vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.07. 

Gyönyörű stadionnal gazdagodott Szolnok

Aki nem fogja föl, hogy az egészség a legfontosabb az ember életében, vagy buta, vagy nagyon rosszindulatú

Csaknem négy év munka után április 9-én ünnepélyesen átadták az újjáépített Tiszaligeti Stadiont Szolnokon, a megnyitón a miniszterelnök is részt vett. Orbán Viktor a kormány nevében köszönetét fejezte ki a szolnoki vállalkozóknak, akik „megtették, amit megkövetelt a haza.” Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere kiemelte, hogy a sport presztízse jelentősen csökkent, mikor a szocialista kormányok szinte a semmit sem költöttek a sportlétesítmények fejlesztésére.

 Egyedül döntött a szolnoki képviselőtestület a stadion újjáépítéséről?

 –A döntést közösen hoztunk a Szolnoki MÁV FC-vel, hiszen társasági adó segítségével és az ehhez kapcsolódó önerő biztosításával, illetve kiegészítő állami támogatással tudtuk megépíteni a stadiont. Két és fél éve vetődött föl az új stadion építésének ötlete, hiszen használhatatlanná vált az akkori létesítmény. A lelátók állapota és a pálya minősége is egyre romlott. A program a pályák építésével kezdődött. 2009-ben építettünk először 105x66 méteres műfüves pályát, mellé pedig egy palánkkal körbekerített, villanyvilágítással ellátott futsalméretű műfüves pályát. Megépítettünk egy új öltöző komplexumot, irodaépületet a városi sportcentrum számára. A labdarugó klub is épített egy új klubépületet. Ezután kezdtünk neki a stadion építésébe. De még előtte, a 2009-2010-es időszakban már történt egy stadionfejlesztés; akkor jutott be az NBI-be a szolnoki labdarugó csapat, amihez már egy lelátó-felújítást kellett véghezvinnünk, de ez nem volt elegendő ahhoz, hogy megfelelő körülmények között sportolhassanak, edzenek a játékosok.

 Összesen mekkora forrásból tudták megvalósítani az építkezést?

 – A komplex stadionfejlesztési program összköltsége több mint 2 milliárd forint volt, amelyből a stadion építése 1,2 milliárd forintot tett ki. Ebből a klub, a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC Kft. mintegy 600 millió forintot teremtett elő, a többit a tao-rendszerből - a társasági adóból befolyó forrásból - biztosították, az állam pedig 400 millió forinttal támogatta a beruházást a nemzeti stadionfejlesztési program keretében. Emellett az önkormányzat 70 millió forintos parkoló-és járdaépítési programmal járult hozzá a stadionépítéshez. 3500 nézőt fogad be a megújult stadion, ahol egyéb rendezvényeket, szabadtéri színdarabokat is szeretnénk tartani. Lényeges, hogy mindez nem egy egyedülálló sportlétesítmény építés, hanem a Tiszaliget fejlesztésének része. A Tiszaligetet, városunk tüdejét, régóta fejlesztjük, s olyan programokat hoztunk ide, melyek a szabadidő hasznos eltöltéséhez, a sportoláshoz járulnak hozzá. A már említett két műfüves pálya mellé épült még két füves pálya, 4 pályás fallabda csarnok, 11 teniszpálya, fedett uszoda; felújítottuk a strandot, a körgáton futópályát létesítettünk, s gyalogos-kerékpáros híddal kötöttük össze Tiszaligetet a várossal. Naponta több száz ember mozdul meg, sportol, az említett fejlesztéseknek köszönhetően Szolnokon. Nagyon sokan futnak, kerékpároznak, és az országban egyedülálló: több mint 80 amatőr kispályás labdarugó csapat játszik rendszeresen a tiszaligeti műfüves pályán bajnokságot. Tehát ezt a pályát minden nap használják. Az volt a stratégiánk lényege, hogy minél több ember számára biztosítsuk a rendszeres napi mozgás lehetőségét. Elértük célunkat.

 Ahányszor stadionépítésről hall az ellenzék, rögtön felveti, hogy ezt az összeget a szegényekre és az egészségügyre kéne költeni. Mi erről a véleménye?

 –Számomra fölfoghatatlan, hogy miért nem lehet megérteni azt: megfelelő színvonalú sportlétesítmények, edzők, szakemberek nélkül nem lehet sportról beszélni. A sport presztízse jelentősen csökkent, amikor a szocialista kormányok szinte a semmit sem költöttek a sportlétesítmények fejlesztésére. Amiről most beszélünk nem csak a stadionfejlesztésről szól, hiszen az MLSZ több mint 600 labdarúgópályát épített a kistelepüléseken, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége több mint 400 tornatermet újított föl, több csarnokot épített. A Magyar Vízilabda Szövetség uszodákat, a Magyar Jégkorong Szövetség jégkorongcsarnokokat, s a Magyar Kézilabda Szövetség kézilabdacsarnokokat létesített. Emellett számos lehetőséget nyújt a társadalmi adó a gyerekek sportolásához. Edzőt lehet belőle fizetni, uszodát lehet belőle finanszírozni, felszerelést lehet a befolyt összegből vásárolni. Aki nem fogja föl, hogy az egészség a legfontosabb az ember életében, vagy buta, vagy nagyon rosszindulatú. A statisztikai mutatók is bizonyítják, bármilyen művelt is egy ember, kevesebb életkort ér meg, mint aki egészséges. Nagyon érdekes, hogy azt senki sem ellenzi, hogy a tehetséges művészpalántákat felkarolja az állam, ingyen kapják a zeneeszközöket, ahogy azt sem, hogy színházak, zeneközpontok jöjjenek létre. Viszont, ha sportlétesítmény épül, azon már polemizálnak. Emlékszünk Lendvai Ildikó felvetésére: miért nem lélegeztető gépeket vásárol a kormány a sportba fektetett forrásokból. Aljas dolog az embereket azzal felhergelni, hogy a kormány miért nem a kórházakra áldoz. Holott csak Szolnokra 15 milliárd forint érkezett kórházfejlesztésre. Ebből a pénzből teljes új kórházat építettünk. Erről hallgat az ellenzék. Tehát a baloldal finoman szólva szándékosan félrevezeti a lakosságot. Az ellenzők azt is elfelejtik, hogy a sport nem csak egészségünk védelmét szolgálja, hanem közösségeket is épít. Nagyon sok helyen nemzetet épít, a futball különösen.

 Miniszterelnök úr bejelentette, hogy ha egy újabb műfüves pályának helyet találnának a szolnokiak, és a kezdeményezés mellé állnának, a kormány támogatná az elképzelést. Elképzelhető, hogy nem áll le a sport -infrastruktúrafejlesztés Szolnokon?

 –Nem áll meg a fejlesztés. A Széchenyi –lakótelepen futball-osztály indul, s számára építünk labdarúgó pályát megfelelő kiszolgáló létesítményekkel. Természetesen a tornaterem építéssel sem állunk le.

 Még márciusban elfogadták Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának városmarketing és turisztikai stratégiáját, illetve a Szolnok imázs stratégiát bemutató előterjesztést. Az előbbi lényege, hogy a megyeszékhely még modernebb, még korszerűbb, még élhetőbb és még vonzóbb város legyen. Mit szeretnének tenni annak érdekében, hogy minél több turista keresse fel Szolnokot? Hiszen eddig még nem volt a városnak városmarketing és turisztikai stratégiája.

 –A városmarketing és turisztikai stratégia Szolnok nevezetességeinek bel- és külföldi bemutatásának programját tartalmazza. Városunk most érkezett el odáig, hogy turistacsalogató látványosságokkal büszkélkedhessen. A közeljövőben átadjuk a repülőmúzeumot, megépült a Tisza-part, a Városháza pincéjében interaktív sörmúzeum épül, újjáépítjük a történelmi városmagot, a művésztelepet. Rendezvényeink is elérték azt a színvonalat, hogy a szolnokiakon kívül másoknak is szóljanak. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően Szolnok magáról mutatott képe, azaz márkája formálódóban van, mindez kihasználandó potenciált jelent a város számára. Ehhez természetesen szükséges a tudatos imázsépítés további lépéseinek tervezése, végrehajtása.

 

Medveczky Attila