vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.17. 

Hétszáz ápoló szerezhet magasabb szakképesítést

Elkötelezettek vagyunk az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása mellett

Az új, megfelelő szakmai kompetenciákat biztosító szakképzés megteremti a szakmai előmenetel lehetőségét – szögezte le Dr. Mészáros János. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy anyagilag is ösztönzik a képzésben résztvevőket, hiszen lényeges a szakápoló-utánpótlás kérdésének megoldása.

 Mi a nemrég elindított Felzárkóztató egészségügyi ápolói szakképzési program lényege, s melyek a fontosabb elemei?

 – 2016. január 1-jétől, európai uniós forrásból, az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program keretéből 1,8 milliárd forintot fordítunk a projekt megvalósítására. A program célja – igazodva az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő képzési elvárásokhoz, amely egy európai uniós jogharmonizációs folyamat következtében megváltozott – az ápolói, általános ápolói, szakápolói, gyermekápolói képesítést szerzett, de további szakképesítéssel nem rendelkező egészségügyi szakdolgozók képzettségi szintjének emelése, és az OKJ-s ápolói képesítés megszerzéséhez szükséges képzések biztosítása.

 Mennyi ápoló szerezhet a program által magasabb képesítést?

 – A rendelkezésre álló forrást 2016 és 2018 között szeretnénk fölhasználni. Közel 700 kolléga tud bekapcsolódni ebbe a képzésbe. Ők az előbb felsorolt végzettségeket már megszerezték, és számukra most új, minőségi lehetőségeket biztosítunk. A képzőhelyek száma pedig meghaladja a hatvanat.

 Az ápolóknak pályázniuk kell a programban való részvételre?

 – Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ a program konzorciumi vezetője, és az egyes intézmények, kórházak pályázhatnak. A programban résztvevő szakdolgozó kollégák a képzés során 30 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek. Az őket helyettesítők pedig az OKJ-s tanulmányaikat folytatók bérének 25%-át kapják meg. Ezáltal ösztönözzük azokat, akik részt vesznek a programban, és azokat is, akik többletmunkát vállalnak a gördülékeny feladatellátás érdekében, mialatt kollégáik a képzésben részesülnek. A képzés további, úgynevezett ráépített szakképesítés megszerzését is lehetővé teszi, ezáltal a szakdolgozó több munkakörben is alkalmazhatóvá válik a munkáltató számára.

 A magasabb szakképesítés magasabb bérrel is jár?

 – A közalkalmazotti bértáblában a kollégáknak a szakmában eltöltött évek után változik a fokozat szerinti besorolása, s amennyiben magasabb képzettséget vagy szakirányú végzettséget szereznek, az alapbérük is emelkedik.

 A megfelelő szakmai végzettséggel és felkészültséggel rendelkező humánerőforrás mennyiben javítja az egészségügyi ellátás színvonalát?

 – A kormány elkötelezett az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása mellett. Ezért a szakápolói utánpótlást az ilyen jellegű képzésekkel is szeretnénk biztosítani, s anyagilag ösztönözni az ápolókat a minél magasabb végzettség megszerzésére. Ezáltal egyre magasabb jövedelemre tehetnek szert a szakdolgozók. A képzésekben való részvétel pedig a pályán maradást, és a pályaválasztást is elősegíti. Az orvosok körében a rezidensképzésnél 2011-ben ezek a programok elindultak, s ezeknek a projekteknek a jó tapasztalatait is szeretnénk beépíteni a szakellátásban résztvevők továbbképzésére irányuló programokba.

 A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke nemrég azt nyilatkozta, hogy a képzettségi szint és a pályán eltöltött idő alig befolyásolja a fizetéseket. Mi erről a véleménye?

 – A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával, illetve a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével (MSZ EDDSZ), mint reprezentatív szakszervezettel – valamint stratégiai partnereivel – folytatott tárgyalások kapcsán arra is van lehetőség, hogy a jelenleg érvényben lévő és a már említett bértábla belső viszonyait is megváltoztathassuk. Tehát nyitottak vagyunk arra, hogy ahol ezt a szakmai szervezetek jelzik és kérik, ott egy esetleges aránybeli eltérést korrigáljunk.

 

Medveczky Attila