vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.24. 

200 óvodát ismertek el a gyermekek biztonságos közlekedésre neveléséért

A fejlesztési minisztérium küldetésének érzi, hogy minden lehetséges módon támogassa a lehető legkorábban elkezdett közlekedésre nevelést, ezzel alapozva meg a hazai közlekedéskultúra fejlődését – mondta el Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár a Biztonságos Óvoda program záróeseményén 2016. június 16-án, Budapesten.

A Biztonságos Óvoda pályázat az öt éve, több mint ötven szervezet bevonásával működő Élet Úton program stratégiájába illeszkedve indult el. A közös munka egyik fő célja, hogy Magyarországon a közúti közlekedés során egyetlen 14 év alatti gyermek se veszítse életét.

A Biztonságos Óvoda program során felkészített trénerek keresték fel az érdeklődő intézményeket, konzultációval és mintafoglalkozáson mutatva be, hogy a közlekedés érdekes és motiváló témakör, az ismeretek játékos feladatokkal is átadhatók. A meglátogatott óvodák a gyermekeknek szóló "OviJogsit" és beragasztható matricákat kaptak. A résztvevők vállalták, hogy a közlekedési témacsoportot beépítik nevelési programjukba, és egy közlekedési koordinátort jelölnek ki. A program végén a tréner és a pedagógusok kérdőív segítségével mérik fel az óvodások tudását, közlekedési ismereteit.

 Az első 200, érvényes pályázatot benyújtó, minden programelemet teljesítő intézmény elnyerte a "Biztonságos Óvoda" címet. Az elismerő oklevél mellett az épületre kihelyezhető plakett is igazolja, hogy az intézmény fontosnak tartja a gyermekek közlekedésbiztonságát, és tesz is érte. Az óvodák saját jó gyakorlataikat önálló pályázati részben mérethették meg, az öt legjobb pályamunkát szakmai zsűri választotta ki, az azokat benyújtók teljes KRESZ pályát nyertek.

 A baleseti mutatók javításához elengedhetetlen a legfogékonyabb kortól folyamatos, intézményi keretek között működő felkészítés, amely felelős vezetőket enged az utakra.  A beérkezett pályázatok magas száma, a fokozott érdeklődés láttán a minisztérium a program folytatását tervezi. A fejlesztési tárca távlati célként arra törekszik, hogy a közlekedők biztonságközpontú felkészültsége a legfejlettebb országok szintjére emelkedjen – fejtette ki Mosóczi László.

 

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)