vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.24. 

Felnőtté vált a felvidéki ifjúsági szervezet

Ha az MKP a nagycsapat, akkor a Via Nova közéletben ténykedő tagjai lesznek az U21-es csapat, az iskolások pedig a fociakadémia

A Via Nova régiós ifjúsági közösségépítő munkája és rendezvényei mellett az elmúlt időszakban megjelent a komolyabb közéleti és politikai tevékenység. A szervezet a továbbiakban is ragaszkodik az ifjúság támogatásához, ezért mindkét területnek meg kell találni a helyét a jövőben – ismertette terveit Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke.

 Májusban tartotta kongresszusát a Via Nova. Az újságok azt írják: „átszervezik a működésüket.” Mit értsünk ezalatt?

–Szervezetünk a felnőtté válás folyamatában elért egy újabb szakaszhoz, és egy új cél kitűzéséhez. Ifjúsági csoport vagyunk, és tevékenységünk is arra irányul, hogy a felvidéki fiatalok nemzeti identitását, szülőföldön való maradását erősítsük, de lassanként e tevékenység mentén felcseperedett egy 20-as, 30-as éveiben járó generáció, melynek tagjai tudatosan és hivatásszerűen szeretnének foglalkozni a jövőben a közügyekkel, tehát a politikával. Erre a kettőségre az a válaszunk, hogy a Via Nován belül lennének ifjúsági csoportok, amelyek továbbra is a fiatalok számára közösségépítéssel, rendezvényszervezéssel foglalkoznak. Míg a Via Nova, mint központi szervezet, mint központi társulás, a felvidéki közélet tematizálásával, egyes szakterületek képviseletével, és a politikai utánpótlás biztosításával érne el minél jobb eredményeket. Ezt érjük a működés átszervezése alatt.

 Tehát a szervezet tevékenysége az elmúlt években kiszélesedett?

 –Teljes mértékben. Már nem csak a vidéki fiataloknak focitornákat, bálokat, rendezvényeket szervező csapatról van szó. Hanem fiatal vállalkozóknak tanácsot adó, azokat fölkaroló fiatal politikusokról, vagy a felvidéki autonómia-tervezetet elkészítő, illetve azt népszerűsítő, vagy a kétnyelvűség terén eredményeket elérő ifjak csapatáról. A szakmaiságot szeretnénk a jövőben megerősíteni, ezzel is bizonyítva azt, hogy felnőtté vált a Via Nova.

 De jelentkeznek-e fiatalabb tagok, az utánpótlás bázisát erősítve? Abban az életkorban, amikor a fiatalok tanulmányaik mellett, vagy helyett inkább szórakozóhelyekre járnak, mennyire érdekli őket a felvidéki magyarság sorsa?

 –Ahogy Európa-szerte, Felvidéken is a fiatalokat nem érdekli a politika, és nem azért csatlakoznak egy ifjúsági szervezethez – bár vannak kivételek –, mert politizálni szeretnének. Ez igaz a Via Novára is. Az elmúlt időszakban több felnőtt tagunk elindult a parlamenti választáson, így már elértünk oda, hogy a tizenéves fiataloknak meg kell adnunk annak a lehetőségét a szervezeten belül, hogyha nem kívánnak tudatosan, rendszeresen foglalkozni a politikával, akkor ők a rendezvények szervezésével foglalkozzanak, és a fiatalokat szervezzék közösségbe a vidéki régiókban. Ez tökéletes működik például Gömörben, Bodrogközben, Ipolyságban, a Garam-mentén. Nem is szabad a fiatalokra ráerőszakolni a politizálást, mert csak így tudunk magunkhoz minél több tizenévest csábítani. Akik aztán idővel, lehet, hogy tevékenységünket figyelve úgy döntenek, hogy mégis szeretnének a közügyekkel foglalkozni.

 Abban, hogy megmarad-e a felvidéki magyarság, lényeges, hogy a szülők magyar tannyelvű iskolába írassák be gyermekeiket. Sikeres volt a Beiratkozási Körút?

 –Megpróbáljuk a magunk költségvetéséhez, lehetőségeinkhez, eszközeinkhez mérten szolgálni azt az ügyet, amelyet egyébként számos magyar civil szervezet, és pedagógus is felkarolt. Elsősorban az óvodából kilépő gyerekek szüleivel keresik a kapcsolatot a szervezet tagjai. El akarjuk oszlatni azt a tévhitet, hogy a szlovák nyelven tanuló fiatalok jobban érvényesülnek, ennek ugyanis éppen az ellenkezője igaz: az érvényesüléshez vezető út az anyanyelven megalapozott tudás. A helyes iskolaválasztás lényege, hogy aki ezt a lehetőséget nem kapja meg a szüleitől, az egész életére szóló hátrányba kerül. A Beiratkozási Körúthoz kisfilmet készítettünk, internetes kampányt szerveztünk, és lényeges volt a szülők személyes megkeresése. Vidéken vannak rá példák, hogy szervezetünk tagjai győzték meg a szülőket arról, hogy magyar tannyelvű iskolába és óvodába írassa be gyermeküket.

 Mennyire hatott ki a tagságra az, hogy a Magyar Közösség Pártjának újfent nem sikerült bekerülnie a törvényhozásba?

 –A kampány során nem csak a jelöltjeink, hanem az egész szervezet nagyon sokat dolgozott. Nyilván, csalódottak vagyunk. Fiatal, életerős emberek vagyunk, de az élet megy tovább, és a bukás lehet, hogy még nagyobb felelősséget rak a vállainkra. Nem dőlhetünk kardjainkba, ki kell találni új módszereket, esetleg új stílust, amikkel jobban meg lehet szólítani azokat, akiket hidegen hagy a politika. S ha már politika; a Via Nova régiós ifjúsági közösségépítő munkája és rendezvényei mellett az elmúlt időszakban megjelent a komolyabb közéleti és politikai tevékenység. A szervezet a továbbiakban is ragaszkodik az ifjúság támogatásához, ezért mindkét területnek meg kell találni a helyét a jövőben. Focihasonlattal élve, ha az MKP a nagycsapat, akkor a Via Nova közéletben ténykedő tagjai lesznek az U21-es csapat, az iskolások pedig a fociakadémia.

 Idén nyáron milyen rendezvényeket szerveznek?

 –A 2016-os a Via Nova egyik legsűrűbb, programokkal teli éve. Hiszen küszöbön áll a IV. Martosi Szabadegyetem, és 2016-ban több téma is erős hangsúlyt kap. Az idei esztendő az önkormányzatiság éve, a visegrádi együttműködés éve és a fiatal vállalkozók éve, ezért mindhárom témában fokozottan jelen lesz a szervezet. Az önkormányzatiság tárgykörében egy ismeretterjesztő kiadvány készül, a V4-es együttműködés, illetve a fiatal vállalkozók támogatása terén pedig egy-egy szakkonferenciát tartunkk, valamint erősödik a szakmai együttműködés a Via Nova és az illetékes magyarországi és külföldi partnerek között. Szeptemberben Szepsiben lesz a Kezdj okosan! konferencia, amely a tavalyi és tavalyelőtti alkalomhoz hasonlóan, a felvidéki fiatal, pályakezdő vállalkozók számára nyújt szakmai segítséget és tájékozódási lehetőségeket. A konferencia különleges jelentőségét most az adja, hogy időben és a céljait tekintve is egybeesik a Külhoni fiatal magyar vállalkozók évével. Utóbbi felvidéki koordinátora Iván Tamás, a Via Nova alelnöke, aki egyben a Kezdj okosan! konferencia főszervezője is. A szervezet mindemellett egész évben tevékenyen szorgalmazza a hivatali magyar nyelvhasználatot, valamint az autonómia előnyeiről tájékoztatja a fiatalokat.

 

Medveczky Attila