vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.13. 

Az adócsökkentés költségvetése

A cél, hogy a családoknál több pénz maradjon

Csökkentik az alapvető élelmiszerek áfáját 2017-től. Emellett az éttermi szolgáltatások, az internet-használat adója is mérséklődik – tudtuk meg Tuzson Bencétől, kormányzati kommunikációért felelős államtitkárától.

 A jövő évi költségvetésben 100 milliárd forintot fordítanának az otthonteremtési támogatásokra, s ugyanekkora összeget a baromfihús, tej, tojás áfájának 5%-ra való mérséklésére, és az egészségügyi alap létrehozására. Miből tudják kigazdálkodni ezt a 300 milliárdot?  

–A 2017-es költségvetés két alapvető iránya az adócsökkentés és az otthonteremtés. Ennek az alapjait az teremtette meg, hogy a magyar emberek összességében olyan gazdasági teljesítményt produkáltak az utóbbi időszakban, ami a magyar gazdaság növekedéséhez vezetett. Jelenleg a magyarországi gazdasági növekedés európai szinten az élvonalba tartozik, minimális a költségvetési hiány. Hiszen nagyon alacsony hiánnyal zártuk mind a 2014-es, mind a 2015-ös esztendőt – az utóbbit 1.9%-kal. Sőt az államadósság is folyamatosan csökken, 2015 végén a GDP 75,3 százaléka, 25. 394 milliárd forint volt. Ennek megfelelően a költségvetés bevételei is folyamatosan nőnek, ezért a kormány úgy határozott, hogy a bevételi oldal növekedését elsősorban adócsökkentésre fordítja, illetve arra, hogy ezt az összeget visszaadja az embereknek. Ennek megfelelően két prioritásról beszélhetünk. Az egyik az áfa-csökkentés, amivel kapcsolatban a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentéséről döntött a kormány. Tavaly már megtörtént a sertéstőkehús áfájának csökkentése. Idén, s ez szerepel már a költségvetési javaslatban, a baromfinak, a tejnek és a tojásnak az áfáját csökkenti a kormány. A másik prioritás az otthonteremtés, melynek az alapvető célja, hogy minden magyar család saját otthonhoz juthasson. Erről szól a családi otthonteremtési kedvezmény, amely három gyermek esetén 10 millió forintos állami támogatást jelent. Ehhez még áfa-kedvezmény is járul, amivel gyakorlatilag egyötödével lehet csökkenteni az ingatlanok árát. Abban az esetben, ha valaki maga épít, akkor 5 millió forintig vissza tudja igényelni az áfa összegét. Tudjuk, hogy ahogy Európa több országában, így Magyarországon is folyamatosan csökken a népesség, s ezt a tendenciát meg kell fordítanunk, de nem bevándorlás-politikával, hanem jó családpolitikával. Ez a magyar kormányzat hosszú távú célja. Szintén lényeges a gazdasági növekedés segítése, hiszen a javuló teljesítmény megjelenik a költségvetési bevételekben, s így később ebből tud a kormány további adócsökkentéseket végrehajtani, illetve hidat, utat, óvodát, iskolát építeni.

 Varga Mihály miniszter még januárban úgy nyilatkozott, hogy a kabinet célja az elmúlt időkben nem változott, így a tervek között továbbra is az szerepel, hogy a ciklus végéig tovább mérséklődjék a személyi jövedelemadó (szja). Csökken tehát az szja mértéke 2017-ben?

 –A kormány azt a döntést hozta, hogy 2017-ben elsősorban a legfontosabb élelmiszerek áfáját csökkenti, de jövedelemadókra vonatkozó hosszabb távú elképzelését sem vetette el. Jövőre áfacsökkentésre lesz lehetőség, de nem csak a már említett élelmiszerek esetében. 2017 januárjától a jelenlegi 27-ről Magyarországon soha nem látottan alacsony szintre, 18%-ra csökkenti a kormány az internet-használat általános forgalmi adóját. Az éttermi szolgáltatások áfája is ugyanilyen mértékben csökken.

 Tehát az adócsökkentés költségvetése lesz a 2017-es?

 –Az adócsökkentésé és az otthonteremtésé. A 2017-es költségvetés biztosítja, hogy a családoknál több pénz maradhasson. Ezen felül még számos területet kíván pluszforráshoz juttatni a kormány. Így az egészségügyet, s az oktatásügyet.

 Igaz, hogy maga az Európai Bizottság is arra buzdítja az uniós országokat, hogy faragjanak a munkát terhelő adókon, így az szja-n, s, ha kell, inkább a forgalmi közterheket növeljék?

 –Általában az Európai Bizottság későn ébred, hiszen régóta hangsúlyozzuk, hogy a munkát terhelő adókat folyamatosan csökkenteni kell, s ezt a trendet szeretnénk tartani. Most azért koncentrálunk a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentésére, mert ez jelentős segítséget nyújt a családoknak, hiszen a bérek és nyugdíjak vásárlóerejét is növeli.

 Mennyit hagyott az emberek zsebében a 2011 óta élő egykulcsos szja?

 A kormány 2010-ben döntött arról, hogy csökkenti a jövedelemadókat és a progresszív személyi jövedelemadó rendszerét egykulcsossá alakítja át. Ennek eredményeként - a személyi jövedelemadó rendszer változásával - az elmúlt öt-hat évben 3600 milliárd forint maradt a családoknál.

 Több közgazdász szerint a 27%-os adó-kulcs csábító terepe az adócsalóknak, és ezért növekedik a feketegazdaság. Hogyan lehet elérni a fehérítést?

 –A gazdaság fehérítését többféle módon érhetjük el. Illúzió, hogy csupán az adócsökkentéssel megszűnik a feketegazdaság. Az online pénztárgépek, és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer bevezetése is segít a fehérítésben; 2017-től pedig bevezetjük az elektronikus (online) számlát, s így közvetlenül látja az adóhatósság, hogy ki mikor, és milyen számlát állított ki.

 Módosítják a 2016-os költségvetést, s terveznek-e benne bérkorrekciókat?

 –A magyar gazdaság jobb teljesítménye indokolja a 2016-os költségvetés módosítását. Most vizsgálja a pontos adatokat a kormány, s nemsokára láthatjuk a cselekvési lehetőségeket. Így még korai a módosítás irányairól beszélni.

 Januártól vitatkoznak azon a szakemberek, hogy elérhető-e a nullszaldós költségvetés. Egyes médiumok szerint van rá esély, mások szerint az egész egy átverés. A 2017-es büdzsé már nullszaldós lesz?

 – A foglalkoztatás növelése, a stabilitás biztosítása, az államadósság csökkenő pályán tartása olyan hosszú távú célok, amelyek megvalósításához indokolt, hogy nullszaldós, hiány nélküli költségvetése legyen az országnak. A magyar gazdaságpolitika hónapról-hónapra bizonyítja sikerességét, és ez ad alapot arra, hogy a 2017-es egy teljesen új szerkezetű költségvetés legyen. Ez azt jelenti, hogy a működési oldalon hiány nem keletkezhet, az állam által elköltött összegek nem lehetnek fedezet nélküliek, tehát hiányt csak az ország fejlődése érdekében szükséges beruházások okozhatnak. A jövő évi költségvetés fő prioritásai, hogy biztonságot nyújtson a magyar emberek számára és mindenki egy újabb lépést tegyen előre. 

 

Medveczky Attila