vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.13. 

Szívvel-lélekkel való játék minden meccsen

Sportrovatunkban a héten a válogatott vb-esélyeit vesszük górcső alá.

Nemzeti együttesünk a 2008-as a szapporói divízió I-es vb megnyerésével 70 év után szerzett ismét jogot arra, hogy a legjobbak között, az A-csoportban szerepelhessen. Ezzel a sikerrel joggal érdemelte ki az a korosztály az Aranygeneráció nevet. 2009-ben a svájci vb-n több szoros meccsre is képes volt csapatunk, ám az igazi bravúr, a bennmaradás elmaradt, így ismét a divízió I mezőnyének tagjai lettünk. Azóta évről-évre sikertelenül próbálkoztunk a visszajutással, mígnem tavaly, Krakkóban, felejthetetlen világbajnokságon, a mindent eldöntő meccset üres kapus góllal megnyerve ismét összejött a feljutás. Mivel a 2009-es csapatból a mai keretben csupán néhány hírmondó maradt, és teljesen új válogatott épült fel az elmúlt években, érdemes alaposabban szemügyre venni a jelenlegi csapatot, valamint elemezni azt is, hogy mennyire reális az A-csoportos tagságunk megőrzésében reménykedni.

 Lezajlott a korosztályváltás

Az Aranygeneráció tagjainak többsége már túl volt pályafutása zenitjén, mikor 2008-ban végül összejött a titkon álmodott feljutás. Ennek okán az elmúlt években egyre-másra jelentették be visszavonulásukat annak a csapatnak a tagjai. A válogatott mindenkori szakmai stábja számára nem volt könnyű ez az időszak, hiszen a képzésben annak idején a Kercsó-féle korosztály mögött több évig nem tűntek fel újabb klasszisok. Így az Aranygeneráció tagjainak folyamatosan zajló visszavonulásával egy időben szükségesnek mutatkozott szétnézni a még junior korú játékosok között, illetve azon külföldiek körében, akiknek ilyen-olyan okból számításba jöhetett a honosításuk, és a válogatottban való bevetésük. A mai válogatott tehát ebből a szempontból szöges ellentéte az Aranygenerációnak. Míg az Aranygeneráció tagjainak 70-80%-a gyermekkorától együtt nevelkedett és együtt harcolt a nemzeti színekért, egyben egy nagy létszámú baráti társaságot is alkotva, addig a mai keret, összetételéből fakadóan igen sokszínű egyveleget alkot. Megmaradt viszont valami, amit az Aranygeneráció hozott be a magyar jégkorongsportba: a megalkuvást nem ismerő, utolsó leheletéig küzdő hozzáállás és az ehhez szükséges csapategység. Emiatt jégkorong-válogatottunk népszerűsége továbbra is vetekedik a labdarúgó-, a kézilabda- és a pólóválogatottéval, sőt a nagy világversenyek idején le is hagyja azokat. A magyar jégkorongsport múltját ismerve mindez önmagában is hatalmas eredmény.

 A koros klasszisoktól a fiatal titánokig

Az oroszországi A-csoportos vb-re készülő válogatott névsorát böngészve találhatunk 41 éves (Banham Frank) és 19 éves játékost (Stipsitz Bence, Garát Zsombor) is. Nemcsak az életkort tekintve nagy a szórás, de abban is, hogy van a keretben NHL-múlttal rendelkező klasszis (a már említett Banham), valamint olyan ifjú reménység (Galló Vilmos) is, aki fiatal kora ellenére már a svéd élvonalban (Linköping) játszik. Nagyon jó a csapat korösszetétele, mert a tapasztalt, rutinos játékosok mellett arányaiban egyre több a fiatal, még a húszas éveiben járó hokis. Az idei vb-keretben öt honosított játékos van, ami 20%-os arányt jelent. Nem kevés, de ennyi még belefér, pláne annak tükrében, hogy a hiányposztnak számító védőpozíciókban Sille Tamás, Kangyal Balázs, Horváth András, Szélig Viktor és Tokaji Viktor visszavonulásával bizony alaposan ráfért a minőségi erősítés a válogatottra. Joggal bízhatunk abban, hogy Kevin Whers, Kalvin Sagert és az eredetileg egyébként is magyar származású Dudás Jesse jelentősen stabilizálja majd együttesünk hátsó alakzatát. A mostani keret legnagyobb ereje azonban abban rejlik, hogy immár négy hasonlóan erős sorunk van. Ellentétben az Aranygenerációval, amikor a meccsek eldöntését az első két sortól várhattuk csupán, most a harmadik vagy a negyedig sorunk is képes lehet a gólszerzésre. A négy hasonló erősségű sor azért is fontos, mert az A-csoportban lévő kiemelkedő igénybevétel miatt az egész csapat együttes teljesítményére, és a jégidő viszonylag egyenlő megosztására lesz szükség.

 Lebonyolítás, ellenfelek, esélyek

Az A-csoportos világbajnokság lebonyolítási rendje értelmében a 16 résztvevőt két 8-as csoportba sorsolták. Két okból is mondhatjuk, hogy Magyarország sajnos a nehezebbik csoportba került. Egyrészt a világ hét vezető hokihatalmából a miénkbe jutott 4 csapat (Kanada, Egyesült Államok, Finnország, Szlovákia), másrészt a papíron gyengébb válogatottak közül kettővel (Franciaország, Németország) is „baj” van. Mivel jövőre Németország és Franciaország közösen lesz a házigazdája az A-csoportos vb-nek, így ez a két válogatott úgynevezett védett státust élvez, vagyis a jégen elért eredményeitől függetlenül biztosan bennmarad a legjobbak között. Emiatt nekünk még akkor is komoly esélyünk van kiesni, ha – végrehajtva a páratlan bravúrt – több meccsen is sikerülne pontot vagy pontokat szereznünk.

Ami az ellenfeleket illeti, Kanada bombaerős kerettel érkezik a tornára. Kizárólag NHL-játékosok alkotják a címvédő keretét, és jégre lép majd a juharleveleseknél a kétszeres olimpiai bajnok Corey Perry, az olimpiai és világbajnok Matt Duchene, valamint a szintén világbajnok Taylor Hall, Ryan O'Reilly is. A juharlevelesekhez hasonlóan Finnország is rendkívül erős csapattal érkezik Szentpétervárra. Névsorukban Mikko Koivu és Jossi Jokinen a legnagyobb név, de összesen 15 olyan kerettagjuk van, aki az NHL-ben vagy a KHL-ben játszik. A harmadik nagyágyú, az USA csapatában ugyan jócskán lesznek egyetemi bajnokságokból érkező játékosok is, ám azért a keretben lévő 15 NHL-hokis jelzi: a jenkik is komolyan veszik a vb-t. Az elithez tartozó negyedik csoportellenfelünk, Szlovákia – akik ellen a nyitómeccset játsszuk május 7-én – az elmúlt évekhez képest kissé gyengébb kerettel érkezik. Csupán 4 NHL-játékosuk van, s bár hét KHL-ben szereplő hokisuk is jégre lép majd Szentpéterváron, idén minden bizonnyal nem fognak beleszólni az érmek sorsába. Fehéroroszország sötét lónak tekinthető. A legjobbakat aligha előzik meg, ám mivel szinte minden játékosuk KHL-résztvevő, így egy-egy meccsen bárkit meglephetnek. Nekünk a franciák és a németek elleni párharcokban kellene a legjobb formánkat hozni. Nem csupán azért, mert ezt a két csapatot megelőzve szinte biztosan bennmaradnánk, hanem azért is, mert a pontszerzésre – beleértve ebbe a győzelmet is – csak ezen a két meccsen mutatkozik komoly esély.

S ha már az esélyek szóba jöttek: ilyen ellenfelek társaságában már a jelenlét és az ebből fakadó játéklehetőség is óriási siker a magyar jégkorongsport számára. Ismét megmutathatjuk magunkat a világ vezető hokihatalmai előtt, ismét jelezhetjük, hogy mi is rajta vagyunk a nemzetközi hokitérképen. A bennmaradásra reálisan megítélve nem igazán van esélyünk, hiszen a franciák és a németek elleni ki-ki meccseken is az ellenfeleink az esélyesebbek, ha másért nem, már csak az A-csoportos tapasztalataik miatt is. A tagságunk megőrzése csodával érne fel, ám a magyar hokiban már többször is láthattunk csodát, vagy csodával határos teljesítményt. Ebben bízunk az oroszországi vb-n is!

 Majoross Gergely: Kihozni magunkból a maximumot

A magyar jégkorong-válogatott segédedzőjével, Majoross Gergellyel közvetlenül az oroszországi indulás előtt sikerült szót váltanunk.

– Elég volt-e a rendelkezésre álló idő, sikerült-e eljutni arra a felkészültségi szintre, amelyet a szakmai stáb elképzelt?

– Különleges felkészülési időszak áll mögöttünk. Mivel a Fehérvár nem jutott be az EBEL rájátszásába, így lényegesen hosszabb időt tudtunk együtt készülni, mint ahogyan egy divízió I-es vb-re szoktunk. Erre azonban szükség is volt, hiszen az április elején megkezdett közös munkára a legkülönbözőbb erőállapotban érkeztek meg a játékosok, ráadásul a külföldről érkező légiósaink is eltérő időpontban csatlakoztak a kerethez. Az erőnlét egységes szintre hozása úgy érzem sikerült, a csapat megfelelő erőállapotban utazhat Szentpétervárra. Ugyanilyen fontos, hogy a játékosok mostanra elsajátították azt a játékrendszert, amelyet a vb-n alkalmazni kívánunk. Ami még hátravan az utolsó napokban, az emberelőnyös hatékonyság növelése, valamint az emberhátrányos védekezés gyakorlása. Ezek jelentősége különösen nagy az A-csoportban. Emellett tartunk még egyéni elbeszélgetéseket is, amelyek alkalmával a rendelkezésünkre álló videofelvételek segítségével igyekszünk még felhívni a figyelmet a gyakorlómeccseken látott helyezkedési hibákra.

– Milyen szereplést vár a csapattól? Mire számíthatunk a vb-n válogatottunktól?

– A végső helyezésre vagy a bennmaradásra vonatkozóan nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, mert a felkészülési meccseken is fehéren-feketén kiderült: ezen a szinten már nüanszokon múlhat a végeredmény. Két dolog van, amit fontosnak érzek, és amit a magam részéről nagyon szeretnék látni a csapattól. Az egyik a fegyelmezettség, az előzetesen megbeszéltek tudatos betartása a mérkőzések során. A másik a lelkesedés, és a szívvel-lélekkel való játék minden meccsen. Ez utóbbival legalább 15-20 éve nincs gond a magyar hokisok esetében, biztosra veszem, hogy most sem lesz. A fegyelmezettség pedig azért fontos, mert ezen a szinten csak a következetes, az előre megbeszéltekhez magát tartani tudó csapatoknak lehet győzelmi esélye. Azt gondolom, ennél több elvárást nem szabad a csapat vállára rakni. Ha az imént mondottakat megvalósítják, és kihozzák magukból a maximumot, akkor a végeredménytől függetlenül emelt fővel térhetnek majd haza a vb-ről.

 A magyar válogatott világbajnokságra utazó kerete:

Kapusok: HETÉNYI Zoltán, RAJNA Miklós (Fehérvár AV19), VAY Ádám (Debreceni HK)

Hátvédek: DUDÁS Jesse, SAGERT Kalvin, (DVTK), GARÁT Zsombor, MESTYÁN István, STIPSICZ Bence (MAC), SZIRÁNYI Bence, WEHRS Kevin (Fehérvár), VAS Márton (Fassa, olasz).

Csatárok: BANHAM Frank, BARTALIS István, BENK András, KOVÁCS Csaba, KÓGER Dániel, NAGY Gergő, SARAUER Andrew (Fehérvár), ERDÉLY Csanád (Sioux Falls, amerikai), GALLÓ Vilmos (Linköping, svéd), MAGOSI Bálint (Briancon, francia), NAGY Krisztián, (MAC), SEBŐK Balázs (KalPa, finn), SOFRON István (Klagenfurt osztrák), VAS János (Slavia Praha, cseh).

Szövetségi kapitány: Rich CHERNOMAZ

Segédedzők: MAJOROSS Gergely, SILLE Tamás, TOKAJI Viktor, Diego SCANDELLA.

 

 Az A-csoportos világbajnokság magyar mérkőzései:

Május 10. (kedd) 19.15: Magyarország–Franciaország

Május 11. (szerda) 19.15: Magyarország–Finnország

Május 13., (péntek) 15.15: Magyarország–Egyesült Államok

Május 14. (szombat) 15.15: Magyarország–Fehéroroszország

Május 16. (hétfő) 19.15: Magyarország–Németország

 

Kovács Attila