vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.07. 

Nyártól ismét lesznek magyar nyelvű szentmisék Prágában

A prágai székhelyű Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért csehországi magyar polgári szervezet, melynek egyik alapküldetése elősegíteni a magyar hívők lelki igényeinek kielégítését, támogatni hitéletüket, a közelmúltban létrehozta a Társulás Felekezeti Bizottságát. Ennek elsőrendű feladata a tíz évvel ezelőtt megszüntetett prágai magyar szentmisék újrakezdésének megszervezése.

„Húsvétkor felvettük a kapcsolatot a kijelölt római katolikus lelkipásztorral, Balga Zoltán tisztelendő úrral, akit a felvidéki Ipolynyékről helyeznek át Prágába, hogy itt magyar szentmiséket és hitoktatást tartson. Így teljesült Dominik Duka érsek, prágai hercegprímás Öeminenciájának ígérete, aki  még 2014. októberében a csehországi Coexistentia-Együttélés Politikai Mozgalom Magyar Nemzeti Tagozata akkori elnökének, Társulásunk mostani elnökének, PhDr. Kocsis László Attilának írt válaszlevelében támogatásáról biztosított bennünket sokéves igyekezetünkben a prágai magyar szentmisék felújítását illetően” – közölte a csehországi magyar szervezet portálunkkal.

 A Felvidék.Ma a szervezet elnökétől úgy értesült, a rendszeres vasárnaponkénti magyar szentmisékre már júliustól sor kerülhet a Prágai Magyar Intézet melletti Szent Gál templomban (Kostol svätého Havla).

 

(felvidek.ma)