vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.03. 

Közösségi terek a fiataloknak

2017-ben elindul a közösségszervező alapszak, aminek egyik szakiránya az ifjúságra fókuszál

A kormány öt év alatt, 2020-ig ötmilliárd forintot fordít komplex ifjúsági programokra az Új Nemzedék újratöltve program keretében. Schanda Tamás az EMMI ifjúságpolitikáért és felelős helyettes államtitkára: a fiatalok kevesebb, mint 10%-a tartozik informális vagy formális közösséghez. Ezért különösen fontos, hogy támogassuk a fiatalokat a közösségek létrehozásában.

 Januárban adták át az ország első Új Nemzedék közösségi terét Salgótarjánban. Nemrég pedig ilyen közösségi tér nyílt meg a fiatatok számára Debrecenben. Mi a közösségi tér-koncepció lényege? A térről a legtöbb embernek egy szabad, városi tér jut eszébe.

 –A közösségi tér egy olyan hely, ahol a fiataloknak lehetőségük van együtt lenni . A program keretében az ország húsz pontján – a megyeszékhelyeken, Budapesten és Cegléden – nyílik ifjúsági közösségi tér. Amikor a fiatalokkal beszélgettünk, és kikértük a véleményüket arról, hogy mire van szükségük, azt fogalmazták meg, hogy egy olyan helyre, ahol a fogyasztás kényszere nélkül találkozhatnak barátaikkal és kortársaikkal. Ugyanez merült fel azon szervezetek részéről is, akik fiatalok számára szerveznek programokat, és ezért jön létre idén tavasszal a 20 közösségi térből álló Új Nemzedék közösségi tér-hálózat. Legyen egy olyan hely, ahová be tudnak ülni a barátaikkal, el tudják magukat foglalni játékokkal, közösen nézhetik az európai futballbajnokság meccseit, vagy akár az olimpiát. A lényeg tehát a minőségi, autentikus szabadidő eltöltése – a fogyasztás kényszere nélkül.

 Ellenőrzik a közösségi terek működését? Azt, hogy ne fogyasszanak kábítószert, ne füvezzenek ott a fiatalok?

 – Egyértelműen. Ebből a szempontból is kiemelkedő, hogy a közösségi terek biztos hátteret nyújtanak a fiataloknak. De nem csak nekik, hanem a családjaiknak is. Hiszen, amikor egy szülő elengedi a gyerekét ebbe a közösségbe, akkor biztos lehet abban, hogy a fiatalt nem érik káros hatások. Sőt, olyan programokat szerveznek a közösségi terekben, melyekre máshol nem nyílik lehetőség.

 Tapasztaljuk, hogy a diákok szabadidejük nagy részét az okostelefonjuk mellett, vagy a plázákban töltik. Magyarországon a fiatalok hány százaléka tartozik valamilyen közösséghez?

 –A fiatalok kevesebb mint 10 %-a tartozik bármilyen informális, vagy formális közösséghez. Éppen ezért különösen fontosnak tartjuk a fiatalok közösséggé válásának támogatását, hogy megtapasztalhassák a közösségi élményt. A meglévő ifjúsági szervezeteket is támogatjuk, hogy minél több fiatalt el tudjanak érni. Ezt különböző módokon segítjük elő, például a közösségi tér-hálózattal. Emellett átalakítottuk a pályázati lehetőségeket, hogy azok elsősorban a közösségek megerősödését szolgálják. Ilyen az az 1 milliárd forintos keretösszeggel megjelent Ifjúsági Programok Támogatása fejlesztési forrásból megvalósuló konstrukció, amire több mint hat és félszeres igény jelentkezett. A Gyermek-és Ifjúsági Alap pályázatait az ifjúsági szervezetek megerősödése érdekében hirdettük meg, és a továbbiakban is ezeket a célokat szeretnénk szolgálni a rendelkezésünkre álló pályázati lehetőségekkel. Lényeges a közösségteremtés és fejlesztés módszertani és elméleti háttere, ezért 2017-ben elindul a felsőoktatásban a közösségszervező alapszak, aminek egyik szakiránya az ifjúságra fókuszál. Így néhány év múlva felkészült, megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező ifjúsági közösségszervező szakemberek is bekapcsolódnak a programokba. Nagyon komplex képzésről van szó, ezért szociológiai, pedagógiai, pszichológiai, módszertani ismeretekkel kell rendelkezniük a közösségszervezőként végzetteknek.

 A közösségi terekben tájékoztatást is nyújtanak a tehetséggondozási programokról, otthonteremtési és családalapítási kedvezményekről, munkavállalási és ösztöndíj lehetőségekről?

 –A közösségi terekben szakmailag felkészült kollégák dolgoznak. Feladatuk, hogy információkat nyújtsanak a hozzájuk forduló fiataloknak a munkavállalás, a továbbtanulás, az otthonteremtés és az ösztöndíj-lehetőségek kapcsán. Ezekben a témakörökben sokkal több tájékoztatást kell adni a fiataloknak a közösségi tereken keresztül. Emellett az Új Nemzedék Központ részt vesz a különböző nyári fesztiválokon, ahol szintén bemutatjuk a fiataloknak a támogatási lehetőségeket. A fiatalok szokásait ismerve ezek az információk online felületeken, közérthető nyelven megfogalmazva is elérhetőek.

 Kik is vezetik ezeket az intézményeket, s kik a programfelelősök?

 –Minden közösségi tér úgy nyílik meg, hogy már dolgozik benne egy megfelelő képzésben részesült vezető, az ő személyén nagyon sok múlik. Ezért válogattunk ki olyan komoly szakértelemmel, tapasztalattal rendelkező kollegákat, akik a fiatalokat és az ifjúsággal foglalkozó szervezeteket is képesek megszólítani. Hiszen fontos, hogy a közösségi terekben a helyben működő ifjúsági szervezetek is otthonra találjanak.

 Gondolom, az egyes régiókban, megyékben eltérőek a fiatalok igényei. Ezért is lényeges, hogy a közösségi terek működjenek együtt az adott önkormányzatokkal, civil szervezetekkel?

 –Természetesen, csak akkor van értelme egy közösségi térnek, ha működő közösséghez is kapcsolódik. Ezért lényeges a helyben működő civil és ifjúsági szervezetekkel, egyházakkal, és az önkormányzattal való együttműködés. A fiatalok számára az a fontos, hogy egységes formában kapják meg a szükséges támogatást és azokat a lehetőségeket, melyeket az adott megye vagy város biztosítani tud számukra. A közösségi terek így tudnak beépülni a térségek, települések mindennapjaiba. A közösség tér-hálózat szerepe azért kiemelkedő, mert ezáltal a települések, megyék egymástól is át tudják venni a jó gyakorlatokat, módszereket.

 Melyik szervezet kíséri figyelemmel, hogy mennyire sikeresen működnek ezek a közösségi terek, programok?

 –Az Új Nemzedék Központ egy állami intézmény, melynek feladata a projekt végrehajtása. Elsősorban tehát a Központ szakmai vezetése figyeli és elemzi, hogy hol és milyen mértékű támogatás szükséges az adott közösségi térnek a még jobb és eredményesebb működés érdekében. Emellett a minisztérium is nyomon követi a program végrehajtását, hiszen fontos, hogy minél többen részesüljenek a projekt lehetőségeiből.

 

Medveczky Attila