vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.29. 

MEGJELENT A MAGYAR FÓRUM 26. SZÁMA!

A tartalomból:

Csorja Gergely: Felelősség és elszámoltathatóság

Az angol válogatott kapitánya lemond, mert csapata kiesett az Eb-ről Izland ellen. Helyes, mert vállalja az eredmény következményeit. Az angol miniszterelnök lemond, mert a nép kiszavazta az országot az EU-ból. Helyes, mert belátja, hogy tetteiért elszámoltatható, legalább politikai szempontból. De mit tesz az Európai Unió vezetése, miután az egyik legfontosabb tagállam kilép a szervezetből? Megállapítja, hogy az angolok hülyék. Mindenféle demokratikusnak nevezett társadalmi környezet talán legfontosabb ismérve, hogy a vezetők – legalább valamennyire – felelősek tetteikért, az általuk képviselt szervezetért. Jelentős kudarc esetén legalább politikai, erkölcsi szinten elszámoltathatók. Például úgy, hogy lemondanak, vagy felajánlják lemondásukat. Ha az Európai Unió mint intézményrendszer a legkisebb mértékig is demokratikus lenne, és nem az Egyesült Államok és a Szovjetunió által fenntartott, jóváhagyott és ellenőrzött politikai kaszt, a hatvanas évektől Európát lejtőre rakó atlantista és szovjetbarát ellentétpárból kifejlődő bürokrata politikusok irányítása alatt álló gittegylet lenne, akkor most arról folyna a diskurzus, hogy mikor oszlatja fel magát az Európai Parlament, és hogy az Európa Tanács hogyan vezényli le az átmenetet a következő választásokig. Ez a kérdés azonban szóba se került. A cseh miniszterelnök ugyan felvetette, hogy Junckernak talán le kellene mondania, és Juncker talán lemond. Talán nem. Lényegében mindegy.

 Csurka István: A forradalom minden tette tiszta, jogos és közérdekű volt

Ellenünk csak hamis vádat képviselhettek. Még mindig képtelenségnek tartottuk az egészet, ami majd el fog múlni, mert ekkora igazságtalanságot nem tűrhet el a világ.

Később aztán kiderült, hogy a világ azt is elnézi, hogy embereket halálra, életfogytiglanra és hosszú évekre ítéljenek, azért, mert egy ideig az életükben jó emberek, jobb magyarok, teljesebb emberek voltak.

Amikor szédülten, csuromvizesen kiszálltunk a rabomobilból, reflektorok fénye esett ránk és hatalmas vasajtókkal elzárt térben, komor falak és drótkerítések között találtuk magunkat, aztán betereltek bennünket a börtön földszintjére, egy hosszú folyosóra. Ismét a fal elé kellett állnia mindenkinek. És aki nem állt elég közel, dülöngélt, hátra vagy oldalvást mert fordulni a szomszédjához, arra máris záporoztak a szidalmak és a gumibotütések is. A hangnem az „Óberhéhez” – itt tudtam meg a cellában, hogy az alvilág nyelvén így nevezik a Deák téri főkapitányságot – képest is eldurvult. Volt a fogadtatásban valami olyan gyűlölet, mint amilyet a pufajkások szemében láttam letartóztatásom éjszakáján. Azt természetesen akkor, a fal előtt feszítve nem tudtam megállapítani, hogy ezek a smasszerok többnyire erősen ittasak voltak, sőt akkor is csak sejtésem lett erről, amikor bekerültem az irodába és ronggyá vertek.

 Kis meglepetések

Brexit

Ez a szó első hallásra olybá tűnt nekem, mint egy tüsszentés. Most már tudom is miért. Mert úgy voltam vele, mint a Háry János történeteire tüsszentő diák. Sose hittem benne, csak meghallgattam. A konkrét események meg már münchhauseni magasságokig érnek. A báróhoz köthető mesék majd háromszáz évesek. De a mostaniak is tudnak füllenteni olyanokat, mint a mindig szomjúhozó lováról Münchhausen, miszerint hiába itatta, az csak egyre szomjasabban vedelte a vizet. Végül a háta mögé nézve Münchhausen meglátta, hogy szegény patást kettévágta a vár bevételekor a lezuhanó kapu rácsa. A ló önállósult hátsó része szétrúgott a törökök között, majd a kancáknak kezdett udvarolni. A báró babérindával varrta össze lovát, aminek az az üdvös hatása lett, hogy az ágból lomb serdült, s ő árnyékban ülhetett a nyeregben. Hát lezajlott a szavazás: a britekről nem tudjuk mennek-e vagy maradnak, akik eddig menni akartak, most jönnének? Alig hiszem. Aláírást gyűjtenek, mondják, van már vagy hárommillió, a maradásért. De az aláírásoknak a fele hamis. Mondja valaki, hogy az EU és a Brexit nem hasonlít Münchhausen báró történeteihez? Ez a mostani EU például a kettévágott mindég szomjas lovat idézi. Meddig itatjuk még?

Szebb jövő

Volner János jobbikos pártember. E minőségében járt valahol vidéken. Puritán, pártjának szigorú erkölcsi rendjéről közismert emberként mutatkozik, ám némelyek úgy vélik, most ráfaragott, mert követték és lefotózták. Az esetből hírt csináltak, miszerint egy fiatal, mutatósabb hölggyel ment volna befelé a csalitosba, pásztor-húszpercre. Hja, modern idők, modern párt. Sőt néppárt és keresztény. A bulvár már csak ilyen kurkászós, de garantálom Volnernek ebből kára nem lesz. Nem lehet. Mert ki vonná felelősségre, mikor a pártelnökkel Vonával ugyanez megesett, hát az vesse rája az első követ, aki stb. stb.

 Amikor a Klubrádió műsorát beragyogja a szellem vakvilága

Kunocska Zsuzsácska tüntetést szervez Sándorka Máriácskával

Az ágytál, amire vágytál

Hallga, hallga zeng a szó: A fekete ruhácskás nővérkének levés még egészen icike-picike, de csinoska korában a kikeményített fehér fityulácskába beszorult fejecskéjében született meg úgy, hogy közben végig tudta, hogy az ő formája a fekete ruhácskában az igazi. Az ugyanis slankít. Ahhoz úgy pászol az ágytál törtfehérje, hogy már ezért érdemes mozgalmat indítani. Az ügyből ki, valamint befolyólag „Az ágytál, amire vágytál” zászlaja alá hívogatja a választások okán a vezetésből momentán ellenzékbe szorult hajthatatlan hatalommániákusok megbízásából Sándorka Máriácska az embereket egyenesen a Kossuth térre! Odahagyta a kisdedeket másra, gügyög, szipog Máriácska a rádió stúdiójában, aki olyannyira beleszeretett a rivaldába, hogy azt ígéri: ő bíz addig vissza nem megy az ágyacskákhoz, amíg az övéi meg nem kaparintják újra a 2010-ben elvesztett hatalmukat. És ebben Máriácska nagyon biztos, enged bepillantást igen szerényen berendezett szellemi szférájába. Alighogy a budai hegyvidéken megpillantotta a napocskát, két édesded szemecskéjével, már tinédzserke korában odagyökerezett a drága kicsi magyar nép kórházi ágya mellé a két hosszú lábacskája. A gyakorlati tanárai mindjárt az elfekvőbe helyezték, gondolván ott, ha árt, hát árt, Istenem.

 A gyermekszegénység visszaszorítása

Jelentősen bővítettük az ingyenesen étkezők körét

A „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság június 10-ei ülésén a hazai és uniós finanszírozású programokról, a Családi Otthonteremtési Kedvezményről, valamint az Egyenlő esélyt a gyermekeknek című jelentésről egyeztettek a bizottság tagjai. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, akit többek közt arról faggattunk, hogy beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket az öt éve elfogadott Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia, milyen intézkedésekkel érhető el, hogy csökkenjen a szegény családban felnövekvő gyermekek száma, s melyek a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia céljai, elemei.

 Nem üzleti vállalkozás a Lovarda

Érdemi politikai vitát sem tudunk folytatni a kérdésről az ellenzékkel, ugyanis alapvető dolgokkal sincsenek tisztában

A Nemzeti Hauszmann Terv egy tíz évre szóló fejlesztési koncepció, melynek keretében megújul a Várnegyed, azaz a Palota és a Polgárváros. L. Simon László államtitkárt a rekonstrukció folyamatiról, Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár sorsáról, a mélygarázs elleni aláírásgyűjtésről, és a megvalósítható ötletekről kérdeztük.

 Újjászületett a kőbányai Újhegyi sétány

A Város Mindenkié csoport riogatja a Hős utcai telep lakóit

Közösségi házat építettünk, a kicsiknek játszótér, az idősebbeknek, felnőtteknek, sportolni vágyóknak fitneszpark készült. Olyan felújítást végeztünk, ami elősegíti a közösség életét – számolt be örömmel a fejlesztésekről Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere, aki a nehézségekről is szólt, így a Hős utcai telep áldatlan állapotáról, a hajléktalan-ellátásról és az illegális szemétlerakóról.

 A kínai fél nyitott a magyar technológiák és termékek behozatalára

Hazánk a kínai kultúra népszerűsítésével, illetve kínai nyelvoktatással foglalkozó állami hátterű Konfuciusz Intézetek világhálózatában is fontos szerepet tölt be

Magyarország mezőgazdasági prémium termékekkel, a gazdaságfejlesztésben és az okosváros-építési programokban használható legkülönbözőbb innovatív megoldásokkal, technológiákkal keresi a szorosabb együttműködés lehetőségét a közép-kínai Hupej tartománnyal –szögezte le Szabó László. Miniszterhelyettes urat arról is faggattuk, hogy milyen a híre Hupejben a magyar áruknak, a magyar kis- és középvállalkozások is tudnak-e kereskedni Kínával, mi egy okos város feladata, s hogy mennyi kínai regionális központ működik Magyarországon.

 Nem hagyjuk, hogy szőnyeg alá söpörjék a magyarellenességet

Az uniós tagállamok kisebbségvédelme hidegen hagyja az Európai Parlamentet

A március 13-án Ungváron történt szélsőséges ukrán nacionalista szervezetek felvonulása és magyarellenes megnyilvánulásai kapcsán Bocskor Andrea, Pelczné dr. Gáll Ildikó és Gál Kinga, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselői, írásbeli választ igénylő kérdést intéztek az Európai Bizottsághoz. Bocskor Andrea kárpátaljai európai parlamenti képviselő: amint kiderült a Federica Mogherini alelnök asszony által írt válaszból, nemcsak hogy a Porosenko elnök által vállalt kötelezettségek és az alkotmány szerint illene betartani a kisebbségek jogait, hanem a társulási szerződés része is, hogy az emberi jogokat, és az alapvető szabadságjogokat – ebbe beletartoznak a kisebbségek jogai is – tiszteletben tartják Ukrajnában.

 Ne zárjunk ki senkit a színházművészetből

A komplex színházi élményben, a gondolati, érzelmi azonosulásban és a katarzisban hiszek

Hitvallásom, amit a pályázatomban is megfogalmaztam, és ez az évadunk vezérgondolata: „közérthető művészet, minőségi szórakoztatás” – közölte megkeresésünkre Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, akit a kamaraszínház átkereszteléséről, a határon túli magyar színházakkal való kapcsolatokról, és a színészközpontúságról is kérdeztünk.

 Fő célunk az etnikai vonatkozású politizálás

Mi vagyunk az egyetlen olyan felvidéki párt, mely a magyar érdekeket képviseli

A Magyar Közösség Pártja (MKP) érsekújvári tisztújító kongresszusán Menyhárt Józsefet választották a párt új elnökévé. Berényi József utódja 180 szavazatot kapott a leadott 196-ból (a meghívott 200 küldöttből 198 jelent meg, ketten nem szavaztak az elnökjelöltre). Az új elnököt a magyar–magyar párbeszédről, a nyelvhasználatról és a magyar tannyelvű kis iskolák sorsáról is kérdeztük.

 Jancsó Badacs Károly: FICO BONAPARTE ÉS A JUNIÁLIS FORRADALOM

A kellemes júniusi délután, nyár eleji, iskolaév végi csevelyét e hét első napján öt óra körül a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés tér kegyeleti emlékműve előtt fokozatosan gyülekező elégedetlenek moraja váltotta föl. Az ellenzék rendezésében megtartott tüntetés a becslések szerint 2000 tüntető állampolgárt vonzott a már megszokott városi helyszínre, amely további háromezerrel bővült a miniszterelnök várhegyi lakásánál. Közvetlen öt óra előtt még bizonytalan a tüntetés egy héttel ezelőtti sikerének megismétlése, akkor ugyanis négyezer tüntető vonult fel a téren. Egy héttel később kevésbé szállingóznak az emberek, de végül mégis meghozza várt sikerét a gyülekezés. A Robert Fico miniszterelnök által a végsőkig védett Robert Kalinák belügyminiszter a Fico-kormány koronahercege. A 2014-es államfői választásokon induló Robert Ficónak a miniszterelnöki nyeregből az államfőibe szándékolt átnyergelése kapcsán a sajtó megszellőztette azon háttérhírt, hogy Kalinákra a miniszterelnöki székben, mint Fico lehetséges utódjára tekint a politikai elit.

 Märle Tamás: 15 millióan a pályán

Mi úgy nőttünk fel, hogy a többséget nem érdekli október 23-a vagy június 4-e, hogy másoknak ciki március 15-én kitűzni a kokárdát. Hogy a magyarságára alig büszke valaki, és úgy általában a magyar, mint jelző a negatív tulajdonságokkal párosítandó. Az utóbbi évtizedek generációinak nem adatott meg idáig egyetlen összenemzeti, katartikus élmény sem, mire az elmúlt két hétben nagyot fordult a világ. Hirtelen „trendi” lett a piros-fehér-zöld. Tömegek festették nemzeti színűre az arcukat, húztak magukra címeres mezt, vitték kezükben a zászlót, vagy tűzték az autójukra, házukra. Piros-fehér-zöld sapkát tettek a visszapillantó tükör elejére, a budapesti buszok kijelzőin megjelent a Hajrá, magyarok felirat. A válogatott okozta eufória, ha valószínűleg csak rövid időre is, de betemette az emberek közötti árkokat, nem számítva a legelvetemültebb liberálisokat, akikről most kár is beszélni. Rengetegen nézték köztereken, óriás kivetítők előtt, közösségben a meccseket Budapesten, a városokban, a falvakban, de még határon túl is, Magyarkanizsán vagy éppen Csíkszeredában. Egy szívvel szurkoltak a nemzeti tizenegynek, a mérkőzések után pedig valóságos népünnepély bontakozott ki minden alkalommal, még a 0:4-et követően is.

 Kovács Attila: Szivárvány fogadta a válogatottat

Hazaérkezett Franciaországból a magyar labdarúgó-válogatott

Hétfőn késő délután hazatért az Európa-bajnokságról a ragyogóan szereplő, a csoportból első helyen továbbjutó, és Belgium ellen a nyolcaddöntőben vereséget szenvedő magyar labdarúgó-válogatott. A csapat egy rövid, repülőtéri sajtótájékoztatót követően a Hősök terére ment, ahol mintegy húszezer szurkoló köszöntötte labdarúgóinkat. Az egész országot magával ragadó, kitűnő teljesítmény után joggal reménykedhetünk: egy új, a korábbinál sikeresebb korszak veszi kezdetét a magyar labdarúgásban. Köszönhetően annak, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség jóvoltából a Magyar Fórum is jelen lehetett a zártkörű, nem nyilvános repülőtéri fogadáson és az azt követő sajtótájékoztatón is, a magyar labdarúgó-válogatott hazaérkezésének krónikáját első kézből tudjuk átadni olvasóinknak.

 Magyar menekültek befogadása Délvidéken

A jugoszláv kormány nem sok adatot közölt a menekültek számáról. Ami a sajtón keresztül a nyilvánossághoz is eljutott, nem több száraz adatközlésnél. Kommentárt nem fűztek hozzá, s kizárólag csak összesített számadatokat közölnek, amelyekből nem lehet következtetni társadalmi és korösszetételükre, sem pedig családi helyzetükre.

 

Állítsunk közösen emléket 1956 hőseinek!

A Magyar Fórum heti és havi számaiban, internetes megjelenésein, valamint egy önálló kötettel kíván emléket állítani a magyar szabadságharcosoknak. Csatlakozzanak mozgalmunkhoz és segítsenek nekünk!

Várjuk szerkesztőségünkbe

fényképeik

mozgóképeik

rajzaik

hanganyagaik

visszaemlékezéseik

ritkaságaik

kiadatlan könyveik

cikkeik

bármilyen 1956-hoz kapcsolódó emlékük, relikviájuk eredetijét vagy másolatát. Segítségüket előre is köszönjük!

1956@magyarforum.hu

1092 Budapest, Ráday u. 32. III. emelet 3.

Aki anyagi támogatással szeretne hozzájárulni mozgalmunkhoz, annak támogatását az alábbi számlaszámra várjuk: 11712004-20341426-00000000; A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány. 1956 hősei a mi hőseink! Legyünk mindannyian büszkék rájuk!

 

Keresse a heti Magyar Fórumot június 30-ától az újságárusoknál.

 Most érdemes előfizetni!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják, vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 

Amennyiben csekken fizet elő, kérjük, igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük, olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

 KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

 Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.

 SWIFT (BIC) kód:

 OTP V-HU-HB

 IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

 Mivel számlavezető bankunk USA-dolláros csekket nem vált be, ezért kérjük, főleg tengeren túli előfizetőinket, hogy vagy más valutában, pl. kanadai dollárban, vagy, ami a legjobb, átutalással küldjék a pénzt a megadott számlaszámra.

 A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 /https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2016. júniusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.  

Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.