vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.17. 

A baloldal most sem támogatná a családokat

A gyermekek mellett a kormány sokkal többet tud fordítani a bölcsődei dolgozókra is

Több jut a bölcsődei, óvodai és iskolai étkeztetésre. 2017-ben a rendszerváltozás utáni legnagyobb összeget, 74 milliárd forintot fordítanak erre a célra. Az elmúlt évek legnagyobb otthonteremtési programja zajlik hazánkban. 211 milliárd forintot különített el erre a jövő évi költségvetés – sorolta a változásokat Dunai Mónika. Az országgyűlési képviselő megemlítette, a családi adórendszer 2010-es bevezetése óta minden évben több pénz marad a magyar családok zsebében.  

Lapunkban már foglalkoztunk azzal, hogy a jövő évi költségvetés kedvez-e a vállalkozásoknak. A 2017-es büdzsé mennyit fordít a családok támogatására?

 – Az otthonteremtés és adócsökkentés költségvetésének szoktuk nevezni, ez nem véletlen. A kétgyermekes családokban gyermekenként 15 ezer forintra nő a havi adókedvezmény, összesen 277 milliárd forintot fordítunk erre a célra. Továbbá a sertéshús után a tej, a tojás és a baromfihús áfájának 5%-ra való csökkentése miatt is csökkentek a családok kiadásai. Jó hír az internetezőknek, hogy az internet áfáját is csökkentjük jövőre, 18%-ra. Mindezek, valamint az alacsony személyi jövedelemadó további pozitív változásokat hoznak majd a családi költségvetésben.

 Az otthonteremtési program is szélesedik?

 – Az elmúlt évek legnagyobb otthonteremtési programja zajlik hazánkban. 211 milliárd forintot különített el erre a célra a jövő évi költségvetés. A támogatás szélesítése három pilléren alapul: a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény), az államilag támogatott kedvezményes hitel és az új lakásokra vonatkozó áfacsökkentés.

 A CSOK-ról néhány kistelepülés polgármestere úgy véli, hogy azt főleg a nagyvárosokban és az agglomerációkban élők tudják igénybe venni. Osztja ezt az álláspontot?

 – A támogatás nem tesz különbséget településtípusok között. Új és használt lakásra is felhasználható. Úgy gondoljuk, ez a kedvezmény nagyban segíti a kistelepülések megtartó képességét, a CSOK-kal a kisebb lélekszámú faluszerkezetű térségekben is olcsóbbá és elérhetőbbé válik a lakásvásárlás. Reményeink szerint ez a munkahelyteremtést is ösztönzi.

 Bangóné Borbély Ildikó a minap felvetette: „ha nem építtetne erkélyt Orbán Viktor magának a Budai Várban, annak az árából könnyedén folytatni lehetne az iskolatej-programot, sőt akár ki is lehetne terjeszteni úgy, hogy minden diák valamennyi iskolai napon kaphasson legalább egy pohár tejet. A Fidesz-kormány azonban nem törődik gyerekek tízezreivel”. Mi erről a véleménye?

 – Az államnak felelős magatartást kell tanúsítania az állami, tehát saját tulajdonú, rossz műszaki állapotban lévő ingatlanjaival kapcsolatban is. Különösen fontos a kulturális örökségünk részét képező műemlék jellegű épületek megőrzése, ezért dolgozta ki a kormány a Nemzeti Hauszmann Tervet. Ebben szerepel egy palotarekonstrukciós csomag, melynek elemei között a Királyi Palota, a Sándor-palota és a karmelita kolostor felújítása egyaránt szerepel. A kormány számára emellett kezdetektől fogva kiemelt feladat a gyermekétkeztetés kiszélesítése. 2010 óta 14%-ról 71%-ra növeltük az ingyenes bölcsődei étkeztetésben résztvevő gyermekek arányát, az óvodákban 28%-ról 75%-ra. Ez azt jelenti, hogy míg 2010 előtt 92 ezer gyermek részesült ebben, mára ez a szám 318 ezer. A gyermekétkeztetési program finanszírozása a jövő évi költségvetésben 2,2 milliárd forinttal még tovább emelkedik, 74 milliárd forintos keret áll rendelkezésre. A szocialisták 2010-ben ennek töredékét – 29 milliárd forintot – fordították csupán erre a célra. Azt gondolom, a számok önmagukért beszélnek. Az ellenzéki pártok számon kérik most rajtunk azt, amit nekik eszük ágában sem volt megcsinálni, amikor lehetőségük lett volna rá.

 A balliberálisok azt hangoztatják, hogy a gyermekvállalás magánügy, ne szóljon bele az állam. Miként látja, a mostani demográfiai helyzetben az államnak is ösztönözni kell a családokat abban, hogy lehetőségük szerint minél több gyermeket vállaljanak?

 – A keresztény-konzervatív értékrendű emberek azt vallják, hogy a társadalom legfontosabb alapegysége a család. A Fidesz–KDNP frakció úgy gondolja, hogy a demográfiai gondokat a gyermekvállalás támogatásával, ösztönzésével lehet orvosolni. Ebből következik, hogy számos intézkedés középpontjában a család, a gyermek, a gyermekvállalás áll. A kormány minden segítséget megad, hogy a családokat „helyzetbe hozza” és fokozza a gyermekvállalási hajlandóságot. A már fentiekben említett adócsökkentési és otthonteremtési programok szélesítése is ezt a célt szolgálja.

 Mennyire eredményes a 2010-ben bevezetett családi adókedvezmény?  

– A családi adókedvezmény egyértelmű siker. A szocialista kormányzás után szemléletmód-váltásra volt szükség. Mi azt a koncepciót támogattuk, hogy a bruttó és nettó fizetések minél közelebb kerüljenek egymáshoz, minél több pénz maradjon a családoknál. Családi adókedvezményt 2010 előtt csak a három, vagy annál több gyermekes családok vehettek igénybe, ami gyermekenként mindössze 4000 forint volt. A 2010-es kormányváltás óta kiterjesztettük ezt az egy- és kétgyermekes családokra, értékét 10 ezer forintra emeltük gyermekenként, a három- vagy többgyermekes családok esetében pedig 33 ezer forintra. A kétgyermekes családok az évenkénti lépcsős emelések után 2019-ben már 40 ezer forintra lesznek jogosultak havonta. A kedvezmény előirányzatát 2010 óta több mint hússzorosára emeltük. Azt szeretnénk, hogy a családok közvetlenül érezzék a magyar reformok pozitív hatását.

 Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése is hozzájárul ahhoz, hogy a családoknál több pénz maradhasson?  

– Egy átlagos magyar családnál ez 35-40 ezer forintos megtakarítást eredményez, összességében 100 milliárd forint marad a családoknál az élelmiszerek áfacsökkentése következtében. Hangsúlyozom, hogy ez a nyugdíjasok számára is fontos lépés, hiszen segíti a nyugdíjak értékének megtartását.

 Szeptemberben kezdődik az új tanév. Támogatja a kormány azokat a családokat, akiknek gyermekei most kezdik meg az első osztályt? Hiszen egy iskolatáska sem filléres tétel.

 – Bevezettük az ingyenes tankönyvellátási programot, amelyben minden tanévben egyre több gyermek kapja ingyen a tankönyvcsomagot, az idén már 700 ezer tanuló: az alsó évfolyamosok, illetve a felsőbb évfolyamokon a nagycsaládosok és a legrászorultabbak. Az így megtakarított pénznek bizonyára lesz jobb helye is az iskolakezdéskor.

 Ha már iskola: csökkentik a bölcsődei, óvodai, iskolai étkeztetés összegét?

 – A kormány szándéka, hogy a lehető legtöbb magyar gyermek étkezzen ingyen és egészségesen. Ezért jövőre a rendszerváltás óta a legnagyobb összeget, 74 milliárdot biztosítunk a gyermekek óvodai, iskolai étkeztetésére. Soha annyi magyar gyerek nem kapott ingyen enni, mint most. A bölcsis és óvodás gyermekek 90 százaléka naponta háromszor jut ingyenes étkezéshez. Már idén is nemcsak a nyári, de a tavaszi, őszi és téli szünetben is kaphatnak ingyenesen enni a rászoruló gyermekek. Az új gyermekétkeztetési szabályokkal, a mindennapos testneveléssel, az országszerte zajló iskolai sportfejlesztésekkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minél több egészséges gyermek legyen.

 Bővítik is a bölcsődék számát?

 – Jelenleg is zajlik regionális szinten bölcsődefejlesztési program. Ennek egyik fontos eleme a férőhelyek számának növelése. A 2014–2020-as fejlesztési ciklusban a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek megfelelően 2019-ig a jelenlegi, nagyjából 50 ezer bölcsődei férőhely 60 ezerre bővül.

 De van-e ahhoz elég nevelő? Gyermekgondozó?

 – Lesz. Kiemelten fontos, hogy gyermekeinkkel jól képzett, felkészült, elhivatott bölcsődei gondozók foglalkozzanak. Ezért bővülnek mind a szakirányú alapképzések, mind pedig a továbbképzések, tanfolyamok által kínált lehetőségek.

 A felsorolt intézmények nem működhetnek pedagógusok nélkül. Növelik a bérüket?

 – Az elmúlt években kezdődött és jelenleg is zajlik a legnagyobb hazai pedagógus-bérrendezés, ebből nem maradnak ki a bölcsődei dolgozók sem. A felsőfokú képzettséggel rendelkező bölcsődei gondozók bekerültek a pedagógus életpálya-programba, az ő bérezésükben ez 30-40%-os emelkedést eredményez. Ez az intézkedés nemcsak bérrendezést, hanem szakmai továbbképzési programot is magában foglal. A középfokú végzettséggel rendelkező gondozók a szociális ellátórendszerhez tartoznak, de 2014-ben és 2015-ben is részesültek bérpótlékból és bérkiegészítésből, amely mintegy 20 ezer forintos béremelést jelentett. A jövő évi költségvetés tárgyalásakor döntött úgy a kormány, hogy rendezi a középfokú végzettségű, kisgyermeket gondozók bérét is, jelenleg egyeztetések folynak erről a szakma képviselőivel. A gyermekekkel foglalkozó nevelők, pedagógusok munkájának megbecsüléseként a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus-béremelést hajtjuk végre, megkezdtük és folytatjuk a bölcsődei dolgozók bérrendezését is.

 

Medveczky Attila