vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.10. 

Zsarolás és a kényszerbetelepítés veszélye

Brüsszel a betelepítésért cserébe pénzt ajánlana a városoknak

Az európai baloldal a nemzeti kormányokat megkerülve akarja végrehajtani a migránsok betelepítését, a városvezetőkkel tárgyalva– számolt be lapunknak a legújabb hazánkat is veszélyeztető tervről Hollik István. A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője hozzátette: „nem adjuk föl szuverenitásunkat, a magyar kormány elsőként Európában az emberekhez fordult a kvóta kérdésében, és népszavazást kezdeményezett.”

 Valóban az Európai Bizottság közvetlenül azokkal az önkormányzatokkal állapodna meg, amelyek vállalják bevándorlók befogadását?

 Sajnos ez igaz, de néhány héttel menjünk vissza az időben. Akkor jelent meg az Európai Bizottság legújabb javaslata, mely kimondja, hogy nem kötelező egyetlen egy tagállamnak sem befogadni migránsokat, de aki így dönt, annak a ráeső kvótát ki kell váltani –mintegy büntetésként –, mégpedig egy bevándorlóért 250 ezer eurót, vagyis 78 millió forintot kell fizetnie. A Bizottság javaslatán nem csak hazánk, hanem az összes visegrádi ország is felháborodott, sőt még a dániai migránsügyi miniszter tiltakozott. Tehát a javaslattal szemben óriási az ellenállás, mert ez nem más, mint zsarolás. Az európai országok közül elsőként mi jelentettük ki a javaslattal kapcsolatban, hogy Magyarország népszavazást tart ebben az ügyben, és ellenezzük a kényszerbetelepítést, mert minden népnek joga van eldöntenie, hogy kivel akar együtt élni, és kivel nem. A nagymértékű ellenállás miatt az európai baloldal bevándorláspárti politikusai belátták, hogy ez a javaslat megbukott, ezért újjal álltak elő. Ez pedig a német Dei Zeit napilapban jelent meg, és Sigmar Gabriel német alkancellár, az SPD elnöke, és egy portugál baloldali EP-képviselő fogalmazta meg. Leírják, hogy nem uniós tagállami kormányokkal, hanem baloldali önkormányzatokkal kellene megállapodni a migránsok befogadásáról. Tehát az Európai Bizottság kerülje ki a nemzeti kormányokat, és ne is vegye figyelembe az emberek véleményét. Brüsszel a betelepítésért cserébe pénzt ajánlana ezeknek a „befogadó” városoknak, sőt a javaslat szerint a migránsok még bele is szólhatnának abba, hogy melyik országba, illetve városba helyezzék el őket. A Fidesz és a KDNP arra kéri a kormányt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ez a javaslat ne váljon hivatalossá. Magyarország tekintetében, ha megnézzük, hogy ez a baloldali tervezet mennyire jelent konkrét veszélyt, akkor csak vissza kell emlékeznünk Martin Schulznak, az Európai Parlament baloldali elnökének kijelentésére: „Szeged egy elkötelezett baloldali város, ahova biztosan lehet menekülteket telepíteni”. Azóta a kormánypárti országgyűlési képviselők és a szegedi képviselőtestület Fidesz-KDNP frakciójának tagjai folyamatosan kérik Botka László polgármestert, hogy foglaljon állást ebben a kérdésben. Botka nem volt hajlandó válaszolni, csupán ironikus, és a témát elviccelő félmondatokat hallottunk tőle. Egyszer azzal próbálta kikerülni a válaszadást, hogy azt mondta: senki nem gondolhatja komolyan, hogy az Európai Bizottás éppen Szegeddel, vagy bármelyik más várossal kezd el tárgyalni. Most azt láthatjuk, bármennyire is elképzelhetetlennek tartotta ezt Botka, a német alkancellárnak éppen az a javaslata, hogy a Szegedhez hasonló városokkal egyezzen meg a Bizottság, és így szórja szét a migránsokat. Álláspontunk szerint ez teljességgel elfogadhatatlan, ugyanúgy, ahogy a kötelező betelepítési kvóta, ami a nemzeti kormányok, és a polgárok véleményét figyelmen kívül hagyva akarna migránsokat ráerőltetni az országra.

 Mit kaphat Botka László az EU vezetésétől cserébe, ha Szegedre jöhetnek a migránsok?

 –Mindenkinek a képzelőerejére bízom, hogy Botka miben állapodna meg, s mit kapna érte cserébe. Tény, hogy a Die Zeitben megjelent írásban az szerepel, hogy az Európai Bizottság úgy tegye meg ezt a javaslatot az önkormányzatok felé, hogy nekik pénzt ajánljon fel. Az összegből lakásokat lehet építeni, vagy vásárolni a migránsok számára.

 Tegyük föl, hogy Szeged befogad menekülteket. De mi a garancia arra, hogy nem hagyják el a várost, és nem veszélyeztetik más települések biztonságát?

 – A kérdés jogos, erre nincs garancia. Ez a javaslat, ahogy a korábbiak is, betarthatatlan. Emellett abszolút ellentétes az EU alapszerződésével. Tudjuk, hogy a 2015-ben elfogadott kötelező betelepítési kvóta alapján szétosztandó 120 ezer migráns közül eddig az Európai Bizottság csak négyezret osztott szét. Tehát ennek a 120 ezernek – természetesen ez a szám körülbelül megtízszereződött 2015 végére, mert tavaly 1,5 millió migráns érkezett Európába – még a töredékét sem tudták szétosztani, s tudjuk, hogy még a letelepítettek nagy része is, élve a schengeni egyezmény adta lehetőségekkel, más államba ment át. Tehát, ahogy jelezte a kérdésében, ez egy teljesen életszerűtlen javaslat, s ki tudná meggátolni a migránst abban, hogy máshová költözzön Szegedről?

 A rendőrségre is nagyobb terhet róna ez a javaslat?

 –Ez egyértelmű, és éppen a javaslat biztonsági kockázatát mérlegelve mondja azt a magyar kormány, hogy ezzel is semmibe veszik az emberek, és a nemzeti kormányok véleményét. Ezért van szükség népszavazásra, ami a legerősebb tiltakozási forma, s amit a bevándorláspárti erők folyamatosan támadnak, legutóbb az Alkotmánybíróságon támadták meg az erről szóló parlamenti határozatot. Egyébként Európában egyre többen osztják az álláspontunkat, ennek köszönhető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Schengen 2.0 javaslatcsomagja is bekerült az uniós külügyminiszterek május 23-ai találkozóján elfogadott nyilatkozatba. Ebben a javaslatcsomagban olvasható, hogy biztosítani kell a külső határok, valamint az EU-s állampolgárok rendszeres ellenőrzésére vonatkozó, már meglévő EU-s és schengeni jogszabályok tényleges érvényesülését, és a menekültügyi eljárásokat az EU területén kívül, zárt és őrzött hotspotokon kell lefolytatni, az EU területére történő első belépés előtt.

 Elképzelhető, hogy nemzetközi és a hazai baloldal azt várja, hogy a betelepülők idővel az ő jelöltjeikre szavaznak?

–Ez nem is kérdés, hanem tény, hiszen látjuk, hogy a korábbi időszakban Európa bizonyos államaiba– így Belgiumba, Franciaországba – érkezett bevándorlók alapvetően a baloldalt támogatják, de ezt mutatják az ausztriai elnökválasztás eredményei is-

 

Medveczky Attila