vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.24. 

A víz, energia és élelmezés hármasa

Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár részt vett és nyitóbeszédet mondott az Európai Fejlesztési Napok „Víz, energia és élelmezés összefüggései” című magas szintű panelbeszélgetésén Brüsszelben. Az Európai Fejlesztési Napok a nemzetközi fejlesztéspolitikai terület legrangosabb európai eseménye. A panelbeszélgetés témája kapcsán az államtitkár kiemelte, hogy a víz, energia és élelmezés hármasa által alkotott összefüggés-rendszer a fenntartható fejlődés kérdéskörének középpontjában áll.

Bevezetőjében Mikola István hangsúlyozta, hogy korunk legnagyobb globális kihívásai – többek között a migráció, a klímaváltozás vagy a meggyengült államok helyzete – a nemzetközi fejlesztési terület résztvevőitől szakpolitikákon átívelő, integrált megközelítést igényelnek.

 A Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) eredményes végrehajtása is csak egységes személetmóddal lehet sikeres, ahol az egyik célkitűzés eléréséért tett erőfeszítések elősegítik a többi fejlődési cél végrehajtását is.

 A víz, energia, élelmiszer hármasának komplex, egymással kölcsönhatásban álló területként való szakpolitikai megközelítése az egyik első fontos lépése lehet a fenntartható fejlesztéspolitikai megoldások megtalálásának.

 Mikola István külön figyelmet szentelt a víz és vízgazdálkodás kiemelten fontos kérdésének és rámutatott Magyarország globális vízdiplomáciában betöltött központi szerepére. Felelevenítette, hogy a jelentős magyar erőfeszítéseknek köszönhetően a víz és vízgazdálkodás külön Fenntartható Fejlődési Célként jelenik meg a globális törekvések terén.  

Továbbá emlékeztetett, hogy Áder János köztársasági elnök Ban Ki-Mun ENSZ főtitkár meghívására csatlakozott a főtitkár által összehívott Vízügyi Elnöki Testülethez.

Ennek kapcsán felhívta a figyelmet a 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozóra, amely a Fenntartható Fejlődési Célok vízzel kapcsolatos aspektusainak végrehajtását hivatott előmozdítani. A témához kapcsolódóan megjegyezte, hogy Magyarország volt az első Európai Uniós tagállam, amely ratifikálta a Párizsi Megállapodást, ezzel is segítve a vízzel kapcsolatos egyik legnagyobb kihívásnak, a globális klímaváltozásnak a kezelését.

 

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)