vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.24. 

Európai szintre emelkedett a Fidelitas javaslata

Hiteltelen a Jobbik „cukiságkampánya”

Idei második tanácsülését tartotta, ezúttal Bukarestben az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP. A május 19-22. között sorra került rendezvényen a Fidelitas kezdeményezésére határozatot fogadtak el a diabétesz megelőzése érdekében teendő széleskörű európai összefogásról. Böröcz Lászlót, a Fidelitas elnökét ezen kívül a Juhász Péter által gründolt Millának a határon túli magyarok megsértéséről, a jobbikos állatmenhely-anomáliáról, az Országos Pályaorientációs Hétvégéről és a szabadegyetem programjairól kérdeztük.

 Hazánk feldarabolásának gyásznapja a Milla szerint az „ultranagymagyarok sírásnapja". Mi erről a véleményük?  

–Ahogy az ezzel kapcsolatban kiadott közleményünkben fogalmaztunk, szégyenteljes, hogy Juhász Péter a Milla facebook oldalán egy ilyen posztot megenged magának. Ha még valaki számára nem is fontos a nemzeti összetartozás napja, s úgy látszik, a Millának abszolúte nem, akkor sem megengedhető több millió határon túl élő magyar megsértése. Mivel Juhász Péter politikusnak és közszereplőnek mondja magát, akkor elvárjuk tőle, hogy kérjen bocsánatot a határon túli magyarságtól.

 Közleményükkel kapcsolatban a Milla facebook oldalán ennyit írtak: „mi csak annyit teszünk hozzá: MUHAHA!” Ezek után a bocsánatkérés nem illúzió?

 –Bízom benne, hogy nem az. Mindenkinek meg kell adni arra az esélyt, hogy javítson a saját helyzetén. Léteznek közös nemzeti minimumok. S nemrég a nemzet fájdalmába ilyen gúnyos módon beletiportak. Nem szabad állandóan a múltba révednünk, de emlékeznünk kell arra, hogy mi történt 1920. június 4-én. Ez a közös megemlékezés minden magyart identitásában megerősíthet, és összekapcsol minket érzelmileg is. Ezért fontos az, hogy a jövőben ilyen típusú megnyilatkozások, főleg közszereplőktől, ne hangozzanak el.

 Miért várják el Vona Gábortól, hogy intézkedjen az állatmenhelyet üzemeltető sárospataki jobbikos önkormányzati képviselő visszahívásáról?  

–Először a hvg.hu foglalkozott azzal, hogy ezen a menhelyen, ahol több száz állatot tartanak, milyen áldatlan állapotok uralkodnak. Ezt a menhelyet Egyed Zsolt, Vona pártársa üzemelteti. Míg a Jobbik a kommunikációjában állatvédelmi stratégiákról beszél, felemelik szavukat az állatok védelme érdekében, Vona Gábor kölyökkutyákkal és macskákkal fotózkodik, addig a sárospataki menhelyen tartott állatok iszonyatos körülmények között élnek. A kutyák nagy része a saját ürülékében él, emiatt a telep fertőzésveszélyes. Elképzelhetetlen, hogy erről a párt vezetésének ne lenne tudomása. Ezért is hiteltelen a Jobbik „cukiságkampánya”. Mi azt kértük Vona Gábortól, mondja el, hogy tudott-e a sárospataki helyzetről, és elsősorban a saját portáját tartsa rendben, mielőtt országos szinten ebben a témában bármit is el szeretne érni. Ezek után az a minimum, hogy visszahívják képviselőjüket.

 Mi sem áll tőlem távolabb, hogy védjem a Jobbikot, de önök hisznek a HVG-nek, egy balos lapnak?

 –Azóta több civil szervezet is írt erről, fotókkal illusztrálva. A képek pedig magukért beszélnek.

 Térjünk rá arra a témára, hogy a Fidelitas kezdeményezésére határozatot fogadtak el a diabétesz megelőzése érdekében teendő széleskörű európai összefogásról. Az Európai Bizottság és az Európai Tanács nagyon sok üggyel foglalkozik, hogy-hogy a cukorbetegséggel – korunk népbetegségével – kapcsolatban még nem alkotott stratégiát?

 –Az uborka méretéről, görbületétről villámgyorsan szabályokat alkottak, mi viszont fontosnak tartottuk azt, hogy sokkal komolyabb kérdéssel is foglalkozzanak és a Fidelitas ilyen lényegi témát vessen fel, mivel valóban népbetegségről van szó, és a cukorbetegek nagy számban élnek Európában. A YEPP több mint 30 tagszervezete egyetértett velünk, és egyhangúlag elfogadta határozati javaslatunkat. Ezután a YEPP javasolja az Európai Parlamentnek a kérdés napirendre tűzését.

 A Fidelitas tervezi, hogy akár más szervezetekkel összefogva prevenciós kampányt indít Magyarországon?

 –Még erről nem született konkrét határozat. Ehhez az is szükséges, hogy a stratégiai partnerekkel felvegyük a kapcsolatot. A prevenciót fontosnak tartjuk, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy erre a témára felhívjuk a figyelmet.

 A Fidelitas megszervezte Országos Pályaorientációs Hétvégéjét, melynek helyszíne a szerencsi Rákóczi-vár volt. Kiknek szervezték meg ezt a rendezvényt?

 –Először és kísérleti jelleggel szerveztük meg ezt a hétvégét, s a tapasztalatok alapján lesz folytatása ennek a programnak. Körülbelül 40 középiskolás, gimnazista vett részt ezen a képzésen. Fiatalok érkeztek az anyaországból, Erdélyből és Kárpátaljáról, az esemény pedig az információátadásra fókuszált. Azért döntöttünk a rendezvény megszervezés mellett, mert azt tapasztaljuk, hogy akik egyetemre jelentkeznek, sokszor nem tudják pontosan, hogy egy adott szak milyen képzést nyújt. Sokan csak hallomásból ismernek egy-egy foglalkozást, tudják, jól lehet keresni vele, de arról nincs információjuk, hogy milyen tudást kell hozzá elsajátítani. A fiatalok meghívott előadók segítségével rengeteg új információval gazdagodhattak a felsőoktatási intézményekről, a felvételiről, a különböző szakmákról. Előadást tartott Pavlik Lívia a Corvinus Egyetem kancellár asszonya, Dr. Erdős Éva a Miskolci Egyetem dékán-helyettese, Dr. Barzó Tímea a Miskolci Egyetem Polgári Jogi Tanszék vezetője, Dr. Szabó Antal a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei György Tanárképző Központjának főigazgatója. A kerekasztal-beszélgetést követően Szily Nóra, műsorvezető, riporter és pszichológus tartott motivációs előadást a képzésen résztvevő fiataloknak. Dorgainé Botos Hedvig pszichológus a diákokkal beszélgetett és csapatépítő játékokat is szervezett. A cél az érdeklődési kör feltérképezése volt, és a segítség a döntéshozatalban.  

Tíz év után ismét Tokajban, Magyarország egyik leghíresebb borvidékén szervezik meg nyári szabadegyetemüket. Mi a szabadegyetem lényege?

 –A szabadegyetem, vagy más néven nyári tábor, a Fidelitas legnagyobb eseménye, amit évente máshol tartunk, idén a Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskolában. A szabadegyetemen az interaktív közösségépítésé, a közösségi szellemet erősítő együttlété a főszerep. Vendégeink között lesznek ismert közéleti személyiségek, előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket hallgatnak meg a résztvevők, de lesznek ügyességi versenyek és pincelátogatások is. Előadónk lesz Rogán Antal miniszter úr, Gyürk András a Fidelitas alapító elnöke, Kubatov Gábor pártigazgató, a kerekasztal-beszélgetés résztvevői a terveink szerint Török Gábor, Karácsony Gergely és G. Fodor Gábor lesznek. Tíz évvel ezelőtt is egy kivételével ők voltak a részvevők, ezért döntöttünk a meghívásukról.

 A szabadegyetemek ahhoz is hozzásegítenek, hogy a Fidelitas tagjai közül egyre több polgármester, országgyűlési képviselő váljon?  

Az utánpótlás szempontjából ez lényeges kérdés, mivel minden egyes nyári szabadegyetemre nagyon sok fiatal jön el, olyanok is, akik nem tagjai a szervezetnek. Az, hogy a fiatalok találkozhatnak a párt vezetőivel, a polgári oldal képviselőivel, hatással van rájuk. Ha valaki politikus szeretne lenni, a szabadegyetem programjai által is felkészülhet erre a pályára.

 

Medveczky Attila