vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.22. 

MEGJELENT A HAVI MAGYAR FÓRUM JÚNIUSI SZÁMA!

A tartalomból:

MAGYAR ÍRÓK MAGYARORSZÁG TERÜLETÉÉRT

VÉRZŐ MAGYARORSZÁG Magyar írók Magyarország területéért

szerkesztette: Kosztolányi Dezső, Budapest, 1928.

Horthy Miklós: Hazáért

Hazáért: e szó fogalmának jegyében álljon csatasorba minden magyar író és költő. A háború fegyverei elhallgattak, szólaljanak meg a múzsák. Lelkesítsenek, acélozzák meg a lelkeket, az elszakított magyar földekre vigyenek reményt és kitartást, a megmaradt magyar földeken élesszék a hazaszeretet tüzét. Az eszmék és gondolatok harca, ha az a legnemesebb érzés, a hazaszeretet szárnyán lendül a magasba, ellenállhatatlan, annak tere végtelen. Eszmének, gondolatnak, hazaszeretetnek nem lehet mesterséges határt vonni, az minden határon át és mindenekkel szemben diadalmaskodik.

 A három béke közül, amelyek Közép-Európa térképét újjáalakították, az utolsó és a legesztelenebb volt a trianoni. Ez ahelyett, hogy egyszerűsítette volna a nemzetek meglévő keveredését, még inkább bonyolította ezt a kérdést. Olyan mély az elégedetlenség, amelyet ez teremtett, hogy minden elfogulatlan utazó, aki a kontinensnek ezen a vidékén jár, tisztán látja az elkövetett hibák jóvátételének szükségességét. A közép-európai államok mostani határai önkényesek és nem gazdaságosak. De van ennél még sokkal nagyobb veszedelmük is. Igazságtalanságuk állandó veszedelme Európa békéjének. Azok a kezek, amelyek a mai politikai helyzetet létrehozzák, jövő háború magvait vetették el. A békeszerződés által teremtett új állapot bizonytalanságát bizonyítja az a tény, hogy három közép-és kelet-európai állam: Jugoszlávia, Románia és Csehszlovákia azonnal szükségét érezte, hogy katonai szövetséget létesítsen Franciaország támogatásával a békeszerződés, de különösen Magyarországgal kötött trianoni békeszerződés fenntartására, amely nyilvánvaló hiányokat és igazságtalanságokat tartalmaz. Ez a szövetség, amelyet kis ántánt néven ismerünk, most is fennáll, bár a múlt évi konferenciáján a három állam állásfoglalása Magyarországgal szemben már szemmel láthatóan kevésbé agresszív volt, mint az elmúlt években. Ez a feledés kétségen kívül annak a hűségnek tudható be, amellyel Magyarország, bár állandóan protestál a békeszerződések tisztességtelensége ellen, annak kötelességeit mégis teljesítette. mint a mi hasonló törvényünk – minden jogot megszerzett arra, hogy ne kezeljük úgy mintha

újonnan alakult Balkánállam lenne.

(Lord Rothermere)

 Irredenta?...Írta: Herczeg Ferenc

Azzal tisztában vagyunk mi, de tisztában lehetnek ma már ellenségeink is, hogy valamire való magyar ember soha sem fog belenyugodni az ország földarabolásába. Képzelhető olyan helyzet, mikor nem lesz opportunus erről beszélnünk, de úgy sohasem fordulhat a világ, hogy a szívünkben is lemondjunk ezeréves örökségünkről. Ezt sem fegyverrel, sem szerződéssel, sem brutalitással, sem engedékenységgel nem fogják elérni ellenségeink, mert az ilyen lemondás ellenkeznék az ember ősi természetével. Bármeddig tartson is az idegen megszállás, mi azt mindig csak történelmünk egy végtelenül lealázó, de ideiglenes és átmeneti epizódjának fogjuk tekinteni, amilyen volt Mihály oláh vajda erdélyi, vagy Giskra-féle zsebrákok felvidéki kalandozása.

 A varázsló Írta: Bethlen Margit grófnő

Élt egyszer egy király. Nagy volt és hatalmas és büszke hatalmára. Mindenki ki körülötte élt földig hajolt meg előtte, ami különben célszerű is volt, mert ha véletlenül egyszer egy fej kiemelkedett a többi közül, azt menten leüttette. Így aztán szükségszerűen ő volt egész környezetében állandóan a legnagyobb és magasabb, ami önérzetét természetesen módfölött fokozta. De azért mindig élt a gyanúperrel, hogy hátha, elbújva valahol a háta mögött valaki mégis felmerészeli emelni fejét, s észrevétlenül hirtelen csak fölébe nő és azért, miként annakidején Hófehérke mostohája, ő is naponta kérdést intézett varázstükréhez. De persze nem azt, hogy ki a legszebb, hanem, hogy ki a legnagyobb és leghatalmasabb országában. Hosszú időn keresztül minden nap újból és újból megkönnyebülve és kielégített hiúsággal szemlélte tükrében saját képét. De egy idő múlva kósza hírek kezdtek keringeni valami csodálatos lényről, emberről, manóról, vagy varázslóról, akit megfogni nem lehet, jön és megy kénye-kedve szerint, emberek szívéből pompázó virágokat fakaszt, mindegyikéből más és mást, ahogy kedve tartja, néha kis, jelentéktelen szolgaszívéből nagy, hatalmas pálmafát, édesen daloló madarakkal rajta, máskor megérinti egy nagy úr szívét, és szamártövis erdő csírázik ki belőle. Néha fordítva is csinálja, de akár így, akár úgy, ő csak nevet és elsuhan, mielőtt megfoghatták volna. A kósza hírek a király füléig is eljutottak és egy nap, amikor tükrébe nézett, saját képe mögött egy hegyes süvegű, hosszú szakállú arc körvonalait vélte megsejteni.

 Az egyház a házassági kötések szentségét ezekkel a szavakkal fejezi ki: quod Deus conjunctu, homo non separet: amit Isten összekötött, azt ember ne válassza el. Hazánk területére is alkalmazható ez a mondás. Isten kötötte össze annak összes részeit, midőn ezt a szép országot a földbe fektetett őserők működése által megalkotta, annak, amivé lett: hegykoszorú-övezte, összefüggő folyamrendszerszegte természetes egységnek. Ember ne merészkedjék ezt megbontani, összetörni, feldarabolni; hatalmasabb a leghalmasabbnál a dolog természete, Istennek kézzelfogható akarata.

Apponyi Albert

 Integritás Írta: Rákosi Jenő

Európa nem tudja, hogy a magyar faj természete, józan okossága, munkabírása, katonai tulajdonsága és katonás szelleme, arisztokratikus gondolkozása, önérzete és magyar voltának öntudata, minden idegennel szemben való méltányos türelme és szerzett műveltsége által is fölötte áll értékben minden körülötte levő más fajnak.  

Nem, Nem, Soha! Írta: Dr. Szontagh Tamás, a TESZ országos elnöke

Kinek szívében és emlékezetében ne élne az a kedves, kerekded földrajzi kép, amely a magyar birodalom területét adja vissza? Dévényből kiindulva a termékeny Morava folyó mentén, a kies Vág völgyével egy közösen húzódó hegységet követve érjük el az árvái és liptói havasokat. Majd a Tátra festői láncolata kapcsolódik az északi Kárpátok vonulatához. A Keleti Kárpátok formás bércei levezetnek a brassói, fogarasi és nagyszebeni magas hegységhez. Elérve Orsovánál a Duna folyót, annak festői szépségű szorosán felfelé haladva, a Száva, majd az Una medre képezi határunkat. A Karsztos terület Velebi’ hegységével elérjük az Adria szigetes partját, amely Fiúméig húzódik. Majd a Karszt északi része, a tisztavizű Kulpa, az Uskok a zágrábi, varasdi hegység: a Mura folyó, a muravidéki Vas, Sopron vármegyei és a Lajta hegység éri el kiindulási pontjukat. Az ország e természetes kerete mintegy a szent korona ékköves alsó abroncsa, befoglalja alföldünket: a szent korona belső arany föveget.

 A fehér hajó matrózai

Szegény Magyarország, parányi kis Mytiléné szigete egy ellenséges világ közepette. Halálra ítélték sorsának távoli, gőgös urai. Jön feléje a halál fekete hajója fenyegetően, itéletesen, végpusztulást hozva. Sokszor mintha látnám ködleni fekete árbocát, vigasztalan alkonyunk távoli árnyékai között, mintha lengene zászlójának fekete szövete. De mikor a magyar ifjúságra nézek, úgy érzem, hogy egy fehér hajó is útra telt s ti ültök benne, fehér khitonos, dalos, erős, imádkozó íuk. Evezőcsapásaitok alatt porzik az időnek és a történelemiek kék vize s repül az élet csónaka a megváltás üzenetével. Felétek ujjonganak köszöntéseink, értetek szállanak imádságaink, lobognak a magyar lelkek fehér keszkenői. A kormányos, ott a parancsnoki hídon, legyen áldott és győzedelmes!

Ravasz László

 Az irredentizmus Írta: Nagy Emil

A bűnös Trianon által előidézett mérhetetlen igazságtalanság elleni küzdelmünket irredentizmusnak szokták nevezni. Az én véleményem szerint ez az elnevezés nagyon szűk és nem illik a mi tragédiánkra. Nemcsak azért, mert idegen szó, hanem különösen azért, mert amit mi magyarok érzünk Szent István koronája birodalmának összemészárlása miatt, az egészen más valami, mint az az érzelemvilág, amit az olaszok az irredentizmus alatt értettek. Az olasz irredentizmus egyszerűen a faji együvétartozás harcos eszméjét jelentette az anyaország és az olasznyelvű ama tartományok között, amelyek szerintük idegen járom alatt nyögtek. Olyan érzés volt ez az olasz irredentizmus, mint amikor a gyermekeitől elszakított anya a gyermekei után vágyódik, s viszont ezek az anyjuk után esengenek. De hát ilyen a mi érzésünk is? Dehogy ilyen, egészen más valami! Elvégre az anya önálló lény a gyermekei nélkül is, s a gyermekek is meglehetnek valahogy az anyjuktól elhagyatva is.

 Turán Írta: Cholnoky Jenő

A „turáni átok” tehát nagyon helytelenül jellemzi a mi mostani széthúzó természetünket. Nem a turáni ez már, hanem „európai.” Mi csak áldozatai vagyunk az európai átoknak. Mert ha ugyanannak a gót-germán népnek két leszármazottja, a francia meg a német annyira gyűlöli egymást, hogy a világot képes lángbaborítani tisztán gyűlölködésből, akkor ne mondjuk mi ki ezt a szót, hogy „turáni átok”. Ilyen nincs. Van európai átok s ez ver bennünket. A szép, kékegű, végtelen szabad határú Turánt is most az európai átok veri, ott is felütötte fejét a turanizmustól olyan messze fekvő bolsevizmus. Most népvándorlás fog onnan megindulni ...

 Történelmi igazságok Írta: Gömbös Gyula

Trianon egy ideális gazdasági, kulturális és politikai egységet bontott meg, szegénységet hozott Csonka- magyarországra, de az elszakított területekre is. Egy ezeréves, keresztény kultúra helyett mesterkélten új, de gyökértelen kultúra megteremtésén fáradoznak, a trianoni politika pedig pusztít, rombol, tradíciókat, existenciákat tör össze anélkül, hogy a nélkülözhetetlen stabilitást biztosítaná. Történelmi igazságunk az: hogy történelmet Kelet- Európában csak egy egységes Magyarországgal lehet íratni, mert a minden erőnél erősebb természet isteni ereje akarja ezt így.

 A harmadik Balkán Írta: Andrássy Gyula gróf

Mit szóljunk ahhoz, hogy ezen keserves tapasztalatok után Európa a béke feltételeiben mesterségesen egy új Balkánt csinál a Tisza és a Duna között, a Kárpátok alján, mintha nem lett volna elég baja már a meglevőből? Amikor az entente az ezeréves, a természet által egységessé teremtett Magyarországot nemzetiségek szerint tépi szét, teljesen ugyanarra az útra lép, amely a Balkánon anarchiához és kaotikus állapotokhoz vezetett. Mint a Balkánon történt, nálunk is a nemzetiségi elvet emeli első helyre, többre becsüli, mint a történeti jogot, az ezeréves tradíciót s a természet követelményeit, anélkül azonban, hogy az ennyire felmagasztalt elvet legalább tiszteletben tartaná.

 Jöhet idő, hogy emlékezni bátrabb dolog lesz, mint tervezni

Vass Krisztián „A költő és az új világ” – Vita a népi írókról – (II. rész)

Az Egyedül Vagyunk című orgánum már indulásától fogva közölte a népi írók műveit. Mi több, nem csak a mozgalom jobboldali, hanem harmadik utas és baloldali képviselői is nevüket adták hozzá. Így aztán 1938 októberétől kezdve hasábjain rendszeres megjelenési lehetőséget biztosítottak számukra. Ennek dacára 1940 júliusában a főszerkesztő a falukutató irodalmat is bíráló gondolatokat osztott meg az időszerű közéleti eseményeket boncolgató Különposta rovatban.

 Regény

Pósa Zoltán Az elmulasztott találkozás (II.)

Halkan csendülj lelkemen mennybezengő ének, holdvilágnál elmerül... kékje tiszta lélekvesztő ifjú halász mered a hálóra, utolsó merítés előtt... megjelensz – e, jó reménység csillaga???... Kék tó, tiszta tó – kék tiszta. Van ilyen, hiába csépelte agyon a giccs, a közhely. Az egyszer közönyös túlélőként kárhoztatatott, máskor haragvó, bosszúálló démonként rettegett, harmadszor az újjáéledés angyalaként apologizált természet kisiklik a legelegánsabb megfogalmazás szelíd béklyójából is. Önmaga marad, nem törődik azzal, hogy minden változtatás nélküli remekművet produkál, vagy gyomorbolydítón geil, piaci keretbe kívánkozó hattyas tájképet... Háromkerekű, rozsdás biciklit hajtok a parti sétányon, a róla nyíló panoráma tágasságába majd az egész túlpart belefér...

 POLITIKA

Kiss István Béla: Nemzeti radikalizmus, szélsőjobb, cukipárt

Gyakori téma a nemzeti-kormánypárti sajtóban is a Jobbik tisztújító kongresszusát megelőző, előkészítő, irányváltoztatást célzó, a legtöbb prognózis szerint kudarcra ítélt kísérlete, néppárttá válásra törekvése, középre húzó igyekezete, amelyet sajtómunkások találóan csak „cukipártosodásként” jellemeznek. A Jobbik keletkezésével, gyökereivel kapcsolatban többen utalnak a MIÉP-re és annak elnökére is, de nem éppen téves megállapításoktól mentesen. Az egyik politológus nemes egyszerűséggel „poszt MIÉP-nek” nevezi a Jobbikot. Ez ellen éppen Csurka István tiltakozna legerőteljesebben, ha még élne. Ez a feladat, a tiltakozásé, most már azokra marad, akik olvasták hétről hétre megjelenő elemzéseit, politikai írásait, akik nemcsak azt kísérték figyelemmel, és nem elsősorban azt fogadták el, amit mások írtak és mondtak róla.

Tanulmány

Dr. Diószegi György Antal : Nagy Lajos király dicsőséges korának emlékezete

Nagy Lajos király 1342-1382 között, negyven esztendőn át tartó uralmának kimagasló minőségét már az is jól mutatja, hogy a július 11-én sorra került megkoronázását követően azonnal fellépett a súlyos jogsértések ellen: augusztus 11-én meghozott első rendeletével kötelezte az ország összes vármegyéjét, hogy tartsanak gyűléseket, és minden hatalmával visszaélő, rabló és tolvaj ellen haladéktalanul lépjenek föl. A déli magyar határvédelem kapcsán kiemelkedő jelentőségű, hogy még ebben az évben teljes hatalmat szerzett a macsói bánság területe felett. 1345-ben Nápolyban orvul megölték öccsét, András herceget: diplomáciai kezdeményezései után, 1347 májusában haddal ment Itáliába, és ezen első nápolyi hadjárata keretében decemberben már egy előcsapata ostrom alá is vette Nápolyt. 1348 februárjában diadalmasan vonul be Nagy Lajos király Nápolyba; és ettől kezdve a magyar király címei közé bekerül a „Jeruzsálem és Szicília (Nápoly) királya” cím.

 Dr. Sebestény Sándor ny. országgyűlési szakfőtanácsos, főisk. docens, egyet. tud. kutató: A honvédség születése 1848-ban

A nemzeti egységet reprezentáló impozáns kiállást azonban néhány nap múlva érdes parlamenti vita követte. Ürügyet erre a trónbeszédre adandó válaszfelirat tervezete adta, benne az olasz segélyt Bécsnek felkínált szövegrésszel. Az indulatok csúcspontja 1848. július 22-én kulminálódott, amikor éppen Pázmándy Dénes házelnök vezette az ülést. Ekkor lépett a képviselőház előadói emelvényére Besze Tamás Esztergom képviselője, aki – egyébként egyáltalán nem elszigetelt véleményét – így magyarázta: ha a kormány nem csinált volna az olasz segélyügyből „cabineti kérdést”, akkor „én az olaszországi politicára nézve nyíltan kimondottam volna, hogy én semmi tekintetből, semmi áron, semmi feltétel alatt az olaszországi dolgokba avatkozni nem akarok; és senkinek segedelmet nyújtani nem kívánok”. A jelen helyzetben azonban a kormány „lelépésében nemzeti veszélyt látok”, ezért noha számolni kell azzal, hogy az itáliai beavatkozás miatt „egyik, másik nemzet rokonszenvét elvesztenök”, ennek ellenére a kormány tervezetét vállalni kell.

 

Keresse a Havi Magyar Fórumot az újságosoknál!

Vagy fizessen rá elő!

Információ: info @magyarforum.hu

Keresse a heti Magyar Fórumot június 23-ától az újságárusoknál.

 Most érdemes előfizetni!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják, vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 

Amennyiben csekken fizet elő, kérjük, igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük, olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

 

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

 Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.

 SWIFT (BIC) kód:

 OTP V-HU-HB

 IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 

Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

 Mivel számlavezető bankunk USA-dolláros csekket nem vált be, ezért kérjük, főleg tengeren túli előfizetőinket, hogy vagy más valutában, pl. kanadai dollárban, vagy, ami a legjobb, átutalással küldjék a pénzt a megadott számlaszámra.