vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.17. 

A lengyelországi kémelhárítás letartóztatta Mateusz Piskorskit

A lengyel Belbiztonsági Ügynökség különleges egységei letartóztatták az oroszbarát Változás párt (Zmiana) vezetőjét, Mateusz Piskorskit. Házkutatást tartottak a párt irodájában és a tagok otthonában. A lengyel politikus a jobbikos Gyöngyösi Mártonnal is találkozott. Ez az ügy is jól mutatja, amire már korábbi elemzéseinkben felhívtuk a figyelmet: az európai populista és radikális jobboldal egy része a Kreml-közeli körök befolyási övezetévé vált, ami egyre több európai kormányzatot sarkall aktív válaszlépésekre.

A lengyel titkosszolgálat (Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego, ABW) ugyan még nem adott ki hivatalos közleményt a történtekről, de belső források szerint az intézkedések mögötti gyanú „Oroszország részére történő kémkedés”. Piskorskit az újságírók nem tudták elérni, helyette pártja adott ki egy nyilatkozatot:

„Ma reggel a Belbiztonsági Ügynökség házkutatást tartott a Változás pártnál és a párttagok otthonában adathordozók, dokumentumok stb. után kutatva. Véleményünk szerint az ilyesfajta akció a politikai elnyomás egy formája és megfélemlítésre alkalmas politikai hangulatot teremt (…).”

Mateusz Piskorski az Önvédelem párt tagja volt, 2015 februárjában hozta létre nyíltan oroszbarát pártját a Változást, amelynek élén a Putyinnal való megbékülés politikáját tűzte napirendre. A politikus 2014 márciusában a jobbikos Kovács Bélával együtt vett részt európai választási megfigyelőként a Krím elszakadását célzó referendumon. Azt tanúsította, hogy a népszavazás legitim és demokratikus volt. Véleménye szerint nem történt „orosz katonai invázió” Kelet-Ukrajnában, inkább az ukrán állam „mondott csődöt”, a szeparatisták orosz támogatása pedig „természetes reakció” egy olyan helyzetben, amikor „ukrán nacionalisták” fenyegetik őket.

Pártja a 2015. októberi lengyel választásokon nem ért el értékelhető eredményt, februári alakuló közgyűlésére meghívta Novorosszija egyik képviselőjét, azonban a varsói hatóságok az illetőt terrorista cselekményben való részvétel miatt nem engedték be Lengyelország területére. Piskorski tavaly novemberben a kelet-ukrajnai választásokon vett részt újból megfigyelőként, ahol találkozott Alekszandr Zaharenkóval, a Donyecki Népköztársaság elnökével is. A politikus az orosz Sputnikon és Russia Today oldalakon lengyel szakértőként és megfigyelőként nyilatkozik.

A lengyel titkosszolgálat várhatóan nyilvánosságra fogja hozni a letartóztatás mögött álló konkrét vádakat. Ugyan Piskorski egyik megnyilatkozásában tagadta, hogy a „Kreml ügynöke” volna és pártja orosz pénzügyi támogatásban részesülne, de a szervezet már korábban a lengyel Nemzeti Biztonsági Tanács látókörébe került. Egy magas rangú lengyel kormányzati politikus a Financial Timesnak adott kommentárjában a pártot „egyértelműen oroszbarátként” és „felforgatóként” jellemezte. A szintén a politikus vezette Geopolitikai Elemzés Európai Centruma elnevezésű think tank egyértelműen összefonódott orosz választási megfigyelési tevékenységgel a poszt-szovjet térségben, a Newsweek tényfeltáró cikke szerint pedig a szervezet feltételezhetően Moszkva révén finanszírozta választási megfigyelői tevékenységét, miközben szorosabb kapcsolatot ápol az orosz titkosszolgálattal. Piskorskit ráadásul személyes ismeretség fűzi az eurázsiai–orosz nagybirodalmi ideológiát kidolgozó Alekszandr Duginhoz.

Dugin magyar kapcsolatai között szerepel Vona Gábor, Kovács Béla, Gyöngyösi Márton.

Meghívottként előadást tartottak a moszkvai Lomonoszov egyetemen Oroszország szerepéről a világ „amerikanizálódásának” kiegyensúlyozásában. A lengyel politikussal Gyöngyösi Márton a Jobbik külpolitikusa és parlamenti képviselője 2015-ben találkozott saját bevallása szerint a Donyecki Népköztársaságban választási megfigyelőként.

 

Cz.