldről behozott UHT tejek – közgazdasági szempontból nehezen magyarázható – túl alacsony fogyasztói ára hívta fel a hatóság figyelmét erre a termékkörre. A laboratóriumi vizsgálatok főleg a beltartalmi összetevőkre fókuszáltak.

 Mit állapítottak meg, hogy milyen a minőségük a hűtés nélkül hosszan eltartható tejeknek?

 –A megyei kormányhivatalok és a NÉBIH ellenőrei áprilisban országszerte mintegy 300 élelmiszerforgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést. Az akcióban 311 tétel UHT tejet és 522 tétel félkemény sajtot ellenőriztek. Az ellenőrzés többek között kiterjedt a forgalmazás higiéniai feltételeinek, a nyomon-követésnek valamint a jelölések vizsgálatára. Bizonyos tételekből hatósági mintavételre is sor került. A szakemberek két kiskereskedelmi egységben tapasztaltak jelölési szabálytalanságot. Több mint 100 tej, illetve sajtminta laboratóriumi vizsgálata még jelenleg is folyamatban van.

 Más összetétel szerepel a dobozon, mint a valóságban?

 –A NÉBIH laboratóriumában alkalmazott gyors és modern módszereknek köszönhetően már rendelkezésünkre áll néhány fontos eredmény. Ezek alapján eddig összesen kilenc szlovák, illetve cseh eredetű 1,5%-os UHT tejtételt kellett kivonni a forgalomból alacsony zsírtartalom miatt. További 12 tétel esetében pedig még folyamatban van a hatósági eljárás. A magyar piacot elárasztó, gyenge minőségű, külföldről származó UHT-tejekkel becsapják a fogyasztókat, ezeket ugyanis a ténylegesnél jobb minőségűnek tüntetik fel. Az ellenőrzés eddigi tapasztalatai szerint gyakran fordult elő hogy kevesebb zsírt tartalmazott a termék, mint amit az előállító a csomagoláson feltüntetett.

 Az ilyen tejek az egészségünket is veszélyeztetik, s ha igen, akkor milyen formában?

 –Közvetlen veszélyeztetésről nincs szó, de közvetetten hatással lehet az egészségre. A tej rendkívül értékes élelmiszer: tápanyagokban gazdag, amelyeket megfelelő összetételben és könnyen emészthető formában tartalmazza. A tejzsír a tej kiváltképp értékes része, a tej vitamintartalmának jelentős része ugyanis zsírban oldódó anyag, azaz a nagyobb zsírtartalmú tejek több zsírban oldódó vitamint tartalmaznak. A tejzsír tartalom tehát nem csak minőségi, de egészségügyi szempontból is lényeges elem. A NÉBIH vizsgálatán kiszűrt UHT tejtermékek zsírtartalma alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltűntettek, azaz gyengébb minőségű terméket hoztak forgalomba, megtévesztve ezzel a vásárlókat. Felgyorsult világunkban szeretnénk, ha egy termék hosszan friss maradna, ugyanakkor legyen finom és tápláló is. Ezek az elvárások azonban gyakran ellentétesek egymással. A fogyaszthatósági idő meghosszabbítását gyakran vagy adalékanyagok felhasználásával, vagy az alapanyag szerkezetének módosításával érik el. A tejtermékekhez természetesen nem adnak adalékanyagokat, ezt az előírások is tiltják, ugyanakkor a feldolgozás során olyan fizikai hatások érik a tejet, ami törvényszerűen megváltoztatja annak szerkezetét. Az UHT tejek hónapokig elállnak a kamrában, mielőtt elfogyasztanánk őket. De érdemes belegondolnunk, hogy ehhez milyen eljárásokon kell keresztülmennie a tejnek, hiszen alapvetően egy olyan termékről van szó, amit romlandósága miatt mindig hűtve tárolunk.  Élelmiszerbiztonsági szempontból a hűtés igényélő fogyasztói tejek és az UHT tejek természetesen egyaránt megfelelően, de az előállítás során elvégzett szerkezeti változások szempontjából már eltérnek, és ennek megfelelően kell nekünk, vásárlóknak is értékelnünk őket.

 Ezek magyar, vagy külföldi termékek?

 –A célellenőrzés a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített fogyasztói UHT tejekre és félkemény sajtokra terjedt ki. Az ellenőrzést a nagykereskedelmi létesítményekben (elsősorban első magyarországi tárolási helyeken), a kiskereskedelmi láncok üzleteiben, és a vendéglátó-ipari létesítményekben (szállodák, éttermek, közétkeztetés) végezte a hatóság. Eddig országosan összesen 9 szlovák, illetve cseh eredetű 1,5%-os UHT tejtételt kellett kivonni a forgalomból alacsony zsírtartalom miatt. Ezek között a legnagyobb mennyiségben, több mint 21 000 liter cseh származású UHT tej visszahívását rendelték el a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának munkatársai.

 Több boltban is lehet látni északi szomszédainktól behozott tejeket. Amennyiben ezekkel becsapják a vevőket, akkor azért a gyártó, a szállító, vagy az adott üzlet vezetője a felelős?

 –Az Élelmiszerlánc törvény úgy fogalmaz, hogy az élelmiszer biztonságosságáért és minőségéért az élelmiszer előállítója, nem hazai előállítású élelmiszer esetében pedig az első magyarországi forgalomba hozó – a fogyaszthatósági, illetve a minőségmegőrzési időtartam lejártáig – a felelős.

 Összesen mennyi UHT-tejet vontak ki a forgalomból?

 –Mivel a vizsgálatok még tartanak, ezért pontos adatok egyelőre még nem állnak rendelkezésre. Az ellenőrzés végleges eredménye nagyjából 3 hét múlva várható.

 Mire számítson az, aki ezután silány minőségű tejet árusít?

 –Minden esetben, amikor a hatósági ellenőrzés akár élelmiszerbiztonsági, akár minőségi szempontból nem megfelelő eredményt talál, a vétség súlyával arányos mértékben szankcionál. Az élelmiszerbiztonsági, vagy a vásárlót károsító minőségi kifogás esetén a tételek semmiképpen nem maradhatnak kereskedelmi forgalomban. Ezért fontos, hogy nem csak az előállítónak, de a forgalmazónak is oda kell figyelnie arra, hogy milyen minőségű terméket kínál a vásárlónak.

 Mi az oka annak, hogy az UHT-tej áfakulcsa nem csökken?

 –A kormány a friss tej áfáját csökkenti, ezzel is szorgalmazza, hogy a vásárlók elsősorban hazai, jó minőségű, friss tejet vásároljanak.

 Az úgynevezett félkemény sajtokra is kiterjedt az ellenőrzés?

–Igen. A különböző forgalmazó helyeken országosan 522 tétel félkemény sajtot ellenőriztek a szakemberek, vagyis vizsgálták azok nyomonkövethetőségét és jelölését is. 60 esetben mintavételre is sor került, melyek laboratóriumi vizsgálata folyamatban van.

 Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és marketing hozzájárulás befizetésének elmaradása miatt is intézkedni kellett?

 –A tejágazati ellenőrzések kiterjednek a 2015-ös élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának és befizetésének teljesítésére is. E téren hat céggel szemben kellett eddig intézkedni, jellemzően azért, mert késve tettek eleget bevallási, illetve befizetési kötelezettségüknek.  A felügyeleti díj bevallásával és befizetésével kapcsolatos problémák miatt eddig 2,4 millió forint bírságot szabott ki a hatóság. A Tej Terméktanáccsal kötött együttműködés alapján február óta a NÉBIH szakemberei ellenőrzik, hogy a kereskedő cégek befizették-e a kötelező marketing hozzájárulást a terméktanácsnak. Ennek teljesítését a hatóság eddig mintegy 60 cégnél vizsgálta és az ellenőrzések eredményeként öt céget több mint 990 000 Ft megfizetésére kötelezte.

 Az UHT tejeket bizonyára azért vásárolják, mert olcsók. S legtöbben a pénztárcájuk tartalmuk alapján vesznek termékeket. Hogyan lehet a magyar vásárlókat meggyőzni arról, hogy magyar tejeket vásároljanak?

 –A NÉBIH kiemelt ellenőrzésének eddigi eredményéből látható, hogy a vizsgált külföldi tejek közül főleg a szlovák és cseh gyártók termékei, a zsírszegény UHT 1,5 %-os tejek nem feleltek meg az Európai Unió által előírt minőségi követelményeknek. A külföldről behozott élelmiszerek nem közvetlenül, hanem gyakran több nagykereskedő közvetítésével kerülnek a hazai kereskedelmi egységekbe, ezért az ilyen áru minőségellenőrzése sokkal hosszabb és bonyolultabb folyamat, mint a hazai előállítású termékeké. Az ellenőrző hatóságnak ilyen esetben nincs rálátása az előállítás körülményeire, csak az első magyarországi forgalmazóval szemben tud eljárni. A hazai előállítókat a hatóság rendszeresen ellenőrzi. Ismert, hogy milyen alapanyagból, milyen receptúra szerint, milyen technológiai és higiéniai körülmények között készül az élelmiszer. Az esetlegesen felmerülő anomáliák esetén azonnal be tud avatkozni, minimálisra csökkentve ezzel a nem megfelelő termékek piacra kerülését.

 

Medveczky Attila