vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.10. 

Csorja Gergely: A Jobbik veszélyessé válhat

Vona Gábor elérte, amit akart. Megbízható emberekkel vette körül magát és a hétvégi kongresszuson az elnökségből kipucolta ellenfeleit. Vona terve, hogy 2018-ban legyőzi a Fideszt, ugyan így sem reális, de kétségtelen, hogyha be tud állítani maga mögé jelentős támogatókat, például Simicska Lajost, akkor sok szavazót elvihet a Fidesztől. A kormány és a Fidesz ellen körvonalazódó újabb amerikai offenzíva is azt célozza, hogy 2018-ban egy sok hasonló méretű pártból álló országgyűlés álljon fel, ahol a Fidesz lehet ugyan a legerősebb, de egyedül nem tud kormányozni. Ehhez kapóra jöhet a középpártosodó Jobbik.

Mégis nehéz helyzetben van Vona. Egyrészt az oroszok bármikor bejelenthetik igényüket, hogy a támogatásért cserébe most már kérnének is valamit a párttól, másrészt nem valószínű, hogy Novákékat, a most kiebrudalt korábbi elnökségi tag csoportját el tudná hallgattatni. Márpedig a korábbi elnökségi tag sajátos életútja vagy hogy a kuruc.info még ma is működhet, már korábban is felvetette annak lehetőségét, hogy Novák mögött több van egyszerű hőzöngésnél.

Novák a kongresszus előtt finoman meg is lebegtetett néhány ügyet, például hogy a Jobbik székházát Vona egy egyszemélyes kft.-be akarta kivinni. Kétséges, hogy Vona be tudja tömni Novák és a többi száját hosszútávon, és az is kétséges, hogy a hőzöngők mögött állók meddig hagyják szó nélkül Vona középpárti álmait.

Akárhogy is, a Jobbik veszélyes lehet az elkövetkező időszakban. A kongresszuson elértekből ugyanis az derült ki, hogy Vona képes hosszú távra tervezni, és ha az elkövetkező két évben a Fidesz nem talál egy rezsicsökkentés vagy migránsválság erejű új témát és emellett az amerikai külügy és a szolgálatok újra ráfordulnak a kormányra, mint tették 2014-ben, akkor a Jobbik komolyan megerősödhet.

Persze éppen ez akár el is tántoríthatja az amerikaiakat a durva támadástól. A Fidesz és a kormány ekézésével ugyanis egy jelentős orosz befolyású pártot erősíthetnek meg, ami nem tűnik ésszerűnek amerikai szempontból.

Akárhogy is, a Jobbikban megjelenő sokféle gyanús befolyás és csoport, valamint Vona céltudatos hatalomakarása veszélyessé teheti a pártot Magyarország jövőjére.