vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.17. 

Csorja Gergely: Kirúgták Novákot, avagy mit hagytak az oroszok a spájzban

Az alvilági bohózat, mely lényegében a Jobbik története, újabb fordulathoz ért. Vona Gábor kirúgta Novák Elődöt a frakcióból. Novák erre állítólag visszaadja a mandátumát.

Novák eltávolítása a Jobbik kongresszusa előtt kezdődött. Vona élt vétójogával, és nem hagyta, hogy Novák alelnöknek jelölje magát. Novák ennek ellenére elindult, előtte programnak beállított odamondással, fenyegetésnek felérő irattal puhította a tagságot. Sikertelenül. Így aztán némi háborgás után, különösebb botrány nélkül felállt az új elnökség. Miután Vona megígérte, hogy Novák maradhat „szakpolitikus”, megszavaztatta az elnökséget, hogy Novákot hívják vissza a frakcióból.

Novák ügyesen kitalált kommunikációs panellel reagált kirúgására. A Vona vezette tékozló fiú, a Jobbik, akárhogy is, de az ő gyermeke, így most ő bölcsen, tisztességgel a háttérbe vonul, és aggódó tekintetét a Jobbikon tartja, hogy aztán a megtért gyermeknek megbocsáthasson.

A háttérben azonban óriási játszma zajlik. A titkosszolgálatokban kialakult egy érzékletes kifejezés. Spájzolásnak hívják azt az eljárást, amikor kompromittáló iratokat, felvételeket, tényeket gyűjtenek az ellenfélről, hogy azokat a megfelelő időben kijátszhassák, fenyegethessenek vele, végső esetben nyilvánosságra hozhassák.

A Jobbikban mindenki spájzolt. Spájzoltak a prominensek, de spájzoltak a szolgálatok is, és bizonyosan spájzoltak az oroszok is. Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője bizalmas kapcsolatban volt a nemrég kémkedés miatt letartóztatott lengyel politikussal, Mateusz Piskorskival. Piskorski letartóztatása után nem sokkal Vona kinyírja Novákot. A spájzolók világában ritka az ilyen véletlen egybeesés. De vajon mit spájzolt Novák?