| 
               
                2016.06.03.  
              Becsapják
              a vásárlókat 
               
              Megvédjük a magyar fogyasztókat a  
              silány minőségű tejektől, tejtermékektől
              
              
              Lesújtó
              a tejágazat ellenőrzésének eddigi eredménye, amelyből megállapítható,
              hogy főleg a külföldi, import UHT-tejekkel csapják be a vásárlókat
              – ismertette Zsigó Róbert. A földművelési tárca államtitkára
              megerősítette: a kormány a friss tej áfáját csökkenti,
              ezzel is szorgalmazza, hogy a vásárlók elsősorban hazai, jó
              minőségű, friss tejet vásároljanak.
              
               
              
               Mi indokolta a tejágazat ellenőrzését?
              
               
              
               –A kormány és a Földművelésügyi Minisztérium legfőbb
              célja, hogy a családok asztalára mindenkor kiváló minőségű,
              egészséges és biztonságos, lehetőleg magyar élelmiszerek kerüljenek!
              Fontos ez azért, mert a jó minőségű élelmiszerek fogyasztása
              hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, de azért is, mert előállításuk
              és vásárlásuk munkahelyeket teremtve visszahat a magyar gazdaság
              fejlődésére. A Földművelésügyi Minisztérium és a
              Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mindent megtesz annak
              érdekében, hogy a termőföldtől az asztalig biztosítsa az élelmiszerlánc
              zavartalan működését, megteremtve ezáltal az előállítók,
              a forgalmazók és természetesen a magyar emberek számára a
              mindennapok nyugodt légkörét. A Tej Szakmaközi Szervezet és
              Terméktanács, valamint a tejtermelők és -feldolgozók képviselői
              is megkereséssel fordultak a Földművelésügyi Minisztériumhoz
              a tejágazat helyzete ügyében. A kormány számára fontos a
              szakmai és civil szervezetek véleménye. Célunk volt az általuk
              jelzett probléma feltárása, tárgyilagos kivizsgálása is, ami
              szintén megerősítette az ellenőrzéssorozat szükségességét.
              
              
               
              
               Eddig mennyi tejet ellenőriztek, s milyen körülmények között?
              
               
              
               –2012 óta rendszeresen vizsgáljuk a tisztességtelen
              forgalmazói magatartás jelenlétét az ágazatban. Az elmúlt négy
              évben majd négy tucat ilyen irányú ellenőrzést végzett a NÉBIH.
              Ennek eredményeként 15 alkalommal jártak el a szakemberek és több
              mint 96 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot
              szabtak ki – védve ezzel mind a tisztességes forgalmazók,
              mind pedig a vásárlók érdekeit. Az idén, április elején
              elrendelt komplex ágazati ellenőrzés során vizsgáltuk és
              jelenleg is vizsgáljuk, hogy a kereskedelemben kapható UHT tejek
              és félkemény sajt termékek megfelelnek-e az élelmiszerbiztonsági
              és minőségi előírásoknak. 
              
               
              
               Miért pont az UHT-tejekre terjedt ki a figyelmük?
               
               
              –A külföldről behozott UHT tejek – közgazdasági szempontból
              nehezen magyarázható – túl alacsony fogyasztói ára hívta
              fel a hatóság figyelmét erre a termékkörre. A laboratóriumi
              vizsgálatok főleg a beltartalmi összetevőkre fókuszáltak. 
              
               
              
               Mit állapítottak meg, hogy milyen a minőségük a hűtés nélkül
              hosszan eltartható tejeknek?
              
               
              
               –A megyei kormányhivatalok és a NÉBIH ellenőrei áprilisban
              országszerte mintegy 300 élelmiszerforgalmazónál végeztek
              mintavétellel egybekötött ellenőrzést. Az akcióban 311 tétel
              UHT tejet és 522 tétel félkemény sajtot ellenőriztek. Az
              ellenőrzés többek között kiterjedt a forgalmazás higiéniai
              feltételeinek, a nyomon-követésnek valamint a jelölések vizsgálatára.
              Bizonyos tételekből hatósági mintavételre is sor került. A
              szakemberek két kiskereskedelmi egységben tapasztaltak jelölési
              szabálytalanságot. Több mint 100 tej, illetve sajtminta laboratóriumi
              vizsgálata még jelenleg is folyamatban van.
              
               
              
               Más összetétel szerepel a dobozon, mint a valóságban?
              
               
              
               –A NÉBIH laboratóriumában alkalmazott gyors és modern
              módszereknek köszönhetően már rendelkezésünkre áll néhány
              fontos eredmény. Ezek alapján eddig összesen kilenc szlovák,
              illetve cseh eredetű 1,5%-os UHT tejtételt kellett kivonni a
              forgalomból alacsony zsírtartalom miatt. További 12 tétel esetében
              pedig még folyamatban van a hatósági eljárás. A magyar piacot
              elárasztó, gyenge minőségű, külföldről származó
              UHT-tejekkel becsapják a fogyasztókat, ezeket ugyanis a ténylegesnél
              jobb minőségűnek tüntetik fel. Az ellenőrzés eddigi
              tapasztalatai szerint gyakran fordult elő hogy kevesebb zsírt
              tartalmazott a termék, mint amit az előállító a csomagoláson
              feltüntetett.
              
               
              
               Az ilyen tejek az egészségünket is veszélyeztetik, s ha igen, akkor
              milyen formában?
              
               
              
               –Közvetlen veszélyeztetésről nincs szó, de közvetetten
              hatással lehet az egészségre. A tej rendkívül értékes élelmiszer:
              tápanyagokban
              gazdag, amelyeket megfelelő összetételben és könnyen emészthető
              formában tartalmazza. A tejzsír a tej kiváltképp értékes része,
              a tej vitamintartalmának jelentős része ugyanis zsírban oldódó
              anyag, azaz a nagyobb zsírtartalmú tejek több zsírban oldódó
              vitamint tartalmaznak. A tejzsír tartalom tehát nem csak minőségi,
              de egészségügyi szempontból is lényeges elem. A NÉBIH vizsgálatán
              kiszűrt UHT tejtermékek zsírtartalma alacsonyabb volt, mint
              amit a gyártók a dobozon feltűntettek, azaz gyengébb minőségű
              terméket hoztak forgalomba, megtévesztve ezzel a vásárlókat.
              Felgyorsult világunkban szeretnénk, ha egy termék hosszan friss
              maradna, ugyanakkor legyen finom és tápláló is. Ezek az elvárások
              azonban gyakran ellentétesek egymással. A fogyaszthatósági idő
              meghosszabbítását gyakran vagy adalékanyagok felhasználásával,
              vagy az alapanyag szerkezetének módosításával érik el. A
              tejtermékekhez természetesen nem adnak adalékanyagokat, ezt az
              előírások is tiltják, ugyanakkor a feldolgozás során olyan
              fizikai hatások érik a tejet, ami törvényszerűen megváltoztatja
              annak szerkezetét. Az UHT tejek hónapokig elállnak a kamrában,
              mielőtt elfogyasztanánk őket. De érdemes belegondolnunk, hogy
              ehhez milyen eljárásokon kell keresztülmennie a tejnek, hiszen
              alapvetően egy olyan termékről van szó, amit romlandósága
              miatt mindig hűtve tárolunk. 
              Élelmiszerbiztonsági szempontból a hűtés igényélő
              fogyasztói tejek és az UHT tejek természetesen egyaránt
              megfelelően, de az előállítás során elvégzett szerkezeti változások
              szempontjából már eltérnek, és ennek megfelelően kell nekünk,
              vásárlóknak is értékelnünk őket.
              
               
              
               Ezek magyar, vagy külföldi termékek?
              
               
              
               –A célellenőrzés a nem magyar előállítású,
              alacsony áron értékesített fogyasztói UHT tejekre és félkemény
              sajtokra terjedt ki. Az ellenőrzést a nagykereskedelmi létesítményekben
              (elsősorban első magyarországi tárolási helyeken), a
              kiskereskedelmi láncok üzleteiben, és a vendéglátó-ipari létesítményekben
              (szállodák, éttermek, közétkeztetés) végezte a hatóság.
              Eddig országosan összesen 9 szlovák, illetve cseh eredetű
              1,5%-os UHT tejtételt kellett kivonni a forgalomból alacsony zsírtartalom
              miatt. Ezek között a legnagyobb mennyiségben, több mint 
              21 000 liter
              cseh származású UHT tej visszahívását rendelték el a NÉBIH
              Kiemelt Ügyek Igazgatóságának munkatársai.
              
               
              
               Több boltban is lehet látni északi szomszédainktól behozott
              tejeket. Amennyiben ezekkel becsapják a vevőket, akkor azért a
              gyártó, a szállító, vagy az adott üzlet vezetője a felelős?
              
               
              
               –Az Élelmiszerlánc törvény úgy fogalmaz, hogy az
              élelmiszer biztonságosságáért és minőségéért az élelmiszer
              előállítója, nem hazai előállítású élelmiszer esetében
              pedig az első magyarországi forgalomba hozó – a fogyaszthatósági,
              illetve a minőségmegőrzési időtartam lejártáig – a felelős.
              
              
               
              
               Összesen mennyi UHT-tejet vontak ki a forgalomból?
              
               
              
               –Mivel a vizsgálatok még tartanak, ezért pontos adatok
              egyelőre még nem állnak rendelkezésre. Az ellenőrzés végleges
              eredménye nagyjából 3 hét múlva várható.
              
               
              
               Mire számítson az, aki ezután silány minőségű tejet árusít?
              
               
              
               –Minden esetben, amikor a hatósági ellenőrzés akár élelmiszerbiztonsági,
              akár minőségi szempontból nem megfelelő eredményt talál, a
              vétség súlyával arányos mértékben szankcionál. Az élelmiszerbiztonsági,
              vagy a vásárlót károsító minőségi kifogás esetén a tételek
              semmiképpen nem maradhatnak kereskedelmi forgalomban. Ezért
              fontos, hogy nem csak az előállítónak, de a forgalmazónak is
              oda kell figyelnie arra, hogy milyen minőségű terméket kínál
              a vásárlónak.
              
               
              
               Mi az oka annak, hogy az UHT-tej áfakulcsa nem csökken?
              
               
              
               –A kormány a friss tej áfáját csökkenti, ezzel is
              szorgalmazza, hogy a vásárlók elsősorban hazai, jó minőségű,
              friss tejet vásároljanak. 
              
               Az úgynevezett félkemény sajtokra is kiterjedt az ellenőrzés?
              
               
              –Igen. A különböző forgalmazó helyeken országosan 522 tétel
              félkemény sajtot ellenőriztek a szakemberek, vagyis vizsgálták
              azok nyomonkövethetőségét és jelölését is. 60 esetben
              mintavételre is sor került, melyek laboratóriumi vizsgálata
              folyamatban van. 
              
               
              
               Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és marketing hozzájárulás
              befizetésének elmaradása miatt is intézkedni kellett?
              
               
              
               –A tejágazati ellenőrzések kiterjednek a 2015-ös élelmiszerlánc-felügyeleti
              díj bevallásának és befizetésének teljesítésére is. E téren
              hat céggel szemben kellett eddig intézkedni, jellemzően azért,
              mert késve tettek eleget bevallási, illetve befizetési kötelezettségüknek. 
              A felügyeleti díj bevallásával és befizetésével
              kapcsolatos problémák miatt eddig 2,4 millió forint bírságot
              szabott ki a hatóság. A Tej Terméktanáccsal kötött együttműködés
              alapján február óta a NÉBIH szakemberei ellenőrzik, hogy a
              kereskedő cégek befizették-e a kötelező marketing hozzájárulást
              a terméktanácsnak. Ennek teljesítését a hatóság eddig
              mintegy 60 cégnél vizsgálta és az ellenőrzések eredményeként
              öt céget több mint 
              990 000 Ft
              megfizetésére kötelezte.
              
               
              
               Az UHT tejeket bizonyára azért vásárolják, mert olcsók. S legtöbben
              a pénztárcájuk tartalmuk alapján vesznek termékeket. Hogyan
              lehet a magyar vásárlókat meggyőzni arról, hogy magyar
              tejeket vásároljanak?
              
               
              
               –A NÉBIH kiemelt ellenőrzésének eddigi eredményéből
              látható, hogy a vizsgált külföldi tejek közül főleg a
              szlovák és cseh gyártók termékei, a zsírszegény UHT 1,5
              %-os tejek nem feleltek meg az Európai Unió által előírt minőségi
              követelményeknek. A külföldről behozott élelmiszerek nem közvetlenül,
              hanem gyakran több nagykereskedő közvetítésével kerülnek a
              hazai kereskedelmi egységekbe, ezért az ilyen áru minőségellenőrzése
              sokkal hosszabb és bonyolultabb folyamat, mint a hazai előállítású
              termékeké. Az ellenőrző hatóságnak ilyen esetben nincs rálátása
              az előállítás körülményeire, csak az első magyarországi
              forgalmazóval szemben tud eljárni. A hazai előállítókat
              a hatóság rendszeresen ellenőrzi. Ismert, hogy milyen
              alapanyagból, milyen receptúra szerint, milyen technológiai és
              higiéniai körülmények között készül az élelmiszer. Az
              esetlegesen felmerülő anomáliák esetén azonnal be tud
              avatkozni, minimálisra csökkentve ezzel a nem megfelelő termékek
              piacra kerülését. 
              
               
               
              Medveczky Attila
              |