vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.24. 

Apaszerep-férfimodell

Azok a férfiak, akik harmonikus családi környezetben élnek, egészségesebbek

A kormány lehetőséget kínál az apáknak, hogy ugyanolyan aktívan vegyék ki részüket a gyermeknevelésből, mint az anyák – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, s hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy „legyen trendi édesapának lenni”.

 A magyar férfiak elenyésző százaléka marad az anya helyett otthon a picivel az első három évben, vagy ennek egy részében. Melyek azok a családtámogatási intézkedések, amelyek által az apák ugyanúgy vehetik ki részüket a gyermeknevelésből, mint az édesanyák?

 –A családtámogatások teljes spektruma hozzáférhető az édesapák számára is Magyarországon. Talán kevesen tudják, hogy ahogy az édesanya, ugyanúgy elmehet az édesapa is GYED-re, GYES-re, igénybe veheti a családi pótlékot, használhatja a családi adókedvezményt – ezt a szülők meg is oszthatják –és gyermekápolási táppénzre is jogosult. A gyermekét egyedül nevelő édesapa igényelheti a CSOK-ot, az otthonteremtési támogatást. Egyetlen egy kivétel van: a CSED (csecsemőgondozási díj), amely az első hat hónapban jár – ha nincs valami rendkívüli indoka annak, hogy az édesapa maradjon otthon a gyermekkel – alapvetően az édesanyáknak szól, az anyák és gyermekeik közötti kötődés miatt. Az életszerűséget próbáltuk tehát a szabályozásban is megjeleníteni. Így az apukák számára a lehetőségek nyitva állnak. A legfontosabb annak biztosítása, hogyha kívánják, és meg tudják ezt tenni, akkor ők is igénybe vehessék a támogatási-, távolléti-, és szabadságformákat. Ezáltal ők is aktívan részt vehetnek gyermekük nevelésében. Ezek a jogszabályi változtatások, de önmagukban nem elegendőek, mert a szemléletmód is lényeges. Az, hogy mennyire támogató a munkahelyi környezet, a társadalom – mennyire reagálunk pozitívan arra, ha egy édesapa pelenkázza a gyerekét, vagy sétál vele, óvodába, iskolába viszi. Tehát aktívan kiveszi a részét a gyermekneveléssel járó örömteli feladatokból is.  

Dr. Kopp Máriával (1942-2012) többször is készítettem interjút, s azt mondta, hogy még a pelenkázás közben is, amikor a kisgyermekünkhöz érünk, boldogsághormon szabadul fel bennünk. S azoknak a férfiaknak, akiknek jó a kapcsolatuk a gyermekeikkel, négyszeres esélyük van arra, hogy a 69. évüket túlélik. Ez is azt mutatja, hogy a babakocsiban apró újszülöttet tologató, álmodozó szemű férfit a Duna-parton, a játszótéren, vagány kisfiával önfeledten mászókázó édesapákat nem kell kigúnyolni?

 –Kopp Máriának volt egy ilyen mondása: „Pelenkázz, tovább élsz!’ – és ez elsősorban az apukáknak szólt. Aki gyakorló édesapa, pontosan tudja, milyen hihetetlen boldogságforrást ad a gyermekekkel való együttlét, s hogy mennyi pozitív visszajelzést, szeretet kaphat. Azt is, hogy mennyire örül, és büszke akkor a szülő, amikor látja, hogy gyermeke egészségesen fejlődik, és tudja is támogatni fejlődésében. A gyermeknevelés örömteli pillanatai ezenfelül további gyermekek vállalására is ösztönzőleg hatnak. Fontos tudatosítanunk, milyen sokat adhatunk gyermekeinknek azzal, ha apamintát is látnak, illetve minőségi időt tölthetnek el édesapjukkal. Látják, hogy egy adott helyzetre apukájuk miként reagál, ha férfimodellt is látnak. Ha az édesanya és az édesapa kapcsolata kiegyensúlyozott, akkor a gyermekek együttműködő nevelésében nőnek fel, ami rendkívül sokat segít a fejlődésükben. Úgy látom, egyre inkább trendi felvállaltan aktív édesapának lenni. Ha férfiak találkoznak egymással a szülői értekezleteken, akkor már nem érzik „csodabogárnak” magukat. Szerencsére ezen a téren egyre inkább megjelenik Magyarországon a férfiközösség egymást támogató attitűdje.

 Több helyen olvasom, hogy az apáknak magasabb a keresetük, így logikus, ha a családban az a fél marad továbbra is a kenyérkereső, aki több pénzt tud hazavinni, és így az egész családért anyagi felelősséget vállalni. Mi erről a véleménye?

 –A családi költségvetés kiszámításakor a szülők eldöntik, hogy melyikük jövedelmére van az adott helyzetben nagyobb szükség. A GYED Extrára hívnám fel ezúton is az olvasók figyelmét. Ez a lehetőség elsősorban azt segíti elő, hogy az édesanyák úgy tudjanak visszatérni a munkaerőpiacra, hogy közben nem esnek el a családtámogatástól sem. De bátran elmehet egy férfi is GYED-re annak tudatában, hogy utána a GYED Extrát is igénybe veheti. Ebben az esetben az a fontos, hogy legyen olyan időszaka a GYED-nek, mikor tevőlegesen ő van a gyermek mellett. Szintén nagy segítséget jelent a gyermekek után járó pótszabadság kiterjesztése. Egy gyerek után évente kettő, két gyerek után négy, három, vagy annál több gyerek után hét nap pótszabadság jár. Ezt a lehetőséget korábban csak az egyik szülő vehette igénybe. Jellemzően az édesanyák tettek így, mert ők tudtak könnyebben elszakadni a munkahelyről, de mi mindkét szülőre kiterjesztettük 2012-ben. A pótszabadság idejének megduplázása megteremti annak a lehetőségét, hogy a család a szabadságot együtt töltse el.

 Mennyire irányadóak a tradicionális szerepek? A magyar társadalom alapvetően még mindig arra van berendezkedve, hogy a gyermek gondozása az anya feladata?

 –A gyermekgondozás bizonyos része valóban anyai feladat, gondolhatunk a csecsemők körüli teendők egy részére, a szoptatásra például. Ebben az időszakban az édesapa foglalkozhat az idősebb gyermekekkel, és akár a háztartási munkából is kiveheti a részét. Való igaz, hogy főként az édesanyák veszik igénybe a GYES-t, a GYED-et, így a tradicionális szerepek továbbra is irányadóak. Nem csak a társadalomban, a munkahelyen is. Ma még furcsán néznek arra a férfi munkavállalóra, aki bejelenti, hogy két évre GYED-re megy – de egyre több ilyen esettel találkozhatunk. A családbarát munkahely pályázat lényege is az, hogy a kormány elő kívánja segíteni a családi és a munkahelyi élet összeegyeztethetőségét. Ezt az elvet a munkaadóknak is érdemes lefordítaniuk a hétköznapokra. Akkor családbarát egy munkahely, ha ott nem csak a munkavállalókat látják, hanem a mögöttük álló családokat, a gyermekeket, az otthonokat is. Az is meghatározó, hogy az az idő, amit az édesapa a gyerekeire tud fordítani, mennyire intenzív, mennyire tartalmas.

 Amikor hat éves kisfiammal játszom, együtt töltök vele egy hétvégét, sokkal jobban feltöltődöm lelkileg. Mit mutatnak a felmérések, azok az apák, akik relatíve több időt töltenek gyermekeikkel, mentálisan kiegyensúlyozottabbak?

 –Egyes kutatások, ahogy az ön által említett Kopp Máriáé is, azt mutatják, hogy a családnak erős az egészségmegtartó szerepe. Azok a férfiak, akik harmonikus családi környezetben élnek, egészségesebbek, így magasabb kort élnek meg.

 Igaz, hogy a gyermekvállalási kedv azokban az országokban magas, ott születik több baba, ahol a szülői szerepek megosztását és a valós egyenjogúságot az állam is elősegíti, támogatja?

 –Ezzel kapcsolatban a felmérések eltérő eredményeket mutatnak. Az egyik kifejezetten arra utal, hogy például Svédországban azért születik viszonylag több gyermek, mert ott a szülők jól megosztják egymás között a gyermeknevelési feladatokat. Általánosságban elmondható azonban, hogy a legtöbb fejlett, nyugati társadalomban akkor magasabb a gyermekvállalási kedv, ha a munka és a család közötti egyensúlyt minél több eszközzel támogatják. Számunkra is ez az alapelv az irányadó. Ezt az egyensúlyt akkor lehet a legjobban elérni, ha nem úgy számolnak, hogy az apukának és az anyukának is van 24 órája, s ezt kell beosztani, hanem mikor azt mondják: kettőnknek van összesen 48 óránk. S ezen belül osztják föl egymás között a neveléssel, a munkával kapcsolatos feladatokat.

 Említette a férfimodellt. Az óvodákban, iskolákban a pedagógusok többsége nő. Hogyan lehet elérni azt, hogy minél több férfi legyen akár óvodapedagógus is? Hiszen ezekben az intézményekben is lényeges a férfimodell.

 –Az óvodákban és az iskolákban dolgozó felsőfokú végzettségűek számára, s idén év elejétől már a bölcsődei felsőfokú végzettségűek részére is bevezettük a pedagógus életpályát, ami magasabb anyagi és társadalmi elismertséggel jár. Mindez vonzóbbá teszi ezt a pályát a férfiak számára is. A Klebelsberg-ösztöndíjrendszer is nagy motivációt jelent, hiszen akár nettó 75 ezer forintot is kaphatnak havonta a pedagógushallgatók. Egy biztos: a gyermeknevelésben a férfiakra is nagy szükség van!

 

Medveczky Attila