vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.07. 

Csorja Gergely: Muszáj-Herkules igaza

Tulajdonképpen csodálom Vona Gábort. A jó múltkorában ugyanabban a játszóházban üldögéltünk. Elnéztem az élőpálma-dekoráció mögött szerényen meghúzódó Vonát, miközben a lehető legátlagosabb játszóházi szülőként nézegette a telefonját. Hogyan vezethet ez a láthatóan szorongó mélyátlag egy pártot? Aztán elszégyelltem magam. Hiszen ez a modern demokrácia, az Ortega y Gasset által megírt társadalom lényege, mely tömegdemokrácia éppen most mutatja a mély válság jeleit tőlünk nyugatra.

2006-ban a Kossuth téren, a „Gyurcsány takarodj!” rigmusok jótékony fedésében magára talált két párt. Ez a két párt azóta egymást legitimálva valamiféle bázisdemokratikus, antipaternalista, modern, Vona által megfogalmazva: XXI. századi párt lenne. Azaz a jövő. Persze mindkét formáció vezetőjének, Schiffer András és Vona Gábor vágyainak is a netovábbja eredetileg egy vaskos Fidesz karrier volt, hogy ma ők lehessenek Lázár vagy Rogán helyében. Azonban helyesen ismerték fel, hogy ezekért a helyekért óriási harc folyik, ezzel szemben a Csurkát mocskoló néhány fiatal között és a végelgyengült liberálisok után van mit keresni.

Ez a lázadók közege, ahol a paternalizmus ellen lázadók vezére semmi másra sem vágyik, mint hogy elég erős legyen ahhoz, hogy bevezesse a paternalizmust.

Nem véletlen, hogy Vona és Schiffer is tiszteli, bizonyos értelemben szereti Csurka István emlékét. Talán furcsa, hogy éppen Csurka István szellemi otthonában írom ezt: paternalista volt-e Csurka? A válasz egyértelmű: az volt. Csakhogy Csurka paternalizmusának volt egy mély és ma már egyértelműen bizonyítható alapja. Méghozzá egy meglehetősen profán alapja. Csurkának igaza volt. Ő látta helyesen, az ő következtetései voltak időtállóak, ő tálalta az eseményeket a maguk valójában.

Ilyenkor jön elő az unalomig hallott érv, hogy de mit ért el az igazával? Öt éve fogadták el az Alaptörvényt. Bár sok támadás érte, egy erénye kétségtelen. Formailag is lecserélte az 1949-ben, tehát egy sötét korszak kezdetén született alkotmányt, és ezzel egy fontos fordulópont szimbóluma lett.

Az, hogy 2010–11-re eljutott a magyar társadalom arra a pontra, ahol büszke lehet magyarságára, ahol ki meri nyilvánítani, hogy a magyar úton akar járni, hogy ma már nyíltan lehet emlékezni Trianonra, Erdélyről és a Felvidékről beszélni, abban Csurkának jelentős szerepe van.

Ezért előbb antiszemitázták, rasszistázták, kirekesztéssel vádolták. Majd pedig ügynöközték és tolvajozták.

Hogy kik rasszistázták, kik akartak főnácit csinálni belőle? Azok ma már alig számítanak, alig emlékszünk rájuk. Kik ügynöközték, tolvajozták Csurkát? Nos, erre viszont élénken emlékszem. Az egyiküket úgy hívják: Novák Előd. A többi között most őt is eltakarítják a színről. Néhány év múlva azt sem fogjuk tudni ki fia-borja lehetett az a Novák.

Közben persze feltehetőleg megmarad Schiffer és Vona pártja, vagy éppen az LMP lesz az aktuális fasiszta és a Jobbik az aktuális liberális párt. Láttunk már ilyet. Csurka gondolatai, azonban tovább élnek. Világlátása ma majdhogynem a magyar fősodornak tekinthető.

Csurka egy új, életképes magyarságképet rajzolt. A perc-emberkék dáridójának pedig vége.

 

(Kapcsolódó cikk a Heti Magyar Fórum 17. számának 3. oldalán)

***

Ady Endre: A muszáj-Herkules

 Dőltömre Tökmag Jankók lesnek:
Úgy szeretnék gyáván kihunyni
S meg kell maradnom Herkulesnek.

 Milyen híg fejüek a törpék:
Hagynának egy kicsit magamra,
Krisztusuccse, magam megtörnék.

 De nyelvelnek, zsibongnak, űznek
S nekihajtanak önvesztükre
Mindig új hitnek, dalnak, tűznek.

 Szeretném már magam utálni,
De, istenem, ők is utálnak:
Nem szabad, nem lehet megállni.

 Szeretnék fájdalom-esetten
Bujdosni, szökni, sírni, fájni.
De hogy ez a csürhe nevessen?

 Szegény, muszáj-Herkules, állom,
Győzöm a harcot bús haraggal
S késik az álmom s a halálom.

 Sok senki, gnóm, nyavalyás, talmi,
Jó lesz egy kis hódolás és csönd:
Így nem fogok sohse meghalni.