vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.18. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVIII. évfolyamának 20. száma!

A tartalomból:

Csorja Gergely: Miért legyünk hálásak? (címlapon)

Nem akarjuk a szabadságot. Nem akarjuk a szabadságot, pedig Amerika megadta nekünk – mondta Bill Clinton, felesége egyik kampánygyűlésén. A pontos idézet így hangzik: Lengyelország és Magyarország – két ország, amelyik nem lenne szabad az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül – most úgy döntött, hogy a demokráciával túl sok a baj, ezért most egy Putyin-féle vezetést akarnak. Vajon miért ne lennénk ennyire szabadok, ha az Egyesült Államok ma is Indiánország lenne, vagy ha soha egyetlen amerikai katona sem hagyta volna el az ország határait, vagy ha nem lett volna hidegháború? Mit köszönhetünk pontosan Amerikának? Hogy elvesztettük területünk kétharmadát, vagy hogy odaadta Magyarországot Sztálinnak, vagy hogy 56-ban nem avatkozott be, vagy hogy aztán 34 évig asszisztált az életképtelen kommunizmus agonizálásához?

 Csurka István: Kommunikációs háború

Ezeket a jegyzeteket 1987. végén kezdtem írni Győri Béla felkérésére. Előzőleg oldották fel eltiltásom, de nem keresett meg senki, nem rohantak meg a szerkesztőségek munka ajánlatukkal. Akkor már utána voltunk az első lakiteleki találkozónak és javában szerveztük az MDF­et. Az irodalmiból keményedő politikai küzdelem lett, a hatalom számon tartotta minden lépésemet és én is számon tartottam azokat az embereket, akik vették a bátorságot, hogy a hallgatólagos rosszallás ellenére ­ ami esetenként veszélyesebb lehetett rájuk nézve ­ megkerestek. Számot tartottak rám, mint íróra. Mert úgy kezdtem jegyzetírói szereplésem. Noha már politizáltam. Ezt a hangütést soha nem igyekeztem megváltoztatni. Akármennyire is aktuális volt az a kérdés, amelyhez hozzászóltam, az írói megközelítést soha nem adtam, nem adhattam fel. Emiatt sokan megszóltak később. Írásaim, hangom, indulataim sok ellentétes érzelmet váltottak ki. Ennek örülök, mert az volt a célom: írói szóval buzdítani, védeni, nagyobb részvételre és cselekvésre bátorítani azokat, akik a nagyon nehéz esztendőkben is kívül és alul maradtak és ostorozni, leleplezni azokat, akik ugyanennek a küzdelemnek a vámszedői voltak és azok ma is. Azt hiszem, nyugodt lélekkel tárhatom most az olvasó elé ebben a formában is elhangzott gondolataim, mert így ellenségeim és barátaim egyaránt láthatják, hogy mennyire egyszerű dolog mindez: egy ember él a megszerzett szabadsággal és azt mondja, amit gondol. Ettől egy­egy pillanatra védtelenné válik, de ez a védtelenség erőnek bizonyul később.

Haditudósítók már az első világháborúban is működtek. A közvélemény félrevezetése és a hadihelyzet kellemetlen tényeinek letagadása, avagy a sikerek felnagyítása is elkezdődött már akkor... A második világháborúban a hazudozás, a propaganda esztelenségig fokozódott. Azóta a hidegháború kisebb­nagyobb helyi háborúiban egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy a felek veszteséglistája egyezett volna. A hazugság napi paranccsá vált.

 A huszonegyedik század legnagyobb kihívása

A transzatlanti birodalom teljesen elhülyült vezetői a tényleges okok feltárása és orvoslása helyett kitalálták a befogadás intézményének kötelező kvótáját, vagyis a százszor kudarcot vallott idiotizmust erőltetik tovább. Ezt a hozzáállást felismerve működnek együtt a csempészbandák és a terrorszervezetek. Az angolszász típusú demokrácia hiányára való hivatkozással robbantották ki az arab tavasz gyűjtőnévbe sorolt polgárháborúkat is, noha pontosan tudták, ott sem a demokráciára volt a legnagyobb szükség. Fokozottan igaz ez a sokat szenvedett fekete­afrikai országokra, ahonnan a tervek szerint inkább több százmillió embert utaztatnának Európába, ahelyett hogy megfelelő haderő bevetésével a békességet megteremtenék majd mezőgazdasági és közigazgatási szakembereket, orvosokat, mérnököket küldenének oda.

 Hármas védelmi rendszert építünk ki

Kontrát Károly a Magyar Fórummal közölte: az országgyűlés által elfogadott jogi védelmet a leginkább érintett határszakaszokon műszaki határzárral és élőerős védelemmel tettük teljessé. A rendőrségen belül határvadász századok jöttek létre. Több ezer egyenruhást vezényeltek délre, hogy megvédjék a magyar államhatárt. A belügyi tárca miniszterhelyettese kiemelte, hogy Brüsszel nem védett meg bennünket, sőt kiszolgáltatottá akart tenni.

 CSÍKSOMLYÓI ZARÁNDOKLAT 2016

Märle Tamás: Erőforrás

Idén újból a zetelaki keresztaljához csatlakozva zarándokoltunk Csíksomlyóra. Az időjárás a korábbi éveknél is változékonyabb volt, a borongós­esős időt hol tűző napsütés, hol jégeső tarkította, péntek estére azonban a gyalogos zarándokok nem mindennapi jutalomban részesültek, Csíksomlyó határában kettős szivárvány fogadott bennünket. A másnapi búcsús mise szónoka, Csintalan László csíkdelnei plébános mellett megosztott néhány gondolatot a zarándokokkal Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és a mise főcelebránsa, Bíró László tábori püspök is. Mindhárman kiemelten foglalkoztak a magyar megmaradás kérdésével, Bíró püspök atya arra hívta fel a figyelmet, hogy akik elzarándokoltak a csíksomlyói Szűzanyához, akik ragaszkodnak hozzá, azok nem árvák. „Ne engedjük, hogy az egyház árvaházzá legyen, ne engedjük el a Szűzanyát. Ne engedjük, hogy nemzetünk árvaházzá legyen.”

 Jancsó Badacs Károly: NYELV ÉS RÖG

A FELVIDÉKI MAGYAR HABITUS ÉS FEJLÕDÉSÉNEK HÁTTEREI (I. rész)

Az utolsó, 2011­es népszámlálás szerint Szlovákia 5 397 036 lakosából 458 467­en vagyunk magyarok. Mennyire és miként van jelen e magyar elem Szlovákia lakosságának anyagában? Mennyire képes belakni önnön atyai rögét, a Szlovákiában lévő Felvidéket? Mennyire van jelen Szlovákia társadalmi színterén? Hogyan nyilvánul meg saját közössége felé, az összmagyarság és a világ felé? Huszadik századbeli felmenőink kellően helytálltak. Márai Sándor, Kassák Lajos, Eszterházy János, millió kenyérteremtő kéz igazolta létünket önmagunk, szlovák testvéreink, az össznemzet és a világ előtt. Az utóbbi két és fél évtized mit szült meg a felvidéki magyarság anyagából a köznek?

 Adják vissza a fővárosiaknak az Alstom-pénzeket

Szocialisták, szabaddemokraták, liberálisok – egy kalap alá valók. Együtt tették tönkre az országot és sodorták Budapesttel együtt a szakadék szélére

Nagy-Britannia bűnüldöző intézményétől, a Jelentős Csalások Elleni Hivataltól információ érkezett arról, hogy a 2002 májusa és 2004 szeptembere között hivatalban lévő magyar miniszterelnök, Medgyessy Péter cége feltűnően nagy összegű pénzátutalásokban részesült 2007 és 2010 között az Alstom nevű, franciaországi központú multinacionális nagyvállalattól. Demszky Gábor volt szabaddemokrata főpolgármester mennyire érintett ebben az ügyben? Elképzelhetőnek tartja, hogy Demszky és több egykori budapesti vezető még csak nem is tudott a vesztegetési botrányról? Igaz, hogy a főváros jelentős összeget fizetett még az első szerelvény leszállítása előtt, vagyis kifejezetten rossz szerződést kötött a francia céggel? Simon Gábor érintettségét is tisztázni kéne? Aki válaszol: Dr. Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke.

 Külföldön keresett cikk a magyar bárány

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség nemrég ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. A jubileumi küldöttközgyűlésen mintegy 200 fő vett részt: a Szövetség küldöttei, alapító tagjai, kitüntetettjei, jelenlegi dolgozói és meghívott vendégei. A juhtartóknak közösen, nagy tételben, egyöntetű bárányokat kellene előállítaniuk a piacnak megfelelő időszakokban, úgy tudnák előnyösen értékesíteni termékeiket – tudtuk meg Hajduk Péter ügyvezető igazgatótól, aki elmondta, hogy nem valósult még meg a hazai tenyésztők összefogása.

 300 millió a zártkertek újjáélesztésére

A 2015­ben indult zártkerti revitalizációt célzó nemzeti program idén újra pályázható az önkormányzatok számára. Az idei program keretében olyan mentorálással kísért mintaprogramok juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz, amelyek során zártkerti fekvésű földrészlet revitalizációja valósul meg igazoltan őshonos vagy tájfajta növény telepítésével, közösségi termelés mellett – közölte V. Németh Zsolt. A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárát a zártkerti ingatlanok állapotáról és a tavalyi eredményekről is kérdeztük.

 Több ezer közfoglalkoztatott kerülhet át a versenyszférába

Február óta már közel hatszázan helyezkedtek el a versenyszférában a „Közfoglalkoztatásból a versenyszférába” program segítségével. Az érintettek – havonta – a közfoglalkoztatotti jogviszonyuk fennmaradó részére további 22 800 forintot kapnak a bérükön felül pluszjuttatásként – közölte érdeklődésünkre Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár s megerősítette; nélkülözhetetlen, hogy az érintett az elhelyezkedését követő 30 napon belül jelezze a járási hivatalnál, hogy már a versenyszférában dolgozik és igényt tart a támogatásra.

 Magyar katonasírok Kárpátalján

Elkezdődött Kárpátalján a huszti világháborús magyar katonatemető felújítása a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület irányításával. A munkálatok – amelyben más civil és egyházi szervezet önkéntes segítői is részt vesznek – a fák kivágásával kezdődtek meg. Hangácsi Istvánt, az egyesület elnökét a katonasírok felkereséséről, gondozásáról kérdeztük. Az elnök számára az jelenti az igazi elégtételt, ha egy hozzátartozót sikerül felkutatniuk, és a rokon ír egy köszönőlevelet.

 A verseny, a siker, a hatékonyság és egyéb élet rontó körülmények

A modern társadalmak központi kérdése ma a fenti hármas. Hogyan állja meg az egyén, a szervezet, az állam, az ország a helyét a mindig fokozódó, mindig kiélezett és mindig öldöklő versenyben. Mindezekben mennyire sikeres, azaz mennyire hatékony. Ugyanis a versenyben akkor lehet sikert elérni, ha a résztvevő hatékony. A hatékonyság, mint érték nem rendelkezik semmilyen más tulajdonsággal, csak önmagával. Mindegy, hogy jót vagy rosszat teszünk, mindegy, hogy értelmes­e a cselekedet vagy értelmetlen, mindegy, hogy az egyén vagy a közösség kárára vagy éppen jólétére válik, a lényeg, hogy hatékony legyen.

 Antiszemitának születni

Vagyunk pár millióan ebben az országban, akik antiszemitának születnek. Ezzel nem lehet mit kezdeni, ez tény. Az arcformából, testalkatból, járásból, hanglejtésből azonnal megmutatkozik, hogy született antiszemitával van­e dolgunk. Vannak, akik nem tudják magukról, hogy antiszemiták. Ők akár évtizedekig is élhetik kriptoantiszemita életüket, de a mértékadó körök azonnal látják rajtuk, hogy bizony a látszólagos jámborság, a zsidó–keresztény kultúrtézis kritikátlan elfogadása, akár a buzgó Izrael­pártolás csak időleges állapot. A filoszemita felszín alatt, ott fortyog az antiszemitizmus pusztító pokla. Németh Szilárd is ide tartozik. Róla az ATV stúdiójában, Szigetvári Viktor, mint mértékadó kör megállapította, hogy antiszemita. Ehhez a műsorvezetőnek egyetlen szava sem volt. Németh Szilárd azonnal átlátta a helyzetet, és az egyetlen helyes megoldást választotta. Felállt és otthagyta a stúdiót.

 Dr. Cseszka Éva: A sötétkapui sortűz – és ami mögötte van
Esztergom, 1956

Esztergomban 1956. október 25-én volt az első megmozdulás, este 19-20 óra között az első tüntetés és felvonulás. A tömeg azzal oszlott szét, hogy másnap reggel az egész várost mozgósító felvonulást fognak tartani. 1956. október 26-án kora délelőtt a tüntetések folytatódtak a városban. Az esztergomi üzemekben és gyárakban ezen a napon már nem folyt termelőmunka. A tömegmegmozdulások fő helyszíne a Széchenyi tér volt, ahol a rendszert jelképező városháza, a pártbizottság és a Megyei Bíróság és Börtön voltak.

 

Állítsunk közösen emléket 1956 hőseinek!

A Magyar Fórum heti és havi számaiban, internetes megjelenésein, valamint egy önálló kötettel kíván emléket állítani a magyar szabadságharcosoknak. Csatlakozzanak mozgalmunkhoz és segítsenek nekünk!

Várjuk szerkesztőségünkbe

fényképeik
mozgóképeik
rajzaik
hanganyagaik
visszaemlékezéseik
ritkaságaik
kiadatlan könyveik
cikkeik

bármilyen 1956-hoz kapcsolódó emlékük, relikviájuk eredetijét vagy másolatát. Segítségüket előre is köszönjük!

1956@magyarforum.hu

1092 Budapest, Ráday u. 32. III. emelet 3.

Aki anyagi támogatással szeretne hozzájárulni mozgalmunkhoz, annak támogatását az alábbi számlaszámra várjuk: 11712004-20341426-00000000; A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány. 1956 hősei a mi hőseink! Legyünk mindannyian büszkék rájuk!

 

Keresse a heti Magyar Fórumot május 19-étől az újságárusoknál.

 Most érdemes előfizetni!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják, vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 Amennyiben csekken fizet elő, kérjük, igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük, olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

 

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

 Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.

 SWIFT (BIC) kód:

 OTP V-HU-HB

 IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 /https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2016. májusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.