vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.24. 

Oscar Wilde: „Az oktatás elismerésre méltó dolog, de nem árt, ha időnként eszünkbe jut, hogy amit valóban érdemes tudni, nem tanítható.”

Tanítanék! – üvöltik Pukliék.

Mire? – kérdezzük mi.

Néhányan kalandvágyból kilátogattunk az SZDSZ legutóbbi puccskísérletére. Megállapítottuk, pont, mint azon a régi taxisblokádos őszön, most is felvonultattak elégedetlen, vérben forgó szemű proletárokat. Az azonosságon nem rendültünk meg. Nem úgy a tőlünk hallótávolságban állók csoportjának verbális minőségén. Ezen felül a nem elhanyagolható hónalj és alkoholszag kevercse által fellépő sokkhatás hamar hazaűzött bennünket, és a hangnem, mely a közönség ezen részében uralkodott. Szó szerint képtelenségnek tartjuk leírni azt a moslékot, a tömény trágárságok tömegét, amely a pofájukat elhagyta, csak az olyan kiszólásokat idézzük, mint: „szívesen kidönteném a belét”; „ba..meg, nem kell itt demokráciázni, garantálom, ha rajtam múlik, a kölkeivel együtt kerül bitófára”. Gyomorforgató volt.

Hazafelé felidéztük Utassy Jóskát, aki 1969-ben megmondta: „Akkor lehetne demokráciáról beszélni, ha például édesanyám a Március 15. téren felállhatna a kis sámlijára, és szidhatná a kormányt.”

Ma a kormány szidásához nem kis sámli, hanem újságok, rádiók és tévék sora áll rendelkezésre. Most a demokrácia hiányáról panaszkodni nevetséges és kontraproduktív.

Más kérdés, mennyire fáj, hogy az örökké tartónak gondolt, idegen segítséggel megszerzett hatalom 2010-ben kicsusszant a kiválasztott kezekből, azonban ez sem menti a köztereken megjelenő büdös leheletűeket, akik a tisztséget viselő személyek és családtagjaik becsületsértésig fokozott szidalmazását megengedik maguknak.

Ezek, ha rajtuk múlik gond nélkül lövetnek.

 ***

 Kik vezényelnek kiket?  

A társaságunkban lévő tisztességben megőszült pedagógus barátunk szerint családilag ugyanazok, akik az 1828-ban alapított Egri Érseki Tanítóképzőt 1969-ben a kommunista vezetőről, Ho Si Minh-ről nevezték el, családilag ugyanazok, akik az imperialista Amerika ellenségeiből Amerika barátaivá vedlettek. Az ellenzéki reformerek.

Fölvezetik mint független fiatalt, Pukli Istvánt, aki 1979-ben Szekszárdon született. Nem az a baj, hogy 17 évesen az MSZP-be szeretett, még az sem, hogy a felesége meg a kommunisták belügyminisztere, a liberális Kuncze alatt szolgált. Talán az nem közömbös, hogy ő maga Cusi haverja. (A sikkasztásért 7 évre bevarrt ifjú szociról van szó, akinek bár Gyurcsány fizetett ki sok tízmilliót, mégis Zuschlagot dugták dutyiba. Szerk.) Úgy hírlik, Pityukát kerületi kádéenpések tették be a Teleky igazgatói székébe végzettség nélkül, a testvére börtöntöltelék, nagyapja ávós, és most ifjú ellenzéki reformerként comboskodik a tüntetők élén. A gyerekek érdeke hidegen hagyja őt. A bérkövetelés mint ok, nem áll meg, hiszen egy 25 éve a pályán lévő pedagógus bére a Fidesz kormánynak köszönhetően 500 000 Ft körül jár. A megbízók célja pőrén politikai hovatartozás okán elkövetett kormánybuktatási kísérlet.

Különösen foglalkoztatnak a politika aktuális problémái.

1997 nyarán, az augusztus elején Fadd-Domboriban megrendezett közéleti táborban ismerkedtem meg igazán a Magyar Szocialista Párttal. Ezen a nyáron lettem a tagja az Ifjú Szocialisták Mozgalomnak. 1997. október elején alakítottuk meg társaimmal a mozgalom szekszárdi alapszervezetét.

Szintén október óta vagyok tagja az MSZP paksi alapszervezetének – áll a fiatal ellenzéki reformer Pukli hitvallásában, melyet az MSZP képviselőjelöltjeként közölt saját magáról. Mikor megneszelte, hogy esetleg lebuktatják, drágabolgárúr vállán sírta el, hogy eddig hazudott, de most mindent elmond magáról.

 ***

 Ami az ellenzéki liberális reformerek kormányon való ténykedését illeti, csak a megszállókkal, a korszakonként változó idegen felsőbbséggel kötendő új alkuk megkötése érdekelte őket. 45 óta, nem alaptalanul, a nomenklatúrába tartozónak tételezik magukat, akik alá a bürokrácia és a rabszolgák tartoznak. Ők a kiválasztottak, akik az első, a másod- és harmadosztályú állampolgárok általuk kijelölt csoportjának állandósága felett vannak hivatva őrködni.

 ***

 A kádári oktatáspolitika rögeszméje volt a kiválasztottak utódainak feldiplomázása. A kis liberálfunkci fiókából, ha apa vagy anya pártja nem nyúl a hóna alá, jó segédszínész, szobafestő vagy péksegéd lehetett volna, de a funkci gyerekének diploma kell. A végképp eszetlennek bizonyult csemetékkel töltötték fel a képzőket, mert ott matekból nem volt felvételi, ha magyarul nem tudott rendesen írni olvasni, azt megbocsátották. Hát így jutottunk ide. Most ők ordítják, hogy tanítanék. Ez is milyen jellemző.

 ***

 A régi nagy bolsevista forgatókönyvet vették elő, mert egyszer a mesterségesen lebutított Antall kormánnyal szemben eredményesnek bizonyult a taxisblokádjuk. Körbenéztek, kiket lehetne céljaik elérése érdekében felhasználni?

1990-ben Pesten és Budán közel húszezer taxis dolgozott engedéllyel és legalább ötezer feketén. Munka nélkül tengődtek, könnyen heccelhetők voltak. (2013-ban öt-hatezer taxi futott a főváros útjain.)

A taxisoknak olyan kommunikációs hálózatuk volt, amilyennel akkor csak a rendőrség, a mentőszolgálat és a hadsereg rendelkezett. Az úgynevezett CB rádió biztosította azt a kommunikációs rendszert, amely lehetővé tette az országot megbénító demonstrációt.

Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a CB kommunikáció nem volt titkosított, tehát bárki (így a rendészeti egységek is) tudhatták, mire készülnek.

Akkor a taxisblokáddal fogva tartott országban még sikeresebbek voltak az eszdéeszesek, tehát megmutatták: hiába nyerte meg az MDF a választásokat, ők maradtak az első osztályú állampolgárok. A nomenklatúra helyeit ők osztják. Ám a magyar nép körében egy ideje vesztésre állnak. Orbán a favorit.

Most először a helyosztó státusuk megborulni látszik. Ez a hiszti oka.

 

czyla