vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.17. 

Ferencvárosé az Év Kiállítása 2015 díj

József Attila életműve elválaszthatatlan kerületünktől

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület huszadik alkalommal hirdette meg pályázatát Az Év Múzeuma és hatodik alkalommal Az Év Kiállítása címre. Az Év Kiállítása pályázat célja, hogy kiemelje a legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást, egyben jó példákat mutasson fel a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra, és javítsa a magyarországi múzeumok közötti szakmai kapcsolatokat, együttműködést. Losonczy Attilát, a ferencvárosi József Attila Emlékhely vezetőjét kértük föl egy rendhagyó tárlatvezetésére.

 Az Eszmélet című kiállítással nyerték el a díjat, amihez szerkesztőségünk nevében gratulálunk! Mit kell tudni erről a kiállításról?  

– A kiállítás először 1964. április 11-én nyílt meg az első hivatalos költészet napi megemlékezésen. A megnyitóbeszédet Kassák Lajos mondta – ő szorgalmazta, hogy április 11. a Magyar Költészet Napja legyen. Kassák és számos költő, irodalomtörténész szerint József Attila teremtette meg a modern magyar költészetet, ezért esett a választás az ő születése napjára. Az emlékhely, amely a Ferencvárosi Művelődési Központ része, több fel- és megújítást követően (1975, 1995 és 2002) tavaly április 11-én nyerte el jelenlegi állapotát. A Ferencvárosi Önkormányzat uniós forrásból és az Új Széchenyi Terv keretéből – a József Attila Terv alapján – minden eddiginél nagyobb teret biztosított a költő emlékének ápolására. A Pulszky Társaság – indoklása szerint – azért szavazta nekünk az Év Kiállítása fődíjat, mert viszonylag kis területen, egyetlen kiállítótérben egy egész élettörténetet mutatunk be igényesen, átláthatóan, a legkorszerűbb interaktív eszközök segítségével.

 Milyen tárgyakkal, írásokkal találkozhat az, aki betér a Gát utca 3-as számba?

 –József Attila után kevés tárgyi emlék maradt fenn. Kiállítóterünkben zsebóráját, egyik töltőtollát, levéltárcáját, cigarettatárcáját, pénztárcáját őrizzük a kéziratok és fényképek mellett, melyek úgynevezett nemes másolatok, azaz az eredetivel tökéletesen megegyezőek. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai – H. Bagó Ilona, Széki András és Kemény Gyula – a költő családjáról, szerelmeiről és pályatársairól megdöbbentően sok fotográfiát válogattak össze. A látogatók érintőképernyős monitoron, egy, az 1900-as évekből származó Ferencváros-térképen, helytörténeti tájékoztatót és József Jolán emlékezéseit olvashatják. A kiállítótér közepére egy szintén érintőképernyős „életfa” került – egy stilizált farönkről van szó –, amelyen négy témában találhatnak információt az érdeklődők. Évgyűrűin a megjelölt pontokat és vonalakat megérintve megjelennek József Attila életének fontosabb eseményei, szakaszai, korhű dokumentumok által illusztráltan. Megismerhetjük a költő számára legfontosabb nyolc nőalakot fényképekkel és életrajzi adatokkal. Játéklehetőségekről is gondoskodik az életfa; szóhalmazokból verseket lehet összeállítani, ismert szólásokat és idézeteket lehet beazonosítani egy-egy programban. A falakon hét audiopont található, ahol hatvan József Attila verset és néhány írást hallhatnak, neves színművészek és előadók tolmácsolásában.

 Milyen a kapcsolatuk a Petőfi Irodalmi Múzeummal?

 – A Petőfi Irodalmi Múzeum jelenti számunkra a szakmai hátteret. A kiállítás anyagát a múzeum munkatársai állították össze. H. Bagó Ilona írta az irodalmi forgatókönyvet, Kemény Gyula a látványtervet készítette el, az arculattervezés és tipográfia pedig Széki András munkája. A belsőépítészeti terveket Mag Ildikó készítette.

 Múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek?

 – Az emlékhelyhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások fő célja a Ferencvárosban született költő gyerekkorának, életkörülményeinek, munkásságának felfedeztetése, József Attila verseinek megismerésére, megértésére, és a helytörténeti ismeretek bővítése. Külön tartunk foglalkozásokat az általános és a középiskolások számára, a korosztályok igényeinek megfelelően, amelyre telefonon lehet előzetesen bejelentkezni.

 Tudtommal a ferencvárosi diákoknak a belépés díjtalan. Elérték, hogy minél több IX. kerületi iskola látogassa meg ezt a nívós emlékhelyet?

 – Természetesen. Nagyon nagy az érdeklődés, amit úgy értünk el, hogy megerősítettük kapcsolatainkat a kerület iskoláival. Rendezvényeinkről külön értesítést küldünk, de nemcsak a ferencvárosi, hanem a többi fővárosi és a vidéki iskoláknak és tankerületeknek is. Így mára országos hírűvé vált az emlékhely. A tavalyi megnyitó óta közel 7000 látogatónk volt Levél községtől Gödön át Szegedig szinte minden megyéből. Az érdeklődők túlnyomó többségét persze a diákcsoportok alkotják. Ezt az interaktív kiállításnak köszönhetjük, a fiatalok számára kevésbé vonzó a passzív szemlélődés.

 Igaz, hogy drámapedagógiával is foglalkoznak?

 – Drámajátékokat, irodalmi drámaórákat szervezünk különböző korosztályoknak, amelyeket Z. Mezei Erzsébet vezet. Ő a kerületi Medáliák Művészeti, Kulturális és Oktatási Egyesület elnöke, akinek nevéhez több irodalmi rendezvény is fűződik, többek közt az „Így írtok ti” pályázat. A foglalkozásokon a diákok röviden megismerik József Attila életét, Ferencvárosban eltöltött éveit, s ezt követik a játékos feladatok.

 

Medveczky Attila