vissza a főoldalra

 

 

 2016.06.24. 

Mindent akarok, de azt most rögtön

107 ezer bruttóval növelik az orvosok és ápolók fizetését? Miért az övéket, miért nem az enyémet? Olcsóbb lesz a baromfi- és a sertéshús? És a marha? A felújított Széll Kálmán téren miért nincs több zöld terület? Mi az, hogy három hónapot csúszott az átadása, és amúgy is minek kellett átnevezni? A miniszterelnökség minek költözik a várba? Miért erre költik a pénzünket, aminek a nagyját persze lenyúlják! Önkormányzatiságról meg már nem is beszélhetünk! Miért pont Dunaújváros kapott sokmilliárdos állami támogatást? Ingyen étkezést biztosít már a téli, tavaszi, nyári és őszi szünetben is a kormány? Miért nincs minden családnak olyan jövedelme, hogy erre ne legyen szükség? Kijutott a válogatott az EB-re? Na, ezeknek biztos nem szurkolok! Miért akarunk olimpiát rendezni? Úgyis csak bukunk vele egy csomó pénzt! Első és második osztályban minek lesznek 30 percesek az órák? Hogyan fognak utána átállni a gyerekek a 45 percre? Mi az, hogy pénzeljük a határon túliakat, amíg itt nem dőzsöl mindenki?

Mentalitás lett az elégedetlenségből. Alapvetően semmi se jó, mindenki rosszul végzi a dolgát, mindenki lop és ennél már nincs lejjebb. Jó csak az lehet, ami kimondottan velem történik, de most azonnal! Pontosabban, ha az én pénztárcám lesz hirtelen jócskán vaskosabb.

Háborgást hallani az utcán, az iskolában, a villamoson, a kocsmában, a strandon. Mit számít, hogy Budapest a Millennium óta nem látott mértékben fejlődik? Hogy a budai vár visszanyeri régi fényét, felújítják a karmelita kolostort és újraépítik a lovardát. Az se érdekes, hogy Dunaújváros a sokadik a Modern Városok Program támogatottjai között, de közel sem az utolsó. A fizetésemeléssel minden bizonnyal jóval több magyar orvos és ápoló marad itthon? Ez most nem szempont! Ahogy az sem, hogy még tovább fejlődne az ország egy olimpia rendezésével, hogy egyértelműen a javulás jelei láthatóak az oktatás megszervezésében, valamint az sem, hogy határon túli nemzettársaink nem tehetnek a 96 évvel ezelőtti igazságtalan döntésről, amelytől függetlenül ugyanúgy hozzánk tartoznak.

De azt sem vesszük észre, ami közvetlenül minket érint. Milyen könnyű elfelejteni, hogy van, ami olcsóbb lesz – nem drágább –, hogy gyönyörű tereken átsétálva mehetünk munkába, hogy vadonatúj a villamos, hogy egyre több vonaton bedughatom a konnektorba a laptopomat és ingyen internetezhetek.

Hányan hánytorgatják fel nap mint nap, hogy mire költik az adóforintjaikat, miközben képtelenek a saját pénzükkel bánni. Kevés a fizetése, rezsire nem biztos, hogy jut, de trendibbnél trendibb holmikat vásárol magának. Rendesen nem ad enni a gyerekének, de azért beszerez két okostelefont is a fiának. És mindeközben kioszt a kormánytól kezdve mindenkit a Facebookon. A másik meg dúskál az anyagi javakban, kizsigereli az alkalmazottait, csal, ahol tud, de azért ott van a „pedagógustüntetésen.”

Az államtól és a társadalomtól várjuk el, hogy egy csapásra megváltoztassák életünket, amikor mi az első lépést sem vagyunk hajlandóak megtenni ennek érdekében. Képtelenek vagyunk észrevenni a minket körülvevő jót.

 

Märle Tamás