vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.24. 

Újabb milliárdok a kertészeti ágazatnak

A benyújtott pályázatok minősége a mérvadó

Új Agrár-környezetgazdálkodási pályázatot hirdet a nyár folyamán a Miniszterelnökség, melynek keretében a szőlő- és gyümölcstermesztők számára 15 milliárd, az állattenyésztők részére 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Az új pályázati felhívás, új kiválasztási szempontok alapján, újfajta pontozással kerül meghirdetésre, melynek keretében a gazdálkodók a 2017 és 2021 közötti időszakra tudnak kötelezettséget vállalni és pályázni – szögezte le Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki azt is kifejtette, hogy az agárvállalkozások, a családi vállalkozások akkor lehetnek igazán sikeresek, ha kiegészítő tevékenységet folytatnak.

 Miért döntött úgy a Miniszterelnökség, hogy új ötéves agrár-környezetgazdálkodási programot indít 2017-től a kertészeti ágazat számára?

 –Annyira népszerű volt az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program, hogy a rendelkezésre álló keret majdnem háromszorosára érkeztek be az igények. 159 milliárd forintot biztosítottunk az első körben az AKG-ra, ehhez képest 448 milliárdos igény érkezett be. Az ökogazdák támogatására is több volt az igény, mint amit az első körben támogatásként meghatároztunk. Ezért több döntést is hozott a Miniszterelnökség. Egyrészt azt a 30 milliárd forintot, amit 2017-re különített el, hogy új felhívást jelentessen meg az új belépők számára, előrehozta, és a pénzeket már most felhasználta. A másik döntésünk, hogy újabb körben támogassuk az ültetvényeseket és az állattenyésztőket, mivel olyan anomáliák alakultak ki, amelyeket mindféleképpen kezelni kell. Ilyen anomáliát jelentett, hogy három megye gazdálkodói, kertészei az országos átlaghoz képest jelentősen kevesebb sikerrel tudtak pályázni. Bács-Kiskun, Csongrád és Heves megyéről van szó, és főleg az ottani szőlősgazdákról. Ennek az volt az oka, hogy pályázati felhívás egyes kritériumait teljesen objektív mutatószám alapján határoztuk meg, s a kiválasztási kritériumokban olyan szempontok, mint például a nitrát-érzékenység igen komoly hatással bírt egyes pályázatokra. Azokban a térségekben, ahol nem volt nitrát-érzékeny terület, függetlenül attól, hogy minden más kötelezettséget vállalt a pályázó, nem tudta a szükséges pontszámot elérni. Mivel háromszoros volt az igénylés, az a döntés született, hogy minden tematikus csoportnál, akár ültetvényről, szántóról, vagy gyepterületről van szó, pontozást kellett bevezetni. Ebből adódik, hogy nem mindenki nyerhetett ezen a pályázaton. A rendelkezésekre álló források és a lehetőségek figyelembevételével a Miniszterelnökség úgy döntött, hogy még 40 milliárd forintot 2021-ig biztosít a szőlő- és gyümölcstermesztők, illetve az állattenyésztők számára. Az ültetvények számára 15 milliárd, az állattenyésztők részére 25 milliárd forintot biztosítunk, amivel elérhető, hogy új kiválasztási szempontok alapján, újfajta pontozással, új pályázati felhívás keretében a 2017 és 2021 közötti időszakra tudnak kötelezettséget vállalni és pályázni. Az új AKG pályázatot a tervek szerint nyár végéig kiírjuk, és december végéig meghozzuk a döntéséket. Tehát már januárban mindenki számára ismerté válhat a pályázat eredménye.

 Tehát nem csak azok pályázhatnak az új programra, akik idén forráshiány miatt nem tudhattak?

 –Elméletileg, aki eddig az AKG-ban nem pályázott, beadhatja a kérelmét. Egyértelmű, hogy akinek nincs állatállománya, az nem nyerhet támogatást a pályázat keretében. Természetesen a pályázati felhívásban közöljük, hogy mekkora állatállomány szükséges a sikeres pályázathoz, és új területekkel is be lehet lépni a programba.

 Eddig a kertészeti ágazat számára négy pályázati felhívást jelentettek meg, melyik volt a legnépszerűbb, és melyikre jelentkeztek a legkevesebben, és szükséges-e átcsoportosítani az összegeket?

 –Mivel még folyamatosan adhatják be a pályázatokat, ezért korai lenne átcsoportosításról beszélnünk. A pályázatok népszerűségéről az áprilisban lezárult első szakasz értékelése után tudok beszámolni. A gyógy- és fűszernövények termesztésére kiírt támogatásra viszonylag kevesen érdeklődtek. Április 11-éig összesen 24 kérelem érkezett be 215 millió forint értékben, ami elenyésző összeg a 3 milliárdos kerethez képest. Április 12. óta mindössze három támogatási kérelem érkezett a gyógynövénytermesztésre. Ennél jóval népszerűbb volt az üvegházak, fóliaházak létesítésére megnyitott pályázat, hiszen április 15-éig körülbelül 200 kérelmet adtak be, és az addig igényelt támogatási összeg meghaladja a 31,6 milliárd forintot. Látható, hogy ezen intézkedéshez szükségessé válik részben forrásokat átcsoportosítani, és a pályázatokat pontozás alapján értékeljük, ahogy az Európai Bizottság előírja kötelező jelleggel minden tagállam számára. Tehát a legértékesebb pályázatokat támogatjuk. Szintén nagy sikere volt a gombaházak, hűtőházak létrehozására, korszerűsítésére kiírt pályázatnak. Az első szakaszban több mint 160 pályázat érkezett be körülbelül 20 milliárd forint értékben. A második szakasz óta is beérkezett hét pályázat. Az ültetvénytelepítésre is várjuk még a pályázatokat, erre 19 milliárd forint áll rendelkezésre, eddig 334 kérelem érkezett be, összesen 9,4 milliárd forint összegű igénnyel. Fontos kiemelni, hogy az ültetvénytelepítés esetében mindenki számára kötelező az öntözés. Magyarországon a klimatikus viszonyok annyira megváltoztak, hogy öntözés nélkül korszerű gyümölcsültetvények telepítését nem szabad támogatni. Az öntözéshez viszont elvi engedélyezés is szükséges. Egyeztettünk a Belügyminisztériummal, s a tárca komoly segítséget nyújtott annak érdekében, hogy a vízügyi hatóságok időben és gyorsan kiadják az engedélyeket, valószínűleg voltak még olyanok, akik nem kapták meg ezt az elvi engedélyt, így további pályázatok érkezésére számítunk. Összességében a kertészet korszerűsítésére ebben a négy pályázati felhívásban mintegy 66 milliárd forintot biztosít a Miniszterelnökség, és ehhez képest a mai napig 62 milliárd forintot igényeltek a gazdálkodók.

 Sokat lehet olvasni az úgynevezett diverzifikációs pályázatokról. Ez mit jelent pontosan?

 –Ezek a pályázatok nyáron kerülnek kiírása. A diverzifikáció fő üzenete, nem csak hazánkban, hanem Európában is az, hogy az agárvállalkozások, a családi vállalkozások akkor lehetnek igazán sikeresek, ha kiegészítő tevékenységet folytatnak. Gondolhatunk a falusi turizmusra, a vendéglátásra, a kézműves ipari tevékenységekre. A diverzifikációs pályázatok keretében minden olyan mezőgazdasági termelő előtt megnyílik a lehetőség, aki szeretné vállalkozását nem mezőgazdasági tevékenységekkel is bővíteni. Ezen elképzelések finanszírozására kétféle pályázati felhívás keretében nyílik lehetőség összesen mintegy 50 milliárd forint értékben támogatást nyerni..

Terveznek újabb lehetőségeket a fiatal gazdálkodók számára?

 –Természetesen. Ősszel a fiatal agrárgazdálkodók számára is új lehetőségek nyílnak. Akkor az új mezőgazdasági vállalkozások indulását segítjük mintegy 36 milliárdos keretösszeggel. A fiatal gazdák bizonyos beruházási típusú pályázatokon már most is komoly előnyt élveznek másokkal szemben, mert ők saját forrásra tudnak majd pályázni. Összességében elmondható, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében a fiatal gazdálkodók támogatására a 2014-2020 közötti uniós programozási időszakban mintegy 76,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

 Sokat hallani a bürokráciacsökkentésről. Egyszerűsödtek a pályázati kiírások?

 –A pályázat benyújtásához szükséges mellékelt dokumentumok számát tekintve nem volt nagy változás. Az igazi változás az eljárásrendet érinti, a pályázatok kezelését. Az is egyszerűsítés, hogy eleve olyan pályázati felhívásokat is megjelentetünk, amire korábban nem volt lehetőség, mert egy általány támogatást nagyon egyszerűen el lehet majd számolni, nem kell számlákkal igazolni, a tevékenységet kell bemutatni és a végeredményt, egy üzleti terv bemutatása mellett. Tehát egyes felhívásaink viszonylag könnyen kezelhetőek. Amikor viszont több százmillió forintokat lehet elnyerni az EU költségvetéséből, akkor nekünk is ragaszkodni kell, ahogy a többi tagállamnak, ahhoz a minimumhoz, amit az elbíráláshoz be kell nyújtani.

 

Medveczky Attila