vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.07. 

Csorja Gergely: Pazarlás és zsugoriság – a szociopaták alakította világ

A kapitalizmusban kiépülő rendszerek, sok tekintetben hasonlítanak a kommunista rendszerekhez. A kommunizmus, szocializmus vagy nevezzük bárhogy egyik alaptörekvése volt, hogy az önálló alkotásra képes embereket beterelje valami nagy rendszerbe, ahol aztán vagy elbuknak, vagy a rendszert szolgálják. Akik ennek ellenére önállóak akarnak maradni, azokat többnyire erőszakkal, ellehetetlenítéssel, kiszorítással tették tönkre. Az önállóságot feladni képteleneket pedig egyszerűen kiirtották. A modern kapitalizmus a maga nagyvállalataival, finanszírozási rendszereivel, vállalatszerűen szervezett államaival, a hatékonyságba vetett vak hitével lényegében ugyanezt teszi. Németh László szópárosításával: a komolykodó kretének világa ez, ahol a nagy rendszerek hullámaira kell felülni, helyezkedni és többnyire értelmetlen vagy alig értelmes tevékenységekkel elütni az időt.

Ezekben a rendszerben valójában nincsenek vezetők. A nagy diktátorok, Sztálin-féle bűnözők, a nagy egyéniségek, akik látszólag újraalkották a világot valójában a rendszer által szükségszerűen felemelt pszichopaták.

A rendszer, a kommunizmus és a modern demokrácia rendszere egyaránt jutalmazza azokat a közösség számára káros tulajdonságokat, neurózisokat és személyiségtorzulásokat, melyeket alkalmasabb társadalmi közegben kényszergyógykezelni kéne.

Ma az előrejutáshoz – legyen az pártapparátusban, a nagyvállalatban, vagy a művészvilágban – ideális tulajdonságok többségét megtaláljuk a pszichiátriai kórképek vagy legalábbis a mentális zavarok leírásában.

Az anómia jelensége olyan széles körben terjedt el a különböző közösségekben, hogy a szociopata, azaz antiszociális személyiségjelek kimondottan előnyt jelentenek. Az anómia a társadalomban a közös értékek, normák meggyengülését jelenti, azt az állapotot, amelyben a társadalom szabályozó hatása nem vagy nem eléggé érvényesül, pl. ha az egyén úgy látja, hogy csak helytelen eszközökkel érhet el megfelelő életkörülményeket, életminőséget.

A gátlástalan, önző, manipulatív, érzelem nélküli érdekember a siker mintájává vált. A sikerorientált társadalom, ahol csak az eredmény, a hatékonyság számít, a szociopata személyiség mennyországa. Ahogy a Wikipédián olvashatjuk: a szociopaták legnagyobb gyengesége, hogy nem tudják magukat különféle érzelmi helyzetekbe beleélni, mások helyébe képzelni. Ennek következtében általában sikeresek, hiszen céljaikat keményen, sőt kíméletlenül megvalósítják. A szociopaták egyidejűleg sima modorú, gyakran vonzó és spontán személyiségek, meggyőző beszélőkészséggel. Rosszul viselik a monotóniát, hamar elunják magukat, állandó szükségletük van különböző impulzusokra, ami felelőtlenséggel párosul. Hazudozók, manipulálják a többieket, nincs lelkiismeret-furdalásuk, gyenge az emocionális életük, érzéketlenek, impulzívak, azaz csekély mértékben képesek kontrollálni viselkedésüket. Azt a tényt, hogy csak saját céljaikat követik, legtöbb esetben jól tudják titkolni, a gyanakvást el tudják altatni. Gyakran csak a közvetlen környezetük van azzal tisztában, hogy „valami nincs rendben”. Jürgen Müller, a müncheni egyetem professzora a bajor közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a szociopaták érzelmektől függetlenül mindig ugyanazon a teljesítőképességi szinten vannak, miközben a normális embereknél érzelmi terhelés esetén csökken a teljesítmény.

A fentiekben leírt személyiség ma megfelel a mintavezetőnek, a sikeres csodaembernek, de megfelel a közigazgatásban jól helyezkedő bürokratának, megfelel a sztárügyvédnek, megfelel a sztárelőadónak, sztárrendezőnek, akik mint tudjuk nehéz emberek, de micsoda teljesítőképességgel.

De a többi személyiségzavar jegyei is gyakran megtalálhatók a kívánatos sikerember személyiségjegyei között. A személyiségzavaros ember a kor hőse. Róla szólnak a filmek, a regények, ő jelenik meg leggyakrabban a képernyőn, a közéletben.

Egyes becslések szerint a személyiségzavarosok a lakosság több, mint 10 százalékát teszik ki. Ezen a tényen nem lehet változtatni, mert a személyiségzavaroknak valószínűleg genetikai okai vannak. A nehézség inkább abban áll, hogy a személyiségzavar elemei értékké váltak.

A karrierépítés, a gazdagodás, az érvényesülés – így a ma normálisnak tartott magaviseletek – jellemzője az önzés, a harácsolás, az anyagiasság, az önfeláldozás teljes hiánya, az érzelemmentesség, az egyenletes teljesítmény és sorolhatnánk azokat a tulajdonságokat, melyek a személyiségzavarokban megjelennek.

Ellenben a nagylelkűség, az empatikus készség, az önfeláldozás, az anyagiak semmibevétele már-már az alkalmatlanság, a sikertelenség biztos jele.

Így képzelhető el, hogy társadalmainkban – mindenféle ideológiai, vallási és elvileg elfogadott erkölcsi tézis ellenére – amellett, hogy óriási feleslegek állnak rendelkezésre élelemből, energiából és tulajdonképpen minden javakból, a társadalom jelentős része nélkülöz, miközben a többi elképesztő zsugoriságról téve tanúbizonyságot harácsol, a feleslegeket pedig inkább hagyja tönkremenni, elrohadni, inkább bezúzatja, külön költségen megsemmisíti, csak más „ingyen”, érdemtelenül hozzá ne jusson.

Egyik oldalon a mérhetetlen pazarlás és ezzel párhuzamosan a mérhetetlen zsugoriság jellemzi a Nyugat emberét. A jelenség nem új keletű. A polgárság megszilárdulása, a haszon–költség gondolkodás világmeghatározó jelentősége katalizálta az ipari és tudományos fejlődést, egyben katalizálta a fent leírt jelenségek elterjedését.

A jelenség azonban odáig fajult, hogy társadalmaink szinte élhetetlenek. Megvalósítottuk a szociopaták világát.