vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.15. 

MEGJELENT A MAGYAR FÓRUM 24. SZÁMA!

A tartalomból:

Märle Tamás: Na, ugye!

Amióta az eszemet tudom, arra vártam, hogy a válogatott kijusson egy világeseményre, és amióta az eszemet tudom, nem láttam ilyen intelligensen játszani a nemzeti tizenegyet. A legderűlátóbb szurkolók sem számítottak arra, hogy egyedül a világbajnok németek győznek akkora arányban az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, mint a mieink. Szalai Ádám és Stieber Zoltán nagyszerű góljaival felülmúlva a sógorokat, tiszteletet parancsolóan mutatkoztunk be 44 év kihagyás után a 2016-os franciaországi kontinensviadalon. Az ováció közepette nem lehet nem megemlékezni Dárdai Pálról, aki alatt valami elindult, akinek köszönhetően gyökeres fordulatot vett a válogatott játékosok hozzáállása. Természetesen Bernd Storck érdemeit sem hanyagolhatjuk el, aki tökéletesítette a pótselejtezőre elődje munkáját, a keddi napon pedig magyarok millióit örvendeztette meg olyan labdarúgókkal, akik valóban érdemessé váltak a címeres mez viselésére. Most aztán fanyaloghat Farkasházy Tivadar és a többi, hőböröghetnek a magyar játékosok és a felépült stadionok láttán.

 Csurka István: MEGÜTI A BOKÁJÁT

Az eljárás ezzel kitért a párt által megjelölt irányból, avagy – ezt máig sem tudom biztosan – éppen ezekkel a baráti tanúsításokkal és mellém állásokkal állt rá egy, az Aczél gonosz fejében megfogant pályára. Zsidó barátai mentik meg a zsidózó Csurkát. S ezt éppen ő szervezi meg, aki ekkor már célba vette a lukácsista filozófusokat, szociológusokat. Körmönfont játék volt ez. Ezt a védelmet számomra természetesen nem kellett neki a barátaimmal megbeszélnie, s főként nem megszerveznie, erre mérget vehetett. Bármennyire nehezteltek is rám, a személyes barátság és az írói minőség többet jelentett nekik. Megismertük egymást az éjszakák mélyén, nehéz emberi helyzetekben, és közös volt a sorsunk, nemcsak a zöldasztalnál és a zöld gyepen, hanem az irodalmi életben is: nem egyforma mértékben, de valamennyien a rendszer üldözöttjei közé számítottuk magunkat. Zelk a Hűség és Hála éneke óta börtönt szenvedett ’56 után, Déry is, és 1956 után egyikőjük sem lépett vissza a pártba, noha Zelk és Vas már a harmincas években, s a háború alatt is kapcsolatban állt Aczéllal. De ezenfelül, és mindenekelőtt a minőség összetartó kötelezvénye fűzött össze bennünket, és állt közénk és a hatalom közé.

 Gyurcsány mindenkit legázol, egyeduralomra tör

Gyurcsány így üzent az ellenzéknek: ez volt a sunyi MSZP utolsó dobása, az MSZP-nek buknia kell, hatalmas pofont kevertek le a választók az MSZP-nek, a szocialisták ocsmányul felrúgták a megállapodást: képtelenek akár csak egyszer az életben korrekt módon viselkedni, az MSZP örökre elásta magát, sunyi, aljas, az összefogás kerékkötője, a választókat hülyének nézi, álszentül sopánkodik, pedig egyértelmű, ő a hunyó, botot dugott az összefogás küllői közé, az MSZP ocsmányul lebőgött. Hont András vagy Ceglédi Zoltán félremagyarázók. (Ők nem Gyurcsány-hívők.)

 Oscar Wilde: „Az oktatás elismerésre méltó dolog, de nem árt, ha időnként eszünk be jut, hogy amit valóban érdemes tudni, nem tanítható.”

Tanítanék! – üvöltik Pukliék.

Mire? – kérdezzük mi.

Néhányan kalandvágyból kilátogattunk az SZDSZ legutóbbi puccskísérletére. Megállapítottuk, pont, mint azon a régi taxisblokádos őszön, most is felvonultattak elégedetlen, vérben forgó szemű proletárokat. Az azonosságon nem rendültünk meg. Nem úgy a tőlünk hallótávolságban állók csoportjának verbális minőségén. Ezen felül a nem elhanyagolható hónalj és alkoholszag kevercse által fellépő sokkhatás hamar hazaűzött bennünket, és a hangnem, mely a közönség ezen részében uralkodott. Szó szerint képtelenségnek tartjuk leírni azt a moslékot, a tömény trágárságok tömegét, amely a pofájukat elhagyta, csak az olyan kiszólásokat idézzük, mint: „szívesen kidönteném a belét”; „ba..meg, nem kell itt demokráciázni, garantálom, ha rajtam múlik, a kölkeivel együtt kerül bitófára”. Gyomorforgató volt. Hazafelé felidéztük Utassy Jóskát, aki 1969-ben megmondta: „Akkor lehetne demokráciáról beszélni, ha például édesanyám a Március 15. téren felállhatna a kis sámlijára, és szidhatná a kormányt.” Ma a kormány szidásához nem kis sámli, hanem újságok, rádiók és tévék sora áll rendelkezésre. Most a demokrácia hiányáról panaszkodni nevetséges és kontraproduktív.

 Újabb milliárdok a kertészeti ágazatnak

A benyújtott pályázatok minősége a mérvadó

Új agrár-környezetgazdálkodási pályázatot hirdet a nyár folyamán a Miniszterelnökség, melynek keretében a szőlő- és gyümölcstermesztők számára 15 milliárd, az állattenyésztők részére 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Az új pályázati felhívás, új kiválasztási szempontok alapján, újfajta pontozással kerül meghirdetésre, melynek keretében a gazdálkodók a 2017 és 2021 közötti időszakra tudnak kötelezettséget vállalni és pályázni – szögezte le Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki azt is kifejtette, hogy az agárvállalkozások, a családi vállalkozások akkor lehetnek igazán sikeresek, ha kiegészítő tevékenységet folytatnak.

 Innen, onnan – honnan?

Volt idő, amikor részben ezzel közel azonos címmel – a „honnan?” mai újítás – sorozatosan láttak napvilágot írásaim például a havonta 23-án, megjelenő Igazunk ’56-ban, az ezredforduló éveiben. Ekkoriban más sajtótermékekben olvasható érdekességekre építve, ezeket saját tapasztalataimmal, véleményemmel kiegészítve adtam tovább.

Lehet, hogy érdemes lenne visszatérni a jól bevált módszerhez? Lehet – adom meg a biztató választ saját kérdésemre.

CIA (Központi Hírszerző Ügynökség)-ügynök ölte meg Marilyn Monroe-t, mert F. Kennedy elnök mellett Fidel Castróval is ágyba bújt. A parancsot Jimmy Haywarth adta a feladatra kijelölt ügynöknek, Norman Hodgesnek, aki a kábítószerrel is élő asszony vérébe klorálhidrátot és barbiturátot fecskendezett, amikor kábán pihent a hálószobájában. Nemzetbiztonsági okokból egy szexbotrányt kellett ezzel a gyilkossággal eltussolni. Felmerülhet az emberben olyan kérdés is, hogy a CIA kinek vagy minek a fennhatósága alatt működik?

 A megőrizve megújítás szellemében

Új vásárcsarnok és kulturális központ épül Újpesten

Május 23-án került sor az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. megbízásából épülő Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont alapkőletételére a Szent István téren. Wintermantel Zsolttól, Újpest polgármesterétől megtudtuk, hogy a piac megújítása az újpestiek igényei szerint valósul meg. Kérésüknek megfelelően a piac megmarad Újpest szívében, és az új építése közben egyetlen napra sem zárják be a vásárcsarnokot.  

Mindent akarok, de azt most rögtön

107 ezer bruttóval növelik az orvosok és ápolók fizetését? Miért az övéket, miért nem az enyémet? Olcsóbb lesz a baromfi- és a sertéshús? És a marha? A felújított Széll Kálmán téren miért nincs több zöld terület? Mi az, hogy három hónapot csúszott az átadása, és amúgy is minek kellett átnevezni? A miniszterelnökség minek költözik a várba? Miért erre költik a pénzünket, aminek a nagyját persze lenyúlják! Önkormányzatiságról meg már nem is beszélhetünk! Miért pont Dunaújváros kapott sokmilliárdos állami támogatást? Ingyen étkezést biztosít már a téli, tavaszi, nyári és őszi szünetben is a kormány? Miért nincs minden családnak olyan jövedelme, hogy erre ne legyen szükség? Kijutott a válogatott az EB-re? Na, ezeknek biztos nem szurkolok! Miért akarunk olimpiát rendezni? Úgyis csak bukunk vele egy csomó pénzt! Első és második osztályban minek lesznek 30 percesek az órák? Hogyan fognak utána átállni a gyerekek a 45 percre? Mi az, hogy pénzeljük a határon túliakat, amíg itt nem dőzsöl mindenki?

Mentalitás lett az elégedetlenségből. Alapvetően semmi se jó, mindenki rosszul végzi a dolgát, mindenki lop és ennél már nincs lejjebb. Jó csak az lehet, ami kimondottan velem történik, de most azonnal! Pontosabban, ha az én pénztárcám lesz hirtelen jócskán vaskosabb.

 Európai szintre emelkedett a Fidelitas javaslata

Hiteltelen a Jobbik „cukiságkampánya”

Idei második tanácsülését tartotta, ezúttal Bukarestben az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP. A május 19–22. között sorra került rendezvényen a Fidelitas kezdeményezésére határozatot fogadtak el a diabétesz megelőzése érdekében teendő széles körű európai összefogásról. Böröcz Lászlót, a Fidelitas elnökét ezen kívül a Juhász Péter által gründolt Millának a határon túli magyarok megsértéséről, a jobbikos állatmenhely-anomáliáról, az Országos Pályaorientációs Hétvégéről és a szabadegyetem programjairól kérdeztük.

 Magyar rendőrök az Európa-bajnokságon

Megosztottuk információinkat szurkolóinkról, azokról is, akik kockázatot jelenthetnek

A mérkőzések alatt egyenruhában, kényszerítő eszközök nélkül, magyar nemzeti színekkel is ellátott különleges mellényben dolgozunk közösen a francia rendészeti szervekkel – közölte Druskóczi Krisztina alezredes, az ORFK munkatársa, akit a delegáció feladatköréről kérdeztünk.

 Apaszerep – férfimodell

Azok a férfiak, akik harmonikus családi környezetben élnek, egészségesebbek

A kormány lehetőséget kínál az apáknak, hogy ugyanolyan aktívan vegyék ki részüket a gyermeknevelésből, mint az anyák – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, s hozzátette: azt szeretnénk elérni, hogy „legyen trendi édesapának lenni”.

 Műfaji sokszínűség a Gárdonyi Géza Színházban

A katarzis örök érvényű, soha nem évül el

Tizenhárom bemutatót tervez a következő évadra az egri színház. A „megtartva továbblépni” elvét kívánom követni – fogalmazott Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója, aki szólt a népszínházi színházeszményről, a bérletesek számának kimagasló növekedéséről, az örök érvényű katarzisról, a társulatépítésről és a műsortervről.

 Dr. Kövér László: Európa sorra adja fel korábbi elveit

Félidőben

Az Országgyűlés elnökének előadása a Nemzeti Fórum Kölcsey Körének rendezvényén

Úgy döntött a kormány, hogy a multikat is megadóztatja, vegyék ki részüket ők is a közteherviselésből. Ezután „háborús állapot” alakult ki, „a birodalom visszavágott”, az ország körüli „hisztériakeltés” pedig az Alaptörvény elfogadásakor csúcsosodott ki, pedig az Alaptörvény a korábbi alkotmányos berendezkedést tulajdonképpen érintetlenül hagyta. Látszólag a demokráciadeficit, a médiaszabadság körül folytak a viták, de valóban bosszúhadjáratot indítottak el hazánkkal szemben. Emlékeztetett, hogy az Alaptörvényben új elem volt a preambulum – a nemzeti hitvallás – és néhány fejezet, amely megfogalmazta azokat az értékeket, amelyek alapján a törvényalkotók szerint a közösség életét szervezni kell. Ezekben a fejezetekben olyan, a hazai és nemzetközi baloldal szerint botrányos dolgok szerepeltek, mint a Himnusz első sora – Isten nevével kezdődik az Alaptörvényünk –, a kereszténység, mint erkölcsi, kulturális talapzat, illetve az, hogy a házasságot egy férfi és egy nő kapcsolataként határozzák meg. A vitákat a kormány nem is értette először, mert azt gondolta, hogy az országgyűlés szuverén joga meghatározni azt, hogy miként képzeli el a magyar közösség értékrendjét. „A migránsválság kibontakozása után tudtuk meg igazán, hogy nem csak Magyarországról van szó” – szögezte le Kövér László.

 A nemzeti sorskérdések megértetése

Egyesületünk nem korlátozza tevékenységét Magyarországra, a határon túli magyar szakmabelieket is tagjai közé várja

Még februárban tartotta alakuló ülését a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete (TSzE), melynek bírósági bejegyzése áprilisban emelkedett jogerőre. Azóta sikerült néhány kötelező formaságnak eleget tenni, így nincs akadálya, hogy a nyilvánosság elé lépjenek. Nánay Mihályt, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnökét a céloktól, arról, hogy lehetséges-e objektív módon megközelíteni a történelemoktatást, az új tudományos eredmények felhasználási lehetőségeiről és a távlati tervekről kérdeztük.

 A debreceni forradalmi események – 1956

Október 23-án reggel a debreceni egyetemeken még megtartották az első órát, de ezt követően a hallgatók a Kossuth Lajos Tudományegyetem előtti térre vonultak. Ugyanis fiatal tanársegédek, hallgatók már pontokba fogalmazták az ifjúság politikai követeléseit. Tíz órakor pedig felolvasták az egybegyűltek előtt a húsz pontot, melyet elfogadtak, sőt elhatározták, hogy a megyei pártbizottság székházához vonulva követelik, hogy a megyei lap, a Néplap különkiadásában harmincötezer példányban hozzák nyilvánosságra a követeléseket. Transzparensek készültek, jelszavakat fogalmaztak meg, majd fegyelmezetten felsorakozva elindultak az egyetemisták a belváros felé. A nemzeti színű, de népköztársasági címer nélküli zászlóval a kezében Kozák József és két agráros lány haladt.

 Állítsunk közösen emléket 1956 hőseinek!

A Magyar Fórum heti és havi számaiban, internetes megjelenésein, valamint egy önálló kötettel kíván emléket állítani a magyar szabadságharcosoknak. Csatlakozzanak mozgalmunkhoz és segítsenek nekünk!

Várjuk szerkesztőségünkbe

fényképeik
mozgóképeik
rajzaik
hanganyagaik
visszaemlékezéseik
ritkaságaik
kiadatlan könyveik
cikkeik

bármilyen 1956-hoz kapcsolódó emlékük, relikviájuk eredetijét vagy másolatát. Segítségüket előre is köszönjük!

1956@magyarforum.hu

1092 Budapest, Ráday u. 32. III. emelet 3.

Aki anyagi támogatással szeretne hozzájárulni mozgalmunkhoz, annak támogatását az alábbi számlaszámra várjuk: 11712004-20341426-00000000; A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány. 1956 hősei a mi hőseink! Legyünk mindannyian büszkék rájuk!

 Keresse a heti Magyar Fórumot június 16-ától az újságárusoknál.

 Most érdemes előfizetni!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják, vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 Amennyiben csekken fizet elő, kérjük, igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük, olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

 KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

 Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.

 SWIFT (BIC) kód:

 OTP V-HU-HB

 IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 /https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2016. júniusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.