vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.24. 

Hontvarsányban mutatták be a Rómer Flóris Tervet

A Rómer Flóris Tervnek köszönhetően az elkövetkező három évben mintegy hatszázmillió forintot használnak fel a külhoni magyar területek épített örökségének megóvására. A Rómer Flóris terv egyedi támogatása révén 2016-ban nyolc felvidéki református templom újul meg – hangzott el a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért és Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Államtitkársága június 17-ei hontvarsányi sajtótájékoztatóján.

Mint azt dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára kifejtette: a terv éves kerete 200 millió forint, a forrás felosztása részben egyedi döntés, részben nyílt felhívás alapján történik.

 „A magyar kormány fontosnak tarja, hogy a Kárpát-medencei magyar épített örökségünket megóvja. Az épületek felújítása és megóvása igen fontos, mivel a magyar közösséget szolgálja. Az épületek a magyar történelemről, a magyar közösség hitéről szólnak” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hozzátette, a terv egyedi elbírálása értelmében Kárpát-medence-szerte 53 település épített öröksége újul meg bizonyos szinten.

 Hontvarsány mellett Bodrogszentes, Iske, Lakszakállas, Péder, Tornalja, Zemplén, valamint Zsíp községek református templomai részesülnek támogatásban. A dotáció értéke ötszázezer és hárommillió forint között mozog.

 Az állagmegóvó munkálatok már elkezdődtek, több helyen be is fejeződtek. Összesen 117 millió forintot osztottak szét. A nyílt pályázat keretén belül további 45 millió forintot utalnak ki.  A pályázati eljárás jelenleg is folyik, amelyre mintegy kilencvenen pályáztak. A „Rómer Flóris Terv célja a pusztuló értékek megőrzése. Hontvarsány komoly értékeket mutat fel, ezért is örülünk, hogy hozzájárulhatunk a megőrzéséhez. Az itteni közösség érzi azt a támogatást, amely a magyar kormány részéről érkezik. Ez pedig tovább erősíti bennünk, hogy érdemes helyben, a szülőföldön maradni” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Puskás Imre.

 A Rómer Flóris Tervet Magyarország kormánya 2015 októberében indította el, melynek gazdája a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért és Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Államtitkársága, a Terv lebonyolítását a Teleki László Alapítvány segíti. A döntések előkészítését a Terv bíráló bizottsága támogatja, amelynek elnöke dr. Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Mint dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, legalább háromszáz Árpád-kori templom található a külhoni magyarlakta területeken. „Az épületek megújítása az ottani magyar közösség identitását is erősíti” – hangsúlyozta az igazgató.

 „A hontvarsányi templom zsindelytető-szerkezete nagyon rossz állapotban volt. Helyreállításának anyagi hátterét a kis létszámú szórványgyülekezet önmaga nem tudta biztosítani. Ebben segítettünk, a program egymillió forintos támogatásával” – tájékoztatta a Felvidék.ma-t Diószegi László. A felvidéki felújításokkal kapcsolatban megjegyezte: „Nagyon jó a kapcsolatunk a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházzal, velük együttműködve szakmai döntés alapján került szétosztásra a pénzösszeg. Idén nyolc felvidéki templomon végzünk felújításokat.”

 Nt. Kassai Gyula, a Barsi Református Egyházmegye esperese a sajtótájékoztatón jelezte, az egyházmegyében 47 gyülekezet működik, számuk fogyatkozik. „A templomok megtartó erővel bírnak, ezért fontos a megóvásuk, mivel erősíti a fogyatkozó magyar közösségeinket” – fogalmazott az esperes.

 A vendégek végezetül megtekintették a lévai lelkészhivatalban található „Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében” elnevezésű ideiglenes tárlatot, amely a korábbi felújítási munkálatok által megszépült szakrális épületeket mutatja be.

 A hontvarsányi templom a 12. században épült román stílusban. Az épületet a 17. század közepétől használják a reformátusok. Gótikus kő keresztelőmedencéje van. A helyi kis létszámú gyülekezet a lévai református gyülekezet leányegyházaként működik. Heti egy alkalommal, vasárnap tartanak istentiszteletet az Árpád-kori templomban.

 

(felvidek.ma)