vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.13. 

Erdoğannak nem kell az uniós vízum

Erdoğan egy televíziós beszédében jelentette ki, hogy Törökország nem fog változtatni terrorellenes törvényein. Recep Tayyip Erdoğan török elnök visszadobta az EU vízummentességről szóló ajánlatát, és kijelentette: "Mi a saját utunkon megyünk tovább, ti is menjetek a tieteken".

A vezető egy pénteki televíziós beszédében jelentette ki, hogy Törökország nem fog változtatni terrorellenes törvényein a török vízumkényszer megszüntetéséért cserébe.

Az EU és Törökország közt márciusban létrejött migrációs megállapodás értelmében az Ankara által vállalt kötelezettségekért cserébe az EU pénzügyi támogatást nyújt, és feltételesen eltörli a Törökországgal szembeni vízumkényszert. Az utóbbira szerdán tett javaslatot az Európai Bizottság.

Törökországnak a többi országhoz hasonlóan 72 követelménynek kell megfelelnie, azonban nyolc esetben komoly hiányosságokat vetett Ankara szemére Brüsszel. Ezek közül a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni fellépés szabályozásai, valamint az alapvető emberi jogokat biztosító törvényi rendelkezések megteremtései azok, melyeket előírt az unió Ankara számára.

Erdoğan és Davutoğlu török miniszterelnök között azóta elmérgesedett a viszony, így az uniós tárgyalások zökkenőmentessége is veszélyben lehet Davutoğlu májusi, előre bejelentett távozása miatt. (hirado.hu)