vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.03. 

OEP-átalakítás kérdőjelekkel

A folyamat részletei még nem ismertek, az okokat sem látjuk tisztán

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kifejezetten hatékonyan és stabilan működik, részt vesz az ellátásszervezésben, a döntés-előkészítésben, ezért nem tartjuk indokoltnak önállóságának megszüntetését – mondta lapunknak Dr. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség tanácsadó testületének elnöke, aki szerint a hivatalos döntés megszületése után a szolgáltatóknak és a Kórházszövetségnek azt kell megvizsgálniuk, hogy az új rendszerben miként lehet a legoptimálisabb működési feltételeket biztosítani.

 Mi a Kórházszövetség véleménye arról, hogy megszűnhet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár önállósága? A kormány terve szerint az OEP egy része a Magyar Államkincstárba, a másik pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumába (EMMI) integrálódik.

 – Ezzel kapcsolatban két sajtóközleményt is megjelentettünk. Mindkettő lényege, hogy akár az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, akár néhány egészségügyi háttérintézmény esetében – mint például az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az országos betegjogi képviselő rendszer, az Országos Vérellátó Szolgálat – kiállunk azok teljes körű függetlenségének megőrzése mellett. Az OEP jelen pillanatban az egyik olyan, legnagyobb pénzalapot kezelő szervezet, amelynek hazai történelmi hagyományai vannak. Ráadásul ez nem csak egy klasszikus pénzelosztó funkcióval rendelkező szervezet, hanem részt vesz az ellátásszervezésben, s az egészségpolitikát érintő döntések előkészítésében lényeges információkat tud adni, vizsgálatokat tud folytatni akár az EMMI, akár az ágazat különböző szereplői részére. Ezek a tények is indokolják az egészségügyi pénztár önállóságának megmaradását. A folyamat részletei még nem ismertek, az okokat sem látjuk tisztán. Nyilvánvaló, hogy minden ilyen átalakítás elvonja az időt és az energiát azokról az átalakításokról, amelyeket programjaiban nevesített az egészségügyi államtitkárság. Öt ilyen programot határoztak meg, s erről a szakmai szervezetekkel részletes egyeztetést folytattak.

 A Magyar Kórházszövetség tárgyalt a kormányzattal, vagy az illetékes államtitkársággal az OEP integrálásáról?

 – Különböző egyeztetéseken felvetődött ennek a lehetősége. A változtatást nem az egészségügyi államtitkárság kezdeményezte. Mi ezeken az egyeztetéseken is a már ismertetett véleményeinket hangoztattuk. Ráadásul azokat a megtakarításokat sem látjuk pontosan, amelyek felvetődnek ebben a kérdésben, hiszen nemzetközi szinten is azt mondhatjuk, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a statútumaiban leírt feladatait költséghatékonyan végzi, s jelen pillanatban az egészségügyi szolgáltatói rendszer is nagyon jól együttműködik az OEP-pel. Ez nem mondható el minden ilyen jellegű szervezettel, például az Államkincstárral kapcsolatban. A Kórházszövetség is kihangsúlyozta, hogy nem volt zökkenőmentes a kincstári rendszerbe, s a bérszámfejtés kincstári rendszerébe való áttérésre. Ez azért problematikus, mert ha ezeket az új feladatokat is csak így tudja ellátni az Államkincstár, akkor több száz egészségügyi szolgáltató működése is veszélybe kerülhet, ami nem megengedhető.

 Lázár János miniszter úr kijelentette: „az OEP elveszíti önállóságát, de a minisztériumon belül megfelelő szervezeti súllyal fogja ellátni feladatát.” Mit gondolnak erről?

 – Ha már a döntést faktumnak látjuk, és megtörténik az ilyen jellegű átalakítás, akkor azt mondhatjuk, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az elmúlt években is kifejezetten jól együttműködött az EMMI-vel. Korábban is a kormányzat hozta a politikai döntéseket, s az OEP végrehajtó szervezet volt, illetve olyan intézmény, amely számításaival alá tudta támasztani ezeket a döntéseket. Arról is tudni kell, hogy korábban annak a lehetősége is felmerült, hogy a feladatok másik része a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerül, akár ennek a lehetősége sem kizárt a végleges döntés meghozataláig.

 Az integrálás tehát már lezárt ügynek tekinthető?

 – Konkrét döntés még nem született. A véleményünket már elmondtuk, s mikor a hivatalos döntésről értesülünk, akkor a szolgáltatóknak és a Kórházszövetségnek azt kell megvizsgálniuk, hogy az új rendszerben miként lehet a legoptimálisabb működési feltételeket biztosítani.

 

Medveczky Attila