vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.24. 

A megőrizve megújítás szellemében

Új vásárcsarnok és kulturális központ épül Újpesten

Május 23-án került sor az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. megbízásából épülő Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont alapkőletételére a Szent István téren. Wintermantel Zsolttól, Újpest polgármesterétől megtudtuk, hogy a piac megújítása az újpestiek igényei szerint valósul meg. Kérésüknek megfelelően a piac megmarad Újpest szívében, és az új építése közben egyetlen napra sem zárják be a vásárcsarnokot.

 Az Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont egy épületkomplexumban lesz?

 –A jelenleg működő piac és vásárcsarnok is egy épületben működik. Ez azt jelenti, hogy létezik a klasszikus értelemben vett, kitelepülős piac, ahol őstermelők kínálják portékáikat, és a vásárcsarnokban lévő üzletekben szintén élelmiszerkereskedelem folyik. A kulturális rendezvényközpont pedig a másik egységet jelenti a jövőben. A legalsó szinten lesz az árufeltöltő rész és a mélygarázs, ahonnan fel lehet jutni a földszinti és első emeleti piacra és a vásárcsarnokra. Liftekkel a parkolóból feljuthatunk majd a második és harmadik emeleten lévő kulturális-és rendezvényközponthoz, amit az utcáról külön is megközelíthetünk. Tehát szinte egymásra épül a két funkció, aminek praktikus oka az optimális helykihasználás. Újpest városközpontja mindig is a helyi közélet agórája, centruma volt. A Szent István téren találjuk a katolikus főplébánia templomot, a református templomot, a városházát, a kormányablakot. S itt működik a piac is. Évente kikérjük az újpestiek véleményét a fontosabb témákról, s az volt a kérésük, hogy mindenféleképpen Újpest szívében maradjon a piac. Szintén az emberek kérésének teszünk eleget azzal, hogy az építkezés alatt nem zárjuk be a régi piacot. A hajdani plébániaépület helyén lesz az új piac, a jelenlegi szomszédságában. Bár nagyon szeretjük és a szívünkhöz nőtt a mostani piac és vásárcsarnok, mára teljesen elavulttá vált a régi, acélszerkezetes, csak részben fűtött épület, ami a szigorú élelmiszerbiztonsági szabályoknak, higiéniai előírásoknak csak komoly erőfeszítések árán képes megfelelni. Pánikra nincs ok, mert biztonságos a piac épülete, de két-három éven belül már képtelen lesz a szabályokban rögzített színvonal elérésére. Azért is döntöttünk egy új építése mellett, mert a felújítás sokkal több forrást venne igénybe, ráadásul a munkálatok alatt a piacot be kellett volna zárnunk. Az új épület a kor követelményeinek és szabályainak megfelel, s büszkék vagyunk rá, hogy zöldenergiával oldjuk meg a létesítmény fűtését, hűtését. A piac mellett húzódik a mélyben a nagy szennyvíz főgyűjtő -csatorna, így a komplexum energiaellátását a szennyvíz hulladék-hőjének hasznosításával oldjuk majd meg, ahogy a régi-és új városháza és egyéb környékbeli épületek fűtését és hűtését is.

 Tehát Újpest lakói igénylik a hazai, egészséges élelmiszereket, egy nagyvárosi piacot, mikor sokan a plázákban vásárolnak, mert az a divat?

 –Meggyőződésünk, –nekem személyesen is, mint az újpesti piac állandó vásárlójának – hogy a városvezetésnek nem csak a közparkok, utak, járdák rendben tartása, felújítása a feladata, hanem annak a szellemiségnek a továbbvitele is, ami Újpestet jellemezte. Újpest nagyon erős identitású város; önálló település volt, egészen, míg a fővároshoz csatolták. Ezután is, bár jogilag a főváros IV. kerülete vagyunk, az itt élők újpestinek mondják magukat. Az Újpest város kifejezés mind a mai napig él a köztudatban. Ez a város önállóan eltartotta magát üzemeivel, kisiparosaival, kereskedőivel. Mi ezt szeretnénk megőrizni, oly’ annyira, hogy a jelenlegi piacra is nem hivatalos tanulmányi kirándulás keretében rendszeresen kijárnak óvodás csoportok, a pékségben formálnak maguknak egy kis kalácsot, perecet, amit kisütnek a pékek, emellett megismerkednek a hallgassak, különféle gyümölcsökkel, zöldségekkel. Abban bízunk, hogy a kicsinyek felnőve piacra járók lesznek, és szüleiket, kis élménybeszámoló után, is kicsábítják piacunkra. Hiszen teljesen más a hangulata egy piacon és egy hipermarkertben zajló kereskedésnek.

 Újpest több kulturális intézménnyel is rendelkezik. Ott van például a Tavasz utcai Újpest Színház, az Újpesti Kamaraszínház, az Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Háza, melyben zeneiskola is működik. Miért érezték fontosnak egy kulturális rendezvényközpont létrehozását?

 –Pontosan azért, ahogy ön is említette: három különböző helyen működnek az Újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft. egységei. Nagyon büszkék vagyunk az Ady Endre Művelődési Központ kultúra-közvetítő szerepére, de az épületre már nem, mert elavult, vasbeton monstrum, és külseje abszolút nem imponáló. Ezért döntöttünk úgy, hogy újat építünk, egy minőségit. Terveink szerint a kulturális rendezvényközpont 1250 álló és 521 ülőhellyel rendelkezik, míg a kistermek –melyekben kiállításokat rendezünk, foglalkozásokat tartanak– befogadóképessége 240 fő. A teljes épület 4160 fő befogadására lesz alkalmas. A központ a későbbiek során egy promenáddal is kiegészül. Elképzelhető, hogy a gyermekeknek szóló foglalkozásoknak továbbra is az Ifjúsági Ház ad otthont, de a másik kettő, a felnőtteknek szóló kulturális részt össze szeretnénk vonni ebben a modern létesítményben.

 Az alapkő mellé egy időkapszulát helyeztek el. Mit üzen benne a jelenlegi városvezetés az utókornak?

 –Fő üzenetünk, hogy ennek a nagy beruházásnak szimbolikus értelme is van. Méghozzá az, hogy erősek és képesek vagyunk arra, hogy önállóan egy ilyen volumenű fejlesztést megvalósítsunk. Azok után, hogy saját költségből építettünk egy önkormányzati tulajdonú uszodát, felújítottuk iskoláink nagy részét, teljesen megújítottuk a szakorvosi rendelő intézetet, az összes gyermek-és háziorvosi rendelőt felújítottuk. Azt üzenjük, hogy hiszünk a jövőben, mert legalább két évig zajlanak a munkálatok, és utána a piac akár 100 évig is szolgálja az újpestieket. Ha esetleg néhány száz év múlva ez az időkapszula elő kerül a föld mélyről, akkor hiszünk benne, hogy akik egyszer felnyitják, a mi leszármazottaink lesznek, magyarul beszélnek, és abban is, hogy újpestinek vallják majd magukat. Minden fejlesztésünk esetében, így a Szent István tér és a piac megújítása során is alapvető szempont, hogy megőrizzük mindazt, amit szeretünk, s amit elődeink ránk hagytak.

 Ha már a fejlesztéseket említette; mire szeretnének pályázni a jelenlegi uniós ciklusban?

 –Budapest a központi régióba tartozik, ezért nagyon szűkösek a pályázati lehetőségek, de igyekszünk azokat is kihasználni. Az elmúlt ciklusban több energetikai pályázaton nyertünk. Így újítottuk föl iskoláinkat, s azok közül kettőben bioenergiával fűtenek. A szakorvosi rendelő tetejére szintén uniós pénzből szereltettünk föl napkollektorokat. A humán szférába tartoznak a szervezetfejlesztési és az áldozatsegítői programok. Egy hete nyújtottunk be VEKOP pályázatot, ami a városrehabilitációra fókuszál. Sajnos Újpest egyes részeinek épületei annyira leromlottak, hogy állapotukon részlegesen nem lehet javítani. Bízunk benne, hogy erre kapunk uniós forrást, mert önerőből ezt a rehabilitációt képtelenek vagyunk megvalósítani.

 

Medveczky Attila