vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.07. 

A Most-Híd sem támogatta a változást – marad az állampolgársági törvény

Továbbra is elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) által javasolt törvénymódosítást a pozsonyi Nemzeti Tanács április 28-án elutasította – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. Az SaS törvénymódosítását a magyar képviselők közül egyedül Simon Zsolt (független) szavazta meg. A szavazáson 143 képviselő vett részt, de csak 132-en adtak le érvényes voksot. A törvénymódosítást (az alkotmányellenes állampolgársági törvény eltörlését) 27 képviselő támogatta, 61-en ellene szavaztak és 44-en (köztük Cséfalvay Katarína, a Sieť képviselője) pedig tartózkodtak. A Most-Híd teljes frakciója és az OĽaNO-NOVA listán mandátumot szerző Grendel Gábor nem szavazott.

Az SaS javaslata a 2010. július 6-a előtti helyzetet állította vissza. A Robert Fico miniszterelnök kormányának kezdeményezésére akkor elfogadott törvénymódosítás alapján, amelyet sokan alkotmányellenesnek tartanak és máig vitatnak, napjainkig mintegy 1330 személy veszítette el szlovák állampolgárságát – derült ki a szlovák belügyminisztérium közelmúltban nyilvánosságra hozott kimutatásából.

 Robert Fico akkori kormánya ezen lépésével a magyar Országgyűlésnek a határon túli magyarok könnyített honosításáról, más szóval a kettős állampolgárságáról, szóló döntésére reagált. Nyilvánvaló tehát, hogy egy magyarellenes intézkedésről van szó, amellyel azonban Pozsony az ország minden olyan lakosának ártott, aki ilyen vagy olyan okoknál fogva kettős állampolgár szeretett volna lenni. A kettős állampolgárság kérdése jelenleg csak a szlovák-cseh viszonyban van rendezve, Pozsony és Prága külön megállapodása alapján.

 Az SaS javaslata szerint visszaállt volna a 2010. június 16-a előtti jogi állapot, amikor a hatályos alkotmány szerint a szlovák állampolgárságot bárki egyedül saját kérésére veszíthette el.

 AZ ELLENZÉKI PÁRT AZT IS JAVASOLTA, HOGY AKIK ELVESZÍTETTÉK SZLOVÁK ÁLLAMPOLGÁRSÁGUKAT, AZT MINDEN FELTÉTEL NÉLKÜL VISSZAKAPHASSÁK.

 A csütörtöki szavazás eredménye nem meglepetés, mert előre nyilvánvaló volt, hogy kormánykoalíciós támogatás nélkül semmi esély sincs a sikerre, s ráadásul az ellenzék sincs ebben az ügyben egy véleményen. Maga az SaS is megosztott volt a szavazáskor.

 Nyilván nem véletlen, hogy az SaS az állampolgársági kérdésben a kormánykoalíciós Most-Hídhoz fordult támogatási kérelemmel, hiszen ez a párt korábban az alkotmánybíróság elé vitte az állampolgárság témáját, és más fórumokon is a sajtóban „állampolgársági ellentörvényként“ elhíresült Fico-féle módosítás eltörlését szorgalmazta.

 BUGÁR BÉLA PÁRTJA AZONBAN KORMÁNYBA LÉPÉSEKOR KÖTELEZNI KÉNYSZERÜLT MAGÁT ARRA, HOGY EZT A TÉMÁT A JELENLEGI VÁLASZTÁSI CIKLUSBAN NEM FOGJA MEGNYITNI.

 Az SaS lépése, hogy előtérbe nyomta ezt a témát, ügyes politikai fricska volt a Most-Híddal szemben.

 Bugár Béla és pártja csak azzal tudott védekezni, hogy a kormánykoalícióban ebben a témában nem sikerült közös nevezőre jutni, s ezért a koalíciós kötöttségek miatt ezúttal nem tudja támogatni az SaS javaslatát. Gál Gábor frakcióvezető szerint a párt álláspontja mindezek ellenére az állampolgársági kérdésben nem változott, és a további tárgyalások híve. Ugyanakkor Gál azt vetette az SaS szemére, hogy célja nem a probléma megoldása, hanem a politikai tőkeszerzés volt.

 A JELENLEG HATÁLYOS SZLOVÁK ÁLLAMPOLGÁRSÁGI TÖRVÉNYT, MAGA A BELÜGYMINISZTÉRIUM IS MÓDOSÍTANI AKARJA, DE HOGY HOGYAN, AZT EDDIG NEM MONDTÁK MEG.

 Az egyetlen változás, hogy egy rendelet alapján 2015 februárjától a tárca „egyedi okokra“ hivatkozva gyorsított eljárásban adhatja vissza azok állampolgárságát, akik azt korábban elveszítették.

 

(felvidek.ma)