vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.17. 

Drogfüggőség

A drogelosztó maffia is kiépítette térfigyelő rendszerét

A kormány számára kiemelt felelősség a szenvedélybetegek komplex kezelése, ezért a prevenció, a büntetőjog és a rehabilitáció területén is fontos döntések születtek az elmúlt években – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az Emberbarát Alapítvány budapesti szakmai konferenciáján. A rendezvényen részt vett Ferencz Orsolya, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) elnöke, akit VIII. kerületi drogellenes tevékenységről kérdeztünk.

 Milyen lényeges információk hangzottak el az Emberbarát Alapítvány konferenciáján?

 – Az új kezelési lehetőségek bemutatása volt ennek a rendezvénynek a lényege. Nagy megtiszteltetést jelentett számunkra, hogy a konferenciát Rétvári Bence államtitkár nyitotta meg, és sok pozitív fejleményről számolt be. Sajnos természetes, hogy a drogterjesztők nincsenek tekintettel arra, hogy mi azt szeretnénk, hogy megszűnjön a kábítószer-fogyasztás. Éppen ezért a Nemzeti Drogellenes Stratégia célja a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása, a prevenció, a kínálatcsökkentés és az oktatási intézményekben folyó felvilágosító kampányok hatékonyabbá tétele. A dizájner drogok olyan hatalmas mértékben terjedtek el hazánkban és a világban, amire nagyon gyorsan kell reagálnunk, méghozzá a korábbi forgatókönyvektől eltérő megoldásokkal. Államtitkár úr azt is kiemelte, hogy végre megoldódott a tinédzserek addiktológiai ellátásának OEP általi finanszírozása, ami emelt értékű a felnőttekéhez képest, hiszen ez egy nagyon speciális ellátási terület, sajátos gyógyszerezési és kezelési igényekkel.

 Józsefvárosi lakosként láttam, hogy egyes lakótelepek környékén többször járőröznek a rendőrök, igazoltatnak, és a drogelosztó helyeket próbálják felszámolni. Eddig milyen sikert értek el?

 – Józsefvárosban a rendőrkapitányság rendkívül komolyan veszi a drogproblémák kezelését. Elsősorban a kínálatcsökkentés, illetve a drogozással összefüggő bűncselekmények felderítése s azok számának csökkentése a rendőrség feladata. A Józsefvárosi Rendőrkapitányság kiemelkedően jól végzi a feladatát; külön megalakult Molnár Gábor rendőrkapitány úr kezdeményezésére egy kizárólag a drogproblémákra fókuszáló rendőrségi csoport. Ennek köszönhetően egyre több bűncselekményt derítenek föl. Az elosztóhelyek és -hálózatok felderítése komoly feladat. Nem elegendő, hogy valaki lakossági bejelentést tesz egy gyanús folyamatról. Ilyen bejelentések után a rendőrségnek adott esetben hosszú hónapokig tartó fedett akciót kell ahhoz végeznie, hogy a teljes elosztóhálózatot felszámolja. Kapitány úr sok előadást tartott a kerületben tevékenységükről, és ezek során bemutatott egy drogelosztó lakás felderítését megörökítő fotósorozatot. Ezekben a lakásokban a bűnözők monitorokon figyelték a drogelosztó maffia által kiépített kamerarendszer képeit. Ez azt jelenti, hogy Józsefvárosban 180 térfigyelő kamera működik, és a rendőrség folyamatosan végzi rajtuk keresztül a terek megfigyelését, de a drogterjesztők is hasonló módszerrel figyelik a saját dílereiket, s adott esetben a rendőröket. Ez is mutatja, hogy egy ilyen profi módon megszervezett és kiépített dílerhálózatot teljesen felszámolni nem könnyű feladat.

 Az ön által vezetett kábítószerügyi egyeztető fórum kapcsolatban áll a rendőrséggel?

 – Természetesen, hiszen a Józsefvárosi Rendőrkapitányság állandó tagja a fórumnak, és a közbiztonsági és rendvédelemi munkacsoportunknak. Így minden munkacsoport-értekezleten részt vesznek a rendőrök, s prevenciós munkákat is végeznek. A jó kapcsolatnak köszönhetően mi felhasználjuk tapasztalataikat, információikat. S ez az információátadás kölcsönös.

 Korábban már beszéltünk arról, hogy homokozókban fertőzött fecskendőket találtak. Már biztonságosabbak a VIII. kerületi játszóterek?

 – Sokkal biztonságosabbak a játszótereink, ami annak is köszönhető, hogy az elmúlt években Józsefváros összes közterületét megújítottuk, bekerítettük, és parkőröket is foglalkoztatunk. Az is sokat jelent, hogy megszűnt a Kék Pont tevékenysége, ami sok problémát okozott a kerületben. Hiszen a tűcsere program inkább tűosztogatásként működött. Azt tapasztaljuk, hogy időnként járművekből osztogatják a fecskendőket ezek a civil szervezetek, de mára sokkal kevesebb a drogszemét, mint korábban.

 2014 januárjában új alapokra helyezték a helyi kábítószerügyi egyeztető fórumot. Mit kell tudni a KEF három pilléréről?

 – Három különböző téma szerint osztjuk fel a munkát a KEF tagjai között, s mindhárom tevékenység egyformán fontos. Az egyik a kínálatcsökkentés és a közbiztonsági feladatok ellátása. Ennek a munkacsoportnak a tagja a rendőrségen kívül a józsefvárosi polgárőrség, a közterület-felügyelet és számos civil egyesület, melyek például a rejtett drogfelhasználói csoportok felderítésében segítenek. A prevenciós munkacsoport fő feladata, hogy azok számára, akik nem találkoztak még drogokkal, lehetővé tegyék, hogy ez soha ne is történjék meg. Már az óvodások számára is végzünk preventív tevékenységet, s természetesen az összes közoktatási intézményben, s tervbe vettük, hogy a középiskolákban is megvalósítjuk a prevenciós programokat. A megelőzés területén az egyházakra, és a civil egyesületekre is nagy feladat hárul. Az egészségügyi és szociális munkacsoport pedig már a valódi, felépülésközpontú rehabilitáció és a reszocializáció esélyét kínálja a betegek számára.

 Említette, hogy nem rangsorolják a pilléreket, de mégis: nem a megelőzés a legfontosabb?

 – A tagok számát tekintve a prevenciós munkacsoport a legnagyobb, s ha a probléma megelőzését tekintjük a legfőbb feladatnak, akkor valóban ez a pillér a legfontosabb. A társadalom és az egyén tekintetében is az a legoptimálisabb, ha elérjük, hogy minél kevesebben jussanak drogokhoz. Ám azzal mindig számolni kell, hogy bármennyire is figyelemfelkeltő prevenciós kampányt végzünk, mindig lesznek olyanok, akik ennek ellenére kipróbálják a drogokat.

 A kerület iskoláiban bevezették az életvezetési ismeretek és készségek című tantárgyat. A foglalkozásokat szakemberek, vagy az adott oktatási intézmények tanárai tartják?

 – Az említett tárgyat a tanárok oktatják. A program képviselői pedig 40 akkreditációs pontot nyújtó háromnapos szakképzés keretében továbbképzést biztosítanak a pedagógusoknak. Ez a program annyira népszerű, hogy sokszoros a túljelentkezés továbbképzési tanfolyamainkra. Tavaly kettőt tartottunk, 2016-ra is ezt tervezzük. Az első májusban már be is fejeződött.

 Mi a tapasztalata: a drogfüggők más szenvedélyeknek is a rabjai?

 – Ez nem törvényszerű, de sokszor előfordul, ahogy az is, hogy a drogfüggést megelőzi az alkohol vagy a nikotinfüggés. Dr. Sófi Gyula, a Heim Pál Gyermekkórház Gyermek és Serdülő Pszichiátriai Osztályának vezető főorvosától tudjuk, hogy több esetben 6-8 éves gyerekek válnak alkohol- vagy nikotinfüggővé a hibás családi minta következtében ott, ahol a deviáns életformákat örökítik tovább. Azok a gyerekek, akik 10 éves koruk előtt addiktív mérgeket fogyasztanak, sokkal könnyebben szoknak rá a pszichoaktív drogokra.

 

Medveczky Attila