vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.07. 

Ülésezett az MNT: Napirenden intézményeink tevékenysége

A Magyar Nemzeti Tanács április 27-ei ülésére számos intézmény képviselője kapott meghívást, így személyesen számolhattak be a képviselőknek a tavalyi év munkájáról, illetve vázolták fel a további terveket. Az ellenzék hevesen érvelt a sajtó elfogultsága és egyoldalúsága ellen, szerintük eluralkodott a cenzúra és pártmédiává silányultak a legnagyobb közpénzből működtetett intézmények. Az ülés elején Hajnal Jenő, az MNT elnöke a tanács nevében gratulált Tari István József Attila díjához, amelyet kiemelkedő irodalmi tevékenységéért vehetett át a vajdasági költő, a nemzeti tanács képviselője a márciusi díjátadón.

Kemény munka jellemezte az Európa Kollégium első öt hónapját kemény, megtörtént a diákok beköltöztetése, megkezdődött a kollégiumi munka, valamint megszervezték a közösségi és szakmai programokat. Az igazgatónő ismertette a zárszámadást és pénzügyi terv megvalósítását, kiemelve a kollégium működtetésének két fő forrását: a saját és a külföldi bevételeket, amelynek köszönhetően több mint 26 millió dinárból gazdálkodtak, aminek 68 százalékát költötték el, így 8 millió a következő évre került át.

 Elfogadták a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkajelentését és zárszámadását. Mivel az igazgatónő gyermeket vár, ezért Varga Tamást nevezték ki az intézmény megbízott igazgatói posztjára. Gondi Martina, az intézmény eddigi igazgatója elmondta, körülbelül 75 ezer oldalnyi anyagot sikerült egy év alatt digitalizálni, idén pedig beköltözhetnek a zentai laktanya épületébe, a legnagyobb eredmény azonban a helyi értéktárak projektsorozat útjára indítása volt. Gondi Martina, egyben felkérte a vajdasági magyar civil szervezeteket, hogy csatlakozzanak ehhez az értéktárhoz.  

A Forum Könyvkiadó Intézet 2015-ben 28 könyvet jelentetett meg, újraindította a képzőművészeti sorozatát, különösen fontos kiadványként említette Virág Gábor igazgató az Élettől az életig a holokauszton át című könyvet. A Híd irodalmi folyóiratnak tavaly 12 száma, a Létünknek pedig 4 száma jelent meg.

 Ökrész Rozália, a Magyar Szó igazgatónője hangsúlyozta, hogy a médiastratégia megszületésénél még 60 millió dináros, egyre halmozódó veszteségek jellemezték a napilap kiadását, mára viszont pénzügyi egyensúlyba került a Magyar Szó, rendezte a kölcsönöket, a bevétel növekedésére törekedett, így 3,3 millió dináros nyereséggel zárták a tavalyi gazdasági évet, amelyet a cég további működésére fordítanak majd. Javítottak a piaci helyzetükön is, hiszen 16 millió dinár külső bevételt valósítottak meg - számolt be a napilap igazgatónője a tanácsnak, kiemelve a Szórványlétben elnevezésű riportsorozatot, amelynek eredményeként idén március 15-ére egy kötettel léphettek az olvasók elé. A Magyar Szó eladási mutatói enyhe esést mutatnak, viszont a vajdasági magyar online térben ők a leglátogatottabb és a legolvasottabb médium - mondja Ökrész Rozália.

 Joó-Horti Lívia, a Magyar Mozgalom tagja szerint gyűlöletittas, méltatlan lejárató cikkek tömege jelent meg a legutóbbi választásokat megelőzően a Magyar Szó hasábjain. A Magyar Mozgalomról pedig, amely a választópolgárok egyharmadának támogatottságát élvezi, szinte egyáltalán nem írt a lap. A képviselő asszony két lapszám részletes elemzésével bizonyította a legnagyobb magyar párt egyoldalú szerepeltetését az újságban. Szerinte a közpénzekből fenntartott közmédium teljesen lejáratta magát, valamint követelte a főszerkesztő Varjú Márta azonnali hatállyal történő leváltását. Hozzátéve: a választási eredmények tükrében a mostani összetételű Magyar Nemzeti Tanács is elveszítette a legitimitását, lévén, hogy a vajdasági magyar választópolgárok már nem ezt támogatják.

 Tari István (VMDK) szerint a Magyar Szó pártlappá vált. Továbbá az alkotó értelmiség szinte egyáltalán nem kap helyet a napilapban, az online kiadásban pedig még a Kilátó sem jelenik meg. Az ellenzéki politikus továbbá a cenzúra jelenléte és a feketelisták miatt is elmarasztalta a lap jelenlegi szerkesztőit.

 Zsoldos Ferenc (MM) csatlakozott az előtte szólókhoz, kijelentette: a 21. században semmi értelme a cenzúrának, mivel az információ csapját amúgy sem lehet elzárni, a kommunikációs forradalom következtében az emberek hozzájutnak a számukra fontos információkhoz, ezzel az egysíkúsággal pedig a Magyar Szó saját magát ássa el - tette hozzá a képviselő. Zsoldos ismét az egység és sokszínűség mellett érvelt, meglátása szerint egy kisebbségi közösség akkor maradhat fenn, ha minél többen kapnak teret véleményük megjelenítésére. Zsoldos történelmi felelősségükre emlékeztette a képviselőket, kijelentve: egy egységes magyar világot kell építeni, ahol nem csak egy-két ember, de sokan szereplőkké válhatnak a történetben.

 Dudás Károly (MÖ) a Hét Napot állította ellenpéldának, ami szerinte ugyanúgy egysíkúság, csak a másik oldalt támogatja. Szavai szerint az ellenzéki képviselők úgy beszélnek, mintha a Magyar Szó csak a politikából állna, pedig az csak egy kisebb hányada a lap tartalmának. Dudás szerint ő is feketelistán van a Magyar Szóban, de számára ez nem annyira fontos, szerinte a magánigazság nem annyira fontos, mint a közösségi igazság, és a tömegtájékoztatási eszközök ezeket a közösségi igazságokat igyekeznek körüljárni. Mivel az ellenzék csak a magánigazságban hisz, ezért nem fognak a jövőben sem tudni együttműködni.  

A Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatónője, László Edit is jelentést tett a tanácsnak a tavalyi tervek megvalósulásáról. Szavai szerint állandó kihívást jelentett a nyomtatott példányszám megtartása és a nyomtatott illetve az internetes kiadvány közötti egyensúly fenntartása. A létszámstop miatt túlterheltek az újságírók - mondta. A tervezett szakmai tevékenységek is elmaradtak ‒ tette hozzá, a tervezett 41,5 millió dinár helyett 5,5 millióval kevesebből gazdálkodtak, de így is sikerült veszteségek nélkül zárni az évet - összegezte a hetilap igazgatója.

 Kecskés Endre (MÖ) szerint az újságokról szóló beszámolók igazi sikertörténetek, hiszen 60 milliós mínuszból sikerült pluszba visszahozni a Magyar Szót. A képviselő szerint az egyik lap jobbra a másik balra gravitál, a tények tükrében elmondható, hogy nagyon nehéz olyan sajtóterméket létrehozni, amit az emberek olvasnak és elfogadnak. Ezért arról kellene beszélni, hogy mennyire fontos, hogy egyáltalán van olyan nyomtatott sajtó, amire az emberek pénzt fordítanak, vagy, hogy nem voltak sorozatos elbocsátások. Mindez már nagy siker, erre kellene koncentrálni, nem pedig a napi politikára ‒ mondta Kecskés Endre.

 Virág Klára (MÖ) gratulált a Magyar Szónak és a Hét Napnak, hogy újságíróik eljutnak a szórványba és tájékoztatják az olvasót arról, hogy ott is élnek kulturális életet a magyarok.

 Munka és pénzügyi jelentését prezentálta a Pannon RTV igazgatója is. Bodzsoni István kijelentette: a Pannonia Alapítvány minden vállalását teljesítette. Jelentősen bővítették a tv és a rádió műsorkínálatát. November elején átvették a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének adását és munkatársainak egy részét, az adás szép hallgatottságnak örvend ‒ emelte ki. Bodzsoni kiemelte, hogy először sikerült stabilizálni a pénzügyi helyzetet és először történt meg, hogy decemberben, januárban és februárban is zavartalanul tudták teljesíteni pénzügyi kötelezettségeiket. ”A migránsválság meghatározó momentum volt, a Pannon tv napi szinten beszámolt az eseményekről, a magyar közszolgálati média is átvette anyagait, de a BBC és az Al Jazeera is hozzájuk fordult tudósításért. A napokban megindul a 24 órás földfelszíni sugárzás, emellett ajánlatot kaptak a DIGI TV-től, így hamarosan akár Dél-Bánátban is megjelenhet a Pannon" ‒ emelte ki Bodzsoni István.

 Zsoldos Ferenc (MM) elismerte, hogy az igazgató rengeteget tett annak érdekében, hogy fenntartsa és fejlessze a Pannon RTV-t, viszont úgy látja, hogy a korábbi objektivitás sérült az elmúlt időszakban, illetve felhívta a figyelmet arra is, hogy rendezni kell a jogi kérdéseket, mivel az igazgatóbizottság mandátuma lejárt, ezért a most következő igazgatóválasztás sem vihető végbe, de a Szabadkai Magyar Rádió jogi státusa is rendezetlen.

 A tanács elfogadta a Mozaik Alapítvány pénzügyi és munkatervét is. Németh Ernő, az MNT tájékoztatásért felelős tagja kijelentette, hogy el van hanyagolva a Mozaik Televízió, szerinte több támogatást és figyelmet kellene szentelni rá.

 Ezt követően több művelődési és oktatási intézmény tavalyi évi beszámolóját is elfogadta a Magyar Nemzeti Tanács, pozitívan döntöttek a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a Zentai Történelmi Levéltár, és a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény beszámolóiról is. A Cnesában csökkent a látogatók száma, valamint a dolgozói létszám is, szerkezeti változások történtek, viszont megvalósulhat a sok év óta várt felújítás az épület faszerkezetén ‒ hangzott el.

 Vukosavljev Iván, a Zentai Magyar Kamaraszínház vezetője és Urbán András, a KDSZ igazgatója is beszámolt a színházak tavalyi pénzügyi és munkatervéről, amelyeket szintén megszavazott a tanács. Ha nem lenne a Bethlen Gábor Alap támogatása, nagyon nehezen tudna működni a Kosztolányi Dezső Színház, mivel a városi támogatás folyamatosan csökken, a racionalizáció pedig tovább nehezíti a munkát - emelte ki a KDSZ igazgatója.

 A magyarkanizsai József Attila Könyvtár rendkívüli évet zárt ‒ hangzott el az ülésen ‒, hiszen több mint 2000 könyvvel sikerült bővíteni az állományt, több mint 4000 új könyvet sikerült vásárolni a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár és fiókintézete számára is ‒ számoltak be az intézmények vezetői.

 Fejsztámer Róbert, a Szekeres László Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy megduplázódott az a keret, amelyet a kisösszegű támogatásokra biztosítanak, 40-ről 80 millió forintra tudtak pályázni az alapítványnál. A budapesti jóváhagyást követően mától elérhető a nyertes pályázatok listája a honlapon. A Szekeres László Alapítvány tevékenységi köre továbbá bővült a regionális fejlesztés lehetőségével is, így már nem csupán a civil szféra támogatására, de térségi fejlesztésekre is szakosodhatnak.

 Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke beszámolt azokról a megbeszélésekről, amelyeket a tartományi titkárság közbenjárásával folytatnak az oktatásügyi minisztériummal a Vajdaság autonóm tartománybeli középiskolák tanulói létszámát és a megnyitandó szakokat illetően. 8 középiskola tekintetében fogalmazott meg kérvényt az MNT, amelynek többségében helyt hagyott a minisztérium is, így a szakok már az iskolák kérelmét fogják tükrözni.

 Az oktatásügyi napirendek kapcsán felszólalt Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, kiemelve, hogy a nemzeti tanács az oktatás terén számos újdonságot vezetett be. Sikeresnek ítélte az Újvidéken megtartott tantermi felkészítő tanfolyamokat. Az Európa Kollégiumban 61 tanuló jelent meg, akik nyolc tantárgyból készülhettek a felvételi vizsgákra. Emellett 70 középiskolás látogatott csoportosan Szabadkára, akik megismerkedtek az építőmérnöki kar, a közgazdasági kar, a tanítóképző és a műszaki kar kínálatával, Újvidékre 14 középiskolából utaztak diákok az MNT szervezésében, akik az Újvidéki Egyetem 8 különböző karát látogatták meg. Továbbá szülőértekezleteken ismertették az itthon tanulás hozadékait az MNT tagjai. Sok programmal bővült az elmúlt néhány hónapban az MNT munkája, mindennek később lesz majd hozadéka ‒ mutatott rá Petkovics Márta.

 A tanács a kulturális és a köztájékoztatási pénzeszközök elosztására vonatkozó javaslatokról döntött az ülés végén.

 Az MNT a nyári szünet előtt várhatóan még kétszer ül össze.

 Basity Gréta

 

(vajma.info)