vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.10. 

Ukrajna elutasítja az Oroszország elleni uniós szankciók fellazítását

Az Európai Uniónak ki kell tartania az Oroszországot sújtó büntetőintézkedések mellett, visszavonásuk feltétele csak az ukrán válság rendezéséről szóló minszki megállapodás valamennyi pontjának végrehajtása lehet – mondta Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter Berlinben.

Az ukrán diplomácia vezetője a német külügyminiszterrel, Frank-Walter Steinmeierrel folytatott megbeszélése után tartott közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a várt hatással éppen ellenkező következményekkel kell számolnia mindazoknak, akik a szankciók fellazítását sürgetik.

Az EU-nak szolidaritást kell vállalnia Ukrajnával, “erkölcsi felelőssége” miatt és saját biztonsága érdekében. Ezért a szankcókat a minszki megállapodás végrehajtásának befejezéséig fenn kell tartani – mondta.

Mint mondta, az egykori Nyugat-Berlin 1948 júniusa és 1949 májusa közötti szovjet blokádja idején is az állhatatosság, a kitartás hozott eredményt a Nyugatnak.

Hangsúlyozta, hogy nem áll jól a válság békés rendezésének ügye, a kelet-ukrajnai válságövezetben csak az utóbbi hetekben 15 katona esett el, és a szakadárok a frontvonal teljes hosszán megsértik a tűzszünetet.

Frank-Walter Steinmeier elmondta, hogy nincs szó a szankciók fellazítására irányuló törekvésről, Németország csupán azt javasolja, hogy fontolják meg, miként lehet a szankciók eszközét “okosabban” használni, hatékonyabban ösztönözni Oroszországot a minszki folyamat előmozdítására.

Kiemelte, hogy egyetért az ukrán külügyminiszterrel abban, hogy nincs előrelépés a békefolyamatban.

Angela Merkel kancellár sem lát lehetőséget a szankciók megváltoztatására – mondta Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő szerdán berlini tájékoztatóján.

Azonban felidézte a G7 csoport május végén Japánban tartott csúcstalálkozója zárónyilatkozatának vonatkozó részét, miszerint a szankciók fenntartása közvetlenül összefügg a minszki megállapodás végrehajtásával és azzal, hogy Oroszország tiszteletben tartja-e Ukrajna szuverenitását, és a büntetőintézkedéseket “lépésenként fel lehet számolni, amint Oroszország eleget tesz ezeknek a kötelezettségeinek”.

Az EU 2014 augusztus 1-jei hatállyal vetett ki szankciókat Oroszország ellen az ukrajnai Krím félsziget bekebelezése és a kelet-ukrajnai válságban játszott szerepe miatt. Az orosz védelmi-, pénzügyi- és energiaszektort sújtó büntetőintézkedések július végéig hatályosak.

 

Forrás: MTI